• Misiunea include sarcini științifice, o monedă fizică și cenușa creatorului Star Trek
  • Misiunea transportă 1 rover de la Universitatea Carnegie Mellon și echipament științific
  • Următoarea misiune este programată pentru lansare la mijlocul lunii februarie din Houston

Astăzi se scrie istoria. Peregrine-1 a decolat și este în drum spre Lună. Este prima misiune după mai bine de 50 de ani, de la finalul programului Apollo. Sonda transportă echipament științific, dar și un Rover de la Universitatea Carnegie Mellon.

Ce traseu are sonda și când ajunge pe Lună?

După ce va înconjura Pământul, sonda se va îndrepta spre Lună și va intra pe orbita selenară înainte să încerce o aterizare pe 23 februarie. E un moment semnificativ în explorarea spațială. Este prima sondă americană trimisă pe Lună după încheierea programului Apollo, după mai bine de 50 de ani. Pregătirile pentru aterizare sunt în plină desfășurare în Florida, sub umbrela NASA CLPS, care plătește companiile private pentru a livra echipament științific lunar. A decolat acum aproximativ o oră, la 9:18 minute, ora României. 

Peregrine transportă echipament științific NASA, inclusiv un rover de la Universitatea Carnegie Mellon, care va deveni primul robot american ce se va deplasa pe Lună. Pe lângă sarcinile științifice, misiunea include și elemente mai neobișnuite, cum ar fi o copie a Wikipedia, o monedă fizică cu un Bitcoin și amintiri diverse, inclusiv cenușa creatorului Star Trek, Gene Roddenberry. Misiunea este legată de un flux de lavă antic numit Sinus Viscositatis, iar instrumentele sale vor măsura nivelurile de radiații, gheața de suprafață și subterană, câmpul magnetic și exosfera lunară.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Cu toate astea, misiunea Peregrine-1 este considerată o misiune riscantă, întrucât racheta Vulcan, care transportă sonda, nu a fost testată anterior. Cu toate provocările, totuși reprezintă nu doar o nouă etapă în explorarea Lunii, ci și un pas mare în direcția colaborării între sectorul privat și NASA pentru a deschide orizonturi în cercetarea spațială. Următoarea misiune este programată pentru lansare la mijlocul lunii februarie de către Intuitive Machines din Houston. Misiunea va avea o rută ceva mai directă spre Lună și ar putea aseleniza înaintea lui Peregrine.

Citește și