• CNN a realizat un top 5 al celor mai importante evenimente de pe scena globală, la care omenirea trebuie să fie atentă în 2024.
  • Războiul Israel-Hamas, Ucraina-Rusia și alegerile din toată lumea vor fi decisive în 2024.
  • Progresul rapid al Inteligenței Artificiale este un alt motiv de îngrijorare, pe măsură ce instituțiile guvernamentale întâmpină dificultăți în reglementarea sa.

Odată cu începerea anului 2024, evenimentele de pe scena globală par mai incerte decât în alți ani.

CNN a analizat temele cheie care trebuie urmărite în acest an.

1. Războiul Israel-Hamas s-ar putea extinde

Noul an începe cu Israelul care își extinde ofensiva în Fâșia Gaza, ca răspuns la atacurile Hamas din 7 octombrie.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Liderii lumii încearcă să pună presiune pe Israel pentru a limita durata și intensitatea războiului, în timp ce oamenii din Gaza se află în pericol de moarte, fără acces la sănătate sau provizii vitale. În ciuda apelurilor disperate, Israelul și-a dublat eforturile și a jurat să extermine Hamas, indiferent cât va dura.

În același timp, crește riscul unui conflict extins în Orientul Mijlociu.

Au fost raportate tot mai multe atacuri transfrontaliere între grupul paramilitar islamist Hezbollah susținut de Iran și Forțele de Apărare Israeliene (IDF) la granița Liban-Israel.

Atacurile prin proxy ale facțiunilor susținute de Iran în Irak – precum lovitura recentă asupra Ambasadei SUA la Bagdad – devin din ce în ce mai îndrăznețe și mai frecvente; iar alte atacuri ale rebelilor Houthi din Yemen susținuți de Iran asupra rutelor maritime globale prin Marea Roșie și Canalul Suez ar putea face ca prețurile energiei să crească.

Există, de asemenea, riscul ca alte grupuri extremiste din regiune să fie alimentate de oportunism și/sau nemulțumiri. Este de la sine înțeles că orice normalizare formală a legăturilor dintre Israel și Arabia Saudită, o înțelegere care a părut posibilă înainte de 7 octombrie, este acum exclusă.

Sprijinul fără echivoc al Statelor Unite pentru atacurile israeliene asupra Gaza a afectat imaginea pe care o proiectează, de garant al drepturilor omului și al dreptului internațional – o lovitură de imagine de la care Casa Albă nu-și va reveni pe termen scurt, în ciuda unei „schimbări de tonalitate“.

SUA și aliații săi trebuie să găsească un echilibru între represalii și descurajarea atacurilor prin proxy, menținând în același timp răspunsurile sub un prag care ar putea declanșa un conflict mai larg.

2. Războiul Rusia-Ucraina intră în al doilea an

În februarie, invazia lui Putin în Ucraina va intra în al doilea an.

Nici Rusia, nici Ucraina nu pare să câștige sau să se arate doritoare de a ajunge la un compromis. Ucraina se luptă să supraviețuiască și să-și apere integritatea teritorială și suveranitatea, în timp ce Rusia își urmărește obiectivul de „denazificare și demilitarizare” a Ucrainei și de a preveni Ucraina să intre în NATO sau în alte alianțe occidentale.

Termenul „denazificare” invocat de Rusia a fost respins de istorici și observatori politici.

Putin începe anul cu mai multă încredere decât în anul precedent.

Contraofensiva mult așteptată a Ucrainei din 2023 nu a recăpătat impulsul pe care l-a câștigat Kievul până la sfârșitul anului 2022. Rezervele de război ale Rusiei sunt reaprovizionate atât de Iran, cât și de Coreea de Nord. În plus, Rusia are avantajul ei numeric pe care să se bazeze în ceea ce privește trupele, spre deosebire de Ucraina.

