Președintele Iohannis, prima apariție publică fără mască. VIDEO

  • Începând cu 15 mai, masca nu mai este obligatorie în spații deschise
  • Klaus Iohannis a viztat Spitalul Bagdasar-Arseni, joi, și nu a purtat mască de protecție în curtea unității sanitare
  • A fost un an infernal pentru medicina de urgență”, a spus el, la finalul vizitei de la Spitalul Bagdasar-Arseni

Președintele Klaus Iohannis a avut, joi, prima apariție publică fără masca de protecție. „A fost un an infernal pentru personalul din medicina de urgență”, a spus Iohannis după vizita la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Bagdasar-Arseni.

Iohannis le-a spus medicilor că dăruirea cu care își fac profesia și salvează vieți în fiecare zi le dă speranță oamenilor bolnavi și pentru asta merită nu doar felicitări, ci și mulțumiri.

Astăzi am venit la o unitate UPU nou nouță care se va deschide în zilele următoare. Este o unitate model, o unitate modernă, o unitate care a apărut dintr-o colaborare foarte bună între Primăria Sectorului 4 și Ministerul Sănătății. Iată că dacă lucrează împreună autoritatea locală cu autoritatea centrală se pot realiza astfel de proiecte. Primăria de sector s-ocupat de clădirea propriu-zisă, iar Ministerul Sănătății a folosit fonduri europene pentru dotare. Este o dotare ultra- modernă, un exemplu de cum ne dorim să arate spitalele din România și sunt convins că în anii care urmează vom vedea din ce în ce mai multe nu doar unități, ci întregi spitale moderne”, a spus președintele.

Iohannis a adăugat că „a fost un an infernal pentru personalul din medicina de urgență”.

„Știu că ați lucrat până la epuizare, ați salvat foarte multe vieți și ați contribuit semnificativ la buna gestionare a situațiilor complicate în această pandemie. Împreună cu tot personalul medical ați fost în prima linie”, a mai spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a vizitat Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Bagdasar-Arseni, cu ocazia Zilei Internaționale a Medicinei de Urgență.

Noi relaxări sunt așteptate în România

În România sunt așteptate noi relaxări, între care organizarea de spectacole și evenimente private, precum și activități sportive, de la 1 iunie, chiar dacă nu a fost atinsă ținta de vaccinare de 5 milioane de persoane.

În momentul când a anunțat măsurile de relaxare în vigoare din 15 mai, între care renunțarea la mască în spații deschise, premierul Florin Cîțu a spus că există un calendar al relaxărilor care va intra în vigoare de la 1 iunie, de la 1 iulie și altele de la 1 august.

Singura condiție pusă a fost atingerea țintei de vaccinare, pentru 1 iunie, de 5 milioane de persoane.

Ținta nu a fost atinsă, în România fiind, miercuri, puțin peste 4,2 milioane de persoane vaccinate, între care doar 3,3 cu ambele doze.

Cu toate acestea, Guvernul pregătește noi măsuri de relaxare care să intre în vigoare din 1 iunie.

Este vorba, între altele, de organizarea de nunți, botezuri sau mese festive în exterior cu maxim 70 de persoane și în interior cu maxim 50 de persoane, organizarea de spectacole în spații deschise cu până la 1.000 de persoane sau de competiții sportive în spații deschise cu participarea spectatorilor în limita a 25% din capacitatea spațiului. De asemenea, sălile de sport ar putea funcționa cu 70% din capacitatea spațiului, fără mască de protecție, dacă se asigură o suprafață de 7 metri pătrați pentru o persoană.

Ședința de Guvern are loc joi, de la ora 17.00.