• Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă au transmis, joi, felicitări poporului francez şi preşedintelui Emmanuel Macron, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.
  • Preşedintele României i-a transmis preşedintelui francez, Emmanuel Macron, o scrisoare de felicitare cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, în care subliniază „relaţiile privilegiate” dintre cele două state.
  • Şi premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de Ziua Naţională a Franţei.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă au transmis, joi, felicitări poporului francez şi preşedintelui Emmanuel Macron, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a transmis preşedintelui francez, Emmanuel Macron, o scrisoare de felicitare cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, în care subliniază „relaţiile privilegiate” dintre cele două state.

În mesajul transmis, Iohannis a subliniat „soliditatea şi consistenţa Parteneriatului Strategic dintre România şi Franţa, clădit pe valori comune şi pe cooperarea excelentă, atât pe plan bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi în forurile internaţionale”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Aceste „relaţii privilegiate”, potrivit şefului statului român, sunt reconfirmate de vizita recentă în România a preşedintelui Franţei şi discuţiile constructive avute cu această ocazie. În context, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat întreaga disponibilitate de a acţiona pentru aprofundarea în continuare a relaţiilor dintre România şi Franţa, precum şi în direcţia promovării unui proiect european puternic, bazat pe unitate şi solidaritate.

Preşedintele României a evocat, de asemenea, „intensificarea notabilă a cooperării româno-franceze pe linie de securitate, pe fondul crizei generate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”.

Totodată, Iohannis a transmis mulţumiri pentru sprijinul semnificativ al Franţei în contextul măsurilor NATO de consolidare a securităţii pe Flancul Estic, şi în special în România, inclusiv din perspectiva deciziilor istorice adoptate la Summitul de la Madrid şi a anunţului privind creşterea prezenţei militare franceze în România.

De asemenea, preşedintele României a adresat felicitări preşedintelui Emmanuel Macron pentru eforturile deosebit de intense întreprinse de Franţa în acest an, în calitate de preşedinţie a Consiliului UE, în scopul avansării agendei europene, într-o perioadă extrem de complexă pentru Uniune.

Demersurile active ale Preşedinţiei franceze a Consiliului UE în direcţia facilitării unui răspuns coerent şi unitar al Uniunii la provocările curente, precum şi de avansare în paralel a obiectivelor strategice asumate anterior necesită toată aprecierea şi recunoaşterea”, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis.

Şi premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de Ziua Naţională a Franţei

Ziua de 14 iulie are o rezonanţă deosebită pentru cetăţenii francezi şi pentru toate naţiunile libere şi democratice, care rămân ataşate principiilor Libertăţii, Egalităţii şi Fraternităţii. Pentru România semnificaţia este cu atât mai puternică. Alianţa solidă care leagă ţările noastre are ca fundament o prietenie ce durează de secole, izvorâtă din rolul Franţei şi al francezilor în formarea statutului român, dar şi de contribuţia în arte, ştiinţe, economie a românilor care au ales ca Franţa să fie a doua lor patrie. Astăzi, relaţia noastră bilaterală este la cel mai important nivel din ultimele trei decenii, de când ţările noastre împărtăşesc iar aceleaşi valori şi principii. Parteneriatul Strategic, performanţa deosebită a Preşedinţiei franceze a Consiliului UE, componenta economică sunt argumente pentru a face şi mai puternică prietenia şi colaborarea noastră. Bonne Fête Nationale! Vive notre amitié stratégique et notre Europe de la solidarité et de la cohésion”, scrie premierul Ciucă.