Începi să te gândești la ridicarea restricțiilor, dar mai este până acolo. Numărul cazurilor de COVID-19 este în scădere, dar frica de un nou val încă se simte. Așa că gândul îți zboară la carantină. Dacă se va impune, în ce condiții?

Ordinul emis de fostul secretar de stat Andreea Moldolvan a fost retras în ziua în care ea a fost demisă. Iar noul ministru, Ioana Mihăilă, a spus săptămâna trecută că orice decizie va fi luată, va fi discutată în Guvern. De atunci nu știm nimic nou. Știm doar că grupul din Ministerul Sănătății care se va ocupa de măsurile de relaxare de la 1 iunie va trebui să se asigure și că spitalele vor putea îngriji toți pacienții.

„Suntem în curs de a constitui un grup de lucru la Ministerul Sănătății, care va colabora cu grupul de lucru al Guvernului privind măsurile de relaxare, iar acest grup de lucru va avea două obiective: măsurile de relaxare pe care le vom începe dacă situația pandemiei ne va permite, de la 1 iunie, iar al doilea obiectiv va fi reintrarea în normal a spitalelor, ambulatoriilor și cabinetelor medicilor de familie”, a spus Ioana Mihăilă.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

Care este legătura dintre relaxare și spitale?

Probabil aceeași care era între carantină și spitale. În ordinul care fusese emis pentru carantinare, ocuparea spitalelor și încărcătura pe secțiile de ATI făceau parte din criteriile pe baza cărora se introducea carantina.

„Sunt, practic, indici de trend evolutiv, de rată de incidenţă, de capacitate de testare, de număr de cazuri pe unitate teritorială, focare sunt nişte indicatori tehnici”, spunea Andreea Moldovan pe 22 martie.

Nu știm când vom avea criterii noi pentru carantinare. Dar știm că atunci când sunt introduse restricții în restaurante, comerț, când se închid școlile sau nu ești lăsat să ieși din casă nu primim, după un an de zile, dovezi științifice în spirijinul acestora. Așa că te întreb, de ce suntem închiși?