Europa este limitată în ceea ce privește sprijinul militar pe care-l poate furniza Ucrainei, având propriile stocuri epuizate. Cele mai mari temeri ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la dezbinarea unității occidentale s-au materializat și ele: diviziunea politică în SUA și Europa împiedică acum furnizarea de ajutor militar și economic. Vizita din decembrie a lui Zelenski la Casa Albă a rezultat în 200 de milioane de dolari, în loc de cele 61 de miliarde de dolari pe care le voia pentru noi muniții, deoarece republicanii din Congres nu s-au clintit cu privire la schimbările de politică de frontieră pe care le-au cerut la schimb.

Câteva zile mai târziu, Ungaria a blocat un pachet de ajutor al Uniunii Europene de 50 de miliarde de euro (55 de miliarde de dolari) pentru Ucraina. Această tendință va continua probabil să împiedice eforturile militare ale Ucrainei în 2024, deoarece atât SUA, cât și UE vor acorda prioritate problemelor interne înainte de alegeri.

Ucraina s-ar putea concentra pe o abordare defensivă, pe antrenarea noilor recruți și producția de apărare. Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, va continua să fie premiul strategic pe care Ucraina încearcă să-l lovească, provocând dominația Rusiei la Marea Neagră.

Deși Ucraina se află acum în mod oficial pe calea de aderare la UE, „îmbrățișarea” retorică și instituțională din partea aliaților va continua probabil să fie în contrast cu sprijinul lor militar și financiar real.

Viitorul războiului depinde în mare parte și de cine se află la conducerea celei mai mari surse de ajutor financiar și militar al Ucrainei – Statele Unite. Moscova este în favoarea revenirii liderului republican Donald Trump, în toamna lui 2024.

3. Alegerile – certe și incerte

Alegerile sunt mereu semnificative, cu atât mai mult în momente de instabilitate globală. În 2024, 2 miliarde de oameni vor ieși la vot.

Alegerile din Statele Unite din 5 noiembrie ar putea să-l readucă pe Trump la Casa Albă. Trump are o conducere majoră asupra rivalilor săi republicani.

Totuși, decizia Curții Supreme din Colorado conform căreia Trump nu poate candida în acest stat din cauza cazului de insurecție din 2021, urmată de o decizie similară în Maine, ar putea fi revelatoare privind obstacolele cu care se va confrunta. Nu există precedent pentru un candidat care să intre în cursa electorală sub acuzare.

Cu toate acestea, nici președintele Joe Biden nu-i „energizează” pe democrați – sondajele de opinie sugerează că majoritatea alegătorilor cred că octogenarul este prea în vârstă pentru a fi reales.

India va organiza cele mai mari alegeri democratice din lume în lunile aprilie și mai. Prim-ministrul în exercițiu, Narendra Modi, alături de partidul său naționalist hindus Bharatiya Janata (BJP) ar putea obține un al treilea mandat cu o politică populară, dar divizibilă din punct de vedere religios. În ciuda problemelor legate de inflație și puterea de cumpărare, Modi se bucură de un sprijin larg în rândul majorității hinduse din India, bazat pe patriotism și pe o politică externă încrezătoare. Criticii spun că minoritățile se simt nesigure.

Rusia merge la vot pe 17 martie. Cu liderul opoziției proeminent Alexei Navalnîi încarcerat într-o colonie penală siberiană îndepărtată și suprimarea cuprinzătoare a presei independente, nu prea vor fi surprize. Cu toate acestea, nivelul prezenței la vot va fi revelator. Dacă alegerile din Rusia oferă indicii limitate ale popularității guvernului, o prezență scăzută la vot ar putea adăuga presiune asupra Kremlinului și asupra invaziei sale în Ucraina. Belarus și Iran organizează, de asemenea, alegeri.

Va exista un punct de foc pentru alegerile anticipate când, în mai puțin de două săptămâni, Taiwanul va vota, stabilind relația cu China pentru următorii patru ani. Dacă Lai Ching-te de la Partidul Democrat Progresist, anterior un susținător dur al independenței Taiwanului, va câștiga, relațiile cu Beijingul se vor deteriora sau vor rămâne înghețate. Candidații concurenți din Kuomintang (KMT) și Partidul Popular din Taiwan promit să creeze mai puține fricțiuni cu China, deși toate cele trei partide se opun principiului „o țară, două sisteme” susținut de Beijing.

