• Discursul preînregistrat a fost difuzat la televiziunea de stat înainte de miezul nopții din fiecare fus orar al Rusiei.
  • Ucraina nu a fost menționată, nici „operațiunea militară specială”.
  • Putin a renunțat la tonul său strident și naționalist cu privire la Ucraina și a acordat mai multă atenție economiei și inflației – probleme care probabil vor fi mai aproape de inimile alegătorilor.

Putin nu s-a concentrat pe Ucraina în discursul de Anul Nou, ci pe soldații săi „eroi” și pe „determinarea împărtășită a unității”, scrie Reuters.

Discursul preînregistrat a fost difuzat la televiziunea de stat înainte de miezul nopții din fiecare fus orar al Rusiei. Spre deosebire de anul trecut, se observă o schimbare uriașă în discurs. Anul trecut, Putin a făcut un apel către soldați, cerându-le să se sacrifice.

De data aceasta, discursul a durat 3 minute și 35 de secunde, iar Putin a fost singur în cadru. Mai mult, rușii atacau Ucraina cu rachete în timp ce televiziunea rusă difuza discursul. Anul trecut, discursul a durat aproximativ nouă minute, iar pe fundal erau oameni îmbrăcați în uniforme militare, despre care s-a aflat ulterior că sunt actori și reprezentanți ai altor profesii civile, nu membri ai armatei.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„Tuturor celor aflați pe front, sau celor care luptă pentru adevăr și justiție: Voi sunteți eroii noștri, inimile noastre sunt cu voi. Suntem mândri de voi, vă admirăm curajul”, a spus Putin în discursul de anul acesta.

Ucraina nu a fost menționată, nici „operațiunea militară specială”, pe care Putin a invocat-o pentru prima dată în februarie 2022.

Putin a renunțat la tonul său strident și naționalist cu privire la Ucraina și a acordat mai multă atenție economiei și inflației – probleme care probabil vor fi mai aproape de inimile alegătorilor.

„Am dovedit de mai multe ori că putem rezolva cele mai dificile probleme și nu ne vom retrage niciodată, pentru că nu există nicio forță care să ne poată despărți”, a spus el.

În discursul său, Putin nu a menționat nimic nici despre sutele de mii de soldați ruși despre care se estimează că au fost uciși sau răniți sau despre răspândirea repetată a conflictului pe teritoriul Rusiei, văzută și în atacul ucrainean de sâmbătă asupra orașului Belgorod, la 34 km de graniță.

Revolta armată din iunie a lui Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, a lipsit, de asemenea, în mod semnificativ din discursul lui Putin.

În schimb, Putin a descris Rusia și poporul său ca fiind „uniți, susținători și fermi în apărarea intereselor naționale, a libertății, securității și a valorilor rusești”.

„Munca pentru binele comun a unit societatea”, a spus el. „Suntem uniți în gândurile noastre, în muncă și în luptă, în zilele lucrătoare și de sărbători, arătând cele mai importante trăsături ale poporului rus – solidaritate, milă, forță”.

Citește și