Președintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, într-o conferință de presă, că nu intenționează să impună carantina națională după alegerile parlamentare din 6 decembrie.
Advertisment
El a punctat că se observă o scădere a numărului de infecții de coronavirus, după data de 20 noiembrie, după ce au fost impuse carantine zonale.
Șeful statului a mai spus că alegerile parlamentare se organizează inclusiv în localitățile carantinate. „Nu vor exista îngrădiri”.
Recomandări
Cele mai importante declarații din conferința de presă:
- Am analizat prevederile privind carantina zonală și am cerut INSP o analiză privind evoluția epidemiei în orașele și muncipiile carantinate. Datele relevă că începând cu 20 noiembrie se observă o scădere a evoluției infecțiilor cu SARS-CoV-2. Acest lucru se reflcetă atât în numărul cazurilor săptămânale, cât și în media zilnică
- Este doar un început. Nu am învins virusul. Măsurile rămân în vigoare. Orice relaxare prematură periclitează rezultatele obținute.
- De ce este nevoie de carantinare în localități? Când rata de infectare crește prea mult, se impune carantina zonală, iar locuitorii se întâlnesc mai rar între ei și se limitează rpspândirea virsului, mai ales de la persoane asimptomatice la cele sănătoase.
- În acest context de carantină/lockdown, vreau să fie foarte clar: Nu există nicio intenție să promovez instituirea unei carantine la nivel național, după alegerile din 6 decembrie
- Prea mulți pierd bătălia cu acest virus teribil și lasă în urmă familii îndurerate. Medicii și personalul de suport angrenați în această bătălie depun eforturi uriașe pentru a salva vieți. Fac apel către oameni să respecte în continuare regulile de prevenție
Despre celebrarea Zilei Naționale
- Vom onora curajul și sacrificiile înaintașilor făcând noi înșine sacrificiul de a renunța la bucuria participării la manifestările tradiționale. Am decis ca ceremonia care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf să fie una extrem de restrânsă. Vor fi invitați ambasadori străini, medici și personal militar.
- Va fi o ceremonie scurtă, fără paradă militară și fără participarea publicului, din păcate
Iohannis: „Eu sunt pentru vaccinare. Personal, sunt pentru vaccinare”
- Întrebat dacă se va vaccina anti-COVID, șeful statului a răspuns: „Da, dacă se crede că asta dă încredere. Eu sunt pentru vaccinare”
- Facem mereu demersuri pentru a crește numărul de paturi. E foarte adevărat că suntem la limită. De aceea e foarte important să ne ferim de virus, pentru a nu avea prea mulți pacienți în spitale.
- Nu există niciun vaccin agreat la nivel european. Dacă el va fi agreat, el va fi livrat în condițiile negociate cu UE. Dar la noi e foarte probabil ca primul set, cel cu care va fi vaccinat personalul medical, să ajungă la începutul anului viitor
- Experții sunt de părere că în perioada următoare nu e nevoie de noi restricții, dar trebuie să fim precauții. Nu se vor lua înapoi restricțiile, numărul de infectări e în continuare foarte mare, ATI-urile sunt aproape pline, numărul de decese e foarte mare. Deci nu putem vorbi de o relaxare, e puțin probabil ca până la finalul lui decembrie să se renunțe la restricții.
- Constituția spune că președintele nu poate fi membru de partid, dar nu spune că trebuie să fie un mut. Am făcut afirmații de apreciere legat de activitatea PNL, care s-a zbătut foarte mult și tot a mișcat lucruri. Nu le-a mișcat pe toate, mai ales că a avut frâna PSD în Parlament. Cred că înainte de alegeri românii se așteaptă de la mine să le spun cum văd lucrurile. Cum vă imaginați că stau și mă uit la lună sau la soare. În Constituție spune că președintele veghează la buna funcționare a statului.
- E foarte bine să știe lumea că alegerile se organizează inclusiv în localitățile carantinate. Nu vor exista îngrădiri. Secțiile de vot vor fi pregătite foarte bine, cu respectarea măsurilor de protecție. Secțiile de vot au primit instrucțiuni precise.
- Strategia de vaccinare va fi discutată și aprobată în ședința de guvern de vineri, iar săptămâna viitoare să fie luată în discuție în CSAT probabil miercuri. (…) Eu am înțeles că sunt oameni sceptici, chiar și persoane din zona medicală. Însă prin această campanie și prin procedurile de punere în circulație, datele vor deveni mult mai clare. Sunt convins că informațiile vor veni, vor fi verificate, vom avea foarte repede date concludente.
Partenerii noștri
Valerii Zalujnîi, fost şef al armatei ucrainene: Cel de-Al Treilea Război Mondial a început în 2024 Mediafax