• Politicianul Alexei Navalnîi a fost mutat într-o închisoare dintr-o regiune a Cercului Polar din nordul Rusiei.
  • Alexei Navalnîi nu a mai fost văzut de avocații săi din 6 decembrie.
  • „Alexei este în regulă”, a transmis Yarmysh.

,,Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi a fost mutat într-o închisoare dintr-o regiune arctică din nordul Rusiei”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al acestuia, după ce susținătorii au pierdut legătura cu el timp de mai bine de două săptămâni.

Navalnîi a fost transportat la închisoarea IK-3 din Kharp, în regiunea Yamal-Nenets, la aproximativ 1.900 km (1.200 mile) nord-est de Moscova, conform Reuters.

Avocatul lui Navalnîi a reușit să-l vadă

Aliații lui Navalnîi, care se așteptau la transferul lui într-o închisoare cu „regim special”, de maximă securitate din Rusia, au declarat că nu a mai fost văzut de avocații săi din 6 decembrie, motiv pentru care au tras un semnal de alarmă cu privire la soarta lui.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

„Multe mulțumiri susținătorilor noștri, activiștilor, jurnaliștilor și presei care sunt îngrijorați de soarta lui Alexei și care nu ezită să scrie despre acest caz”, a transmis Ivan Zhdanov, avocatul lui Navalny.

Noua ,,casă” a lui Navalnîi, cunoscută drept „Lupul Polar”, este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. Majoritatea prizonierilor de acolo au fost condamnați pentru diferite infracțiuni grave. Iernile sunt aspre, iar temperaturile urmează să scadă la aproximativ – 28 de grade Celsius în cursul săptămânii viitoare.

La aproximativ 60 km (40 mile) nord de Cercul Polar, închisoarea a fost fondată în anii 1960 ca parte a ceea ce a fost cândva sistemul GULAG de lagăre de muncă forțată sovietică, potrivit ziarul Moskovsky Komsomolets.

„Condițiile de acolo sunt dure”

„Condițiile de acolo sunt dure”, a informat Leonid Volkov, consilier al lui Navalny. De asemenea, este dificil să comunici cu prizonierii.

Avocatul lui Navalnîi a transmis că susținătorii lui au trimis 618 de cereri pentru a afla locația și a sugerat că autoritățile ruse vor să-l izoleze înainte de alegerile prezidențiale din martie.

Navalnîi, care a fost reținut într-o închisoare la 235 km est de Moscova, fiind privit ca o amenințare de către elita politică rusă. Ca prizonier, nu poate candida la alegeri.

Acesta neagă toate acuzațiile pentru care a fost condamnat și consideră sistemul judiciar al Rusiei drept profund corupt.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a câștigat admirația din partea opoziției rusești, pentru că s-a întors voluntar în Rusia în 2021 din Germania. Navalnîi a declarat că a fost otrăvit în Siberia în august 2020.

Kremlinul a negat că a încercat să-l omoare și a spus că nu există dovezi că a fost otrăvit. Susținătorii săi l-au considerat un viitor lider al Rusiei, care într-o zi va ieși din închisoare pentru a-și conduce țara, deși nu este clar cât sprijin va avea în interiorul Rusiei. Autoritățile îl consideră pe el și susținătorii săi drept extremiști, având legături cu CIA, despre care spun că încearcă să destabilizeze Rusia.

Luna trecută, Navalîi a depus o plângere despre starea teribilă a dinților deținuților din închisoarea rusă. „Alimentarea proastă, lipsa alimentelor solide, dulciurile (alimentul cel mai accesibil), fumatul și absența completă a îngrijirii dentare le fac mult rău”, spunea la acea vreme.

Citește și