• Specialiştii au anunţat deja că aselenizarea, prima pentru SUA în jumătate de secol, nu mai este posibilă.
  • Viaţa misiunii ar putea fi acum măsurată în ore, au avertizat reprezentanţii companiei.
  • Aparatul de 1,2 tone a fost lansat de la Cape Canaveral, Florida cu ajutorul unei rachete.

Misiunea Peregrine, lansată luni din Florida, este în pericol, potrivit BBC. Experţii de la Astrobotic încearcă să remedieze o scurgere de combustibil de la motorul robotului spaţial Peregrine. Viaţa misiunii ar putea fi acum măsurată în ore, au avertizat reprezentanţii companiei care a lansat misiunea, în parteneriat cu NASA.

Specialiştii au anunţat deja că aselenizarea, prima pentru SUA în jumătate de secol, nu mai este posibilă.

„În acest moment, obiectivul este ca Peregrine să se apropie cât mai mult de Lună înainte ca nava să-şi piardă capacitatea de a-şi menţine poziţia îndreptată spre Soare şi, ulterior, să-şi piardă puterea”, se arată într-un comunicat de la Astrobotic.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Aparatul de 1,2 tone a fost lansat de la Cape Canaveral, Florida cu ajutorul unei rachete. Iniţial, misiunea prevedea aselenizarea în emisfera nordică a Lunii la sfârşitul lui februarie.

Peregrine a avut probleme imediat după ce s-a desprins de vârful rachetei de lansare. Inginerii au observat că aparatul nu reuşea să-şi menţină panourile solare în direcţia Soarelui pentru a-şi încărca bateria. Specialiştii au stabilit că de vină este o scurgere majoră la sistemul de propulsie.

Pentru a menţine traseul corect în zbor, propulsoarele lui Peregrine trebuie să lucreze în plus, consumând mai mult combustibil. Experţii Astrobotic estimează că nava mai are combustibil pentru o zi de zbor.

Citește și