• Aproape în fiecare zi din iulie s-a înregistrat o nouă temperatură a aerului la nivel global pentru această perioadă a anului.
  • Temperaturile de la suprafața mării au depășit, de asemenea, maximele anterioare.
  • Met Office a raportat săptămâna trecută că Marea Britanie a înregistrat în 2023 al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată.

Anul 2023 a fost confirmat ca fiind cel mai călduros din istorie, ca urmare a schimbărilor climatice provocate de om și a fenomenului meteorologic natural El Niño, scrie BBC. Anul trecut a fost cu aproximativ 1,48C mai cald decât media pe termen lung înainte ca oamenii să înceapă să ardă cantități mari de combustibili fosili, potrivit serviciului climatic al UE.

Aproape în fiecare zi din iulie s-a înregistrat o nouă temperatură a aerului la nivel global pentru această perioadă a anului, arată analiza BBC. Temperaturile de la suprafața mării au depășit, de asemenea, maximele anterioare.

Met Office a raportat săptămâna trecută că Marea Britanie a înregistrat în 2023 al doilea cel mai călduros an vreodată.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Aceste recorduri globale aduc lumea mai aproape de depășirea unor obiective climatice internaționale cheie. Ceea ce m-a frapat nu a fost doar faptul că 2023 a fost un record, ci și cantitatea cu care a depășit recordurile anterioare”, notează Andrew Dessler, profesor de științe atmosferice la Texas A&M University.

Marja unora dintre aceste recorduri este cu adevărat uimitoare”, spune profesorul Dessler, având în vedere că sunt medii la nivelul întregii lumi.

Imapctul El Niño

În primele câteva luni ale anului, doar un număr mic de zile au depășit recordurile de temperatură a aerului. Lumea a intrat apoi într-o serie remarcabilă, aproape neîntreruptă, de recorduri zilnice în a doua jumătate a anului 2023.

Această creștere recentă a temperaturilor este legată în principal de trecerea rapidă la condițiile El Niño, care a avut loc pe lângă încălzirea pe termen lung cauzată de om.

Dar temperaturile aerului au fost crescute neobișnuit de devreme în această fază El Niño – efectele depline nu au fost așteptate până la începutul anului 2024, după ce El Niño a atins puterea maximă.

Acest lucru i-a lăsat pe mulți oameni de știință nesiguri cu privire la ce anume se întâmplă cu clima. Acest lucru ridică o mulțime de întrebări foarte interesante cu privire la motivul pentru care 2023 a fost atât de cald”, notează Zeke Hausfather, climatolog la Berkeley Earth, o organizație științifică din SUA.

Citește și