Pentru prima dată de când a venit la putere în urmă cu trei decenii, Congresul Național African (ANC) din Africa de Sud se confruntă cu un risc real de a-și pierde majoritatea parlamentară la alegerile din 2024. Șomajul, o economie instabilă și criminalitatea au distrus dominația ANC. Liderul partidului și președintele Cyril Ramaphosa, care a preluat mandatul în 2018, după ce predecesorul său, afectat de scandal, Jacob Zuma, a fost efectiv scos din funcție, ulterior el însuși s-a confruntat cu critici privind presupusa lui corupție, pe care a negat-o.

4. Dispute teritoriale

După cum arată războaiele din Europa de Est și Orientul Mijlociu, lumea se află într-un punct de inflexiune în geopolitică.

Înclinarea către autoritarism și fracturarea de mult prezisă a hegemoniei occidentale au început să se materializeze. Axele geopolitice ale puterii se realiniază vag, cu SUA și UE pe de o parte și o axă anti-americană formată din China, Iran, Rusia și Coreea de Nord, pe de altă parte. Acest lucru duce la acțiuni mai îndrăznețe, mai puțin previzibile și la un mediu global mai periculos și mai incert.

Această schimbare ar putea fi exacerbată de postura țărilor nealiniate și de ascensiunea blocurilor competitive, precum BRICS.

Disputele teritoriale sunt în creștere. Acapararea fulger de către Azerbaidjan a regiunii îndelung disputate Nagorno-Karabakh este doar un exemplu. India și China continuă să lupte și să militarizeze cea mai lungă graniță disputată din lume, care le separă. Puterile mai mici pot profita de dezbinarea occidentală.

În același timp, utilizarea sporită a puterii de veto a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite inspiră puțină încredere în capacitatea instituțiilor supranaționale de a descuraja sau de a răspunde celui mai mare conflict de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Toată instabilitatea poate crește riscul ca alte țări să acționeze – mai ales cu atenția lumii axată pe Orientul Mijlociu și, într-o măsură mai mică, pe Ucraina.

5. A.I. câștigă teren

2024 pare să vadă o tensiune între creșterea exponențială a Inteligenței Artificiale și încercările de a o reglementa din partea instituțiilor guvernamentale, care nu au cunoștințe în tehnologie.

Inteligența artificială generativă – care generează date noi, cum ar fi text, imagini sau design, prin învățarea din datele existente – datează din anii 1950, însă abia acum asistăm cu adevărat la schimbare, deoarece tehnologia A.I. este disponibilă pe scară largă și afectează toate aspectele vieții noastre.

Ce înseamnă asta în practică? Progres uriaș în generarea de imagini, design, sinteza vorbirii, traducere și automatizare, creșterea asistenților A.I. și personalizarea interacțiunilor noastre tehnologice. În loc de modele text precum ChatGPT, modele de generare de imagini precum DALL-E 2 și modele de vorbire separate, acestea vor fi combinate pentru o interfață „holistică”.

După cum știm, progresul rapid al Inteligenței Artificiale aduce și noi provocări etice.

Pe măsură ce sistemele A.I. devin mai avansate, apar tot mai multe îngrijorări privind confidențialitatea, părtinirea și responsabilitatea: Cum ne asigurăm că sistemele A.I. respectă drepturile și libertățile omului? Cum monitorizăm și prevenim interferența A.I. în procesele democratice? Cum atenuăm riscul de părtinire în luarea deciziilor A.I.? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările cu care trebuie să se confrunte factorii de decizie, cercetătorii și societatea în general.

Sistemele A.I. din ce în ce mai sofisticate necesită o putere de procesare serioasă – ceea ce va însemna un accent pe industrie, pe cipuri scumpe și pe calculul cuantic. Integrarea calculului cuantic în A.I. va însemna că modelele sunt antrenate mai rapid, cu capacități îmbunătățite.

Nici experții în Inteligență Artificială nu pot înțelege extinderea și implicațiile viitoare ale tehnologiei, iar asta stârnește neliniște, având în vedere ritmul schimbării și impactul A.I. asupra umanității.

Citește și