• 4 rânduri de alegeri cu 5 scrutine sunt așteptate în 2024 în România
  • PSD, PNL și UDMR au variante diferite de comasare
  • Costul total al alegerilor în 2024: 3,8 miliarde de lei

2024 reprezintă cu siguranță cel mai important test al democrației. 40 de state vor avea alegeri naționale în ceea ce, de exemplu, analiștii Forbes numesc cel mai mare an electoral din istorie. Sau Super Bowl-ul democrației. Nici România nu este ferită în acest maraton. În iunie, vom avea alegeri europarlamentare, iar mai apoi localele, parlamentarele și prezidențialele, dar nu știm încă în ce ordine. Cert este că românii vor fi chemați la urme în 4 rânduri de alegeri, în 4 campanii electorale și 5 scrutine. Cam mult, spunea și președintele Iohannis anul trecut, când confirma discuțiile despre comasarea alegerilor.

Comasarea alegerilor se discută în partide, este o variantă care este posibilă, este posibilă constituțional, însă nu este posibil să aducem parlamentarele mai aproape. Este însă posibil să fie amânate localele. Dacă asta este o soluție sau nu, vom vedea pe parcurs. Au existat prime discuții la nivelul Coaliției, încă se evaluează dacă aduce ceva – dacă n-aduce nimic, nici pentru cetățean, nici pentru partide, nu trebuie făcut. Însă, confirm, există această discuție, soluții tehnice constituționale ar exista, dar ele vor putea fi puse în operă doar atunci când de aici apare un beneficiu evident.

PSD: Parlamentare după prezidențiale

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

PNL: Localele comasate cu turul I al prezidențialelor

PNL: Turul 2 prezidențiale – jumătatea lunii octombrie

UDMR: Localele organizate în paralel cu prezidențialele

Noul președinte al României – ales în octombrie 2024. Klaus Iohannis își termină mandatul pe 21 decembrie 2024.

Miza: împărțirea puterii. Cine desemnează premierul? PSD ar susține comasarea cu susținerea unui candidat comun PSD-PNL la prezidențiale.

Citește și