• Analiștii Financial Times vin cu o serie de predicții la nivel global pentru 2024.
  • Dacă Trump va câștiga alegerile din SUA, politicile vor fi mult mai protecționiste.
  • O creștere mai mică de 3% este egală cu o recesiune pentru economia chineză.

Analiștii Financial Times vin cu o serie de predicții la nivel global pentru 2024. Printre ele: Trump nu va câștiga alegerile din SUA, Ursula von der Leyen va obține un nou mandat în funtea UE, X va intra în insolvență, iar creșterea economică a Chinei se va prăbuși la mai puțin de 3%.

Cum putem privi miza electorală din SUA?

„Este complicat ca Trump să ajungă să candideze. El are niște probleme juridice destul de mari și este foarte probabil să nu mai poată candida. Chiar dacă el are o putere financiară destul de mare, pierde în favoarea oponentului său din propriul partid. Dar dacă Trump va putea candida și va câștiga, probabil vor fi niște politici mai protecționiste pentru economia americană, cum am văzut, de exemplu, și în mandatul anterior, în care America a pus niște taxe vamale pentru produsele chinezești destul de mari”, spune Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar.

Sunt șanse ca creșterea economică a Chinei să se prăbușească la mai puțin de 3%?

„China are una dintre cele mai surprinzătoare economii în toată economia mondială pentru că China singură face 20% din economia mondială totală. Orice mișcare în sus sau în jos a economiei chineze automat afectează și celelalte economii, inclusiv pe noi. Noi chiar dacă nu avem relații comerciale directe cu China, noi avem relații comerciale foarte strânse cu zona Euro. 75% din produsele noastre pleacă spre zona Euro, iar zona Euro, la rândul ei, are relații extrem de strânse cu China. Prin ricoșeu, ne afectează și pe noi. O creștere mai mică de 3% este egală cu o recesiune pentru economia chineză, care în ultimii ani a crescut la niște ritmuri foarte mari”, a declarat Răzvan Botea pentru Aleph News.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE
LIBERTATEA PRESEI, O NECESITATE PENTRU SOCIETATE
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE

Citește și