• Liberalii ar vrea ca Iohannis să ajungă președinte interimar al Consiliului European.
  • FT: posibili succesori la șefia CE: Mario Draghi (Italia), Pedro Sanchez (Spania), Mette Frederiksen (Danemarca).
  • În martie 2024 va avea loc la București Congresul PPE.

Vin alegerile. Necunoscutele sunt multe. Politicienii puterii se întrec în scenarii care mai de care mai fantasmagorice ca să împace și capra și varza. Și intriga prezidențialelor dar și visele de după terminarea mandatului ale actualului președinte, Klaus Iohannis. Și n-ar fi pentru prima oară.

În ultimii 2 ani, zeci de articole și variante au apărut pe această temă, dar niciunele n-au fost confirmate de realitate. Mai bine de 1 an în România, apropiații lui Iohannis au avansat ideea că președintele va fi noul secretar general al NATO. Numai că n-a fost să fie. Din cauza războiului din Ucraina, mandatul lui Jens Stoltenberg a fost prelungit până în octombrie 2024.

În mediile politice interne și externe se discută despre posibilitatea ca Iohannis să fie succesorul actualului șef al NATO, Jens Stoltenberg, atunci când mandatul acestuia se va termina. Ținând cont că este posibil ca această propunere să fie făcută în timpul mandatului de președinte, Președintele României nu spune nici da, nici nu. Acesta ar evalua foarte serios propunerea și ar face o declarație publică.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Exhaustiv sau nu, odată cu noul an au apărut și noi variante. După secretar general al NATO, președinte plin al Consiliului European, Înalt reprezentant al UE pentru politică externă, acum a apărut un nou scenariu pentru Iohannis. Să fie șef interimar al Consiliului, după ce pleacă din funcție Charles Michel. Liberalii chiar au discutat despre asta.

Ce variantă sigură are Iohannis după ce își termină mandatul

Charles Michel va candida la alegerile europarlamentare din iunie, probabil va fi ales și automat își va da demisia. În perspectiva anului electoral, liberalii s-au gândit că poate Iohannis ar merge pe acest post în calitate de președinte interimar. Nu s-a întâmplat niciodată ca această funcție să fie una interimară. 22 decembrie 2024 este ziua în care Klaus Iohannis nu va mai fi președinte al României iar până atunci președintele Senatului devine automat președinte interimar al României. Nicolae Ciucă ar primi un boost pentru campania electorală din toamnă și ar fi ales fără probleme în funcția de președinte al României.

Citește și