• Temperatura medie a fost de 12,5 grade Celsius.
  • De Crăciun am avut parte de 17 grade Celsius.
  • Perioada 2011 – 2023 a fost cea mai călduroasă de 12 ani consecutivi din istorie.

Ministerul Mediului anunță că 2023 este cel mai călduros an din istoria României, cu o temperatură medie de 12,5 grade Celsius. Totodată, perioada 2012-2023 înregistrează cele mai ridicate temperaturi în 12 ani consecutivi, conform rapoartelor Administrației Naționale de Meteorologie. Cel mai cald an din istorie nu putea să nu aibă și cea mai călduroasă zi de Crăciun, una în care maxima a atins 17 grade Celsius.

Cât de gravă este, de fapt, situația?

„Din cauza acestor schimbări climatice, canalul Panama devine o sursă tot mai mică de apă. S-a ajuns în situația în care nave mari nu mai pot fi tranzitate. Încălzirea globală este rezultatul activităților antropice și se desfășoară cu o rată fără precedent. Astfel, cele două trasee de nord, deasupra Canadei și Rusiei, sunt tot mai tentante.

Pe traseul de nord, deasupra Rusiei, marfa din China face 20 de zile în loc de 40 de zile, cât face prin sud-est sau 60 de zile ocolind Africa.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Sunt multe țări care exploatează resurse din nord. Sunt zone maritime exclusive care trebuie să devină internaționale dacă vrem să devină un mod de transport. Încălzirea climatică se realizează într-o măsură mai mare în zona de nord, decât în alte zone. Dacă noi am pus 1 sau 2 grade, acolo s-au pus până la 10 grade, chiar și mai mult. Reflectivitatea, pentru radiațiile termice, a scăzut prin înlocuirea gheții cu apă. Ne așteptăm la modificări accentuate.

Sunt foarte multe situații de încălziri care duc la migrații climatice. Biodiversitatea crește. În Marea Neagră sunt tot mai multe cazuri de specii care pătrund”, a declarat Adrian Bâlbă pentru Aleph News.

Citește și