Un Comunicat de presă emis de Guvern duminică, 5 decembrie 2021, ne informează:

„Ca urmare a confirmării prezenţei tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, astăzi, de la ora 11.00, la sediul Guvernului, o întâlnire cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei: ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol”.

Întâlnirea de lucru a durat patru ore. Televiziunile ne-au înfăţişat din debutul întâlnirii câteva secvenţe cinematografice, dominate de acel aer ireal pe care-l au toate gesturile omeneşti făcute de dragul pozei. Astfel de secvenţe se înregistrează şi se difuzează cu huiet în cazul unor întâlniri internaţionale cruciale. Participanţii participă la o sesiune foto, cum se spune, îşi arată dinţii unii altora, după care se înjură de mamă în limbaj diplomatic. În cazul întâlnirii de la Guvern, secvenţele sunt cu atât mai jenante cu cât ele surprind nişte persoane care se întâlnesc în şedinţe în mod obişnuit şi care, în consecinţă, n-au nevoie să fie imortalizate în timp ce se fac că lucrează.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cu o zi înainte, sâmbătă, 4 decembrie 2021, un Comunicat de presă venit tot de la Guvern, informa opinia publică din ţară şi din străinătate de convocarea întâlnirii şi, mai ales, de motivul convocării:

Ca urmare a confirmării prezenţei tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, mâine, de la ora 11.00, la sediul Guvernului, o întâlnire de lucru cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei: ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol”.

Cu acest prilej, premierul Nicolae Ciucă ţinea să ne asigure:

După consultarea cu specialiştii din domeniul sănătăţii şi al situaţiilor de urgenţă, voi dispune măsurile care se impun. Nicio clipă nu trebuie pierdută, niciun efort irosit pentru a proteja ţara noastră de o evoluţie nedorită”.

Atât însemnările lui Nicolae Ciucă, premier al României, cât şi textele celor două Comunicate lasă impresia unei acţiuni provocate de un eveniment înfricoşător.

Un eveniment care dacă nu se iau imediat măsuri, riscă să producă un dezastru.

Evenimentul cu pricina e menţionat de cele două Comunicate:

În România s-a confirmat prezenţa tulpinii Omicron.

Din câte se ştie, după anunţul făcut de autorităţile din Africa de Sud privind ivirea pe teritoriul acestei ţări a unei noi tulpini a virusului, ţările europene au intrat în stare de alertă. Deşi de la ivirea primelor cazuri în Africa de Sud (18 noiembrie 2021) au trecut două săptămâni, nici în Africa de Sud şi nici în ţările în care Perfidul virus de tip nou – Omicron – a ajuns, nu s-a produs nici o dovadă că e mai periculos decât tulpinile anterioare, totuşi Europa s-a baricadat cum n-a făcut-o nici măcar în primăvara lui 2020, când s-au ivit primele cazuri în China. Deşi disproporţiile dintre ce se ştie pînă acum despre Noua tulpină şi isteria occidentală ridică multe semne de întrebare, să admitem totuşi, că şi-n Occident e valabilă învăţătura cu suflatul în iaurt. Să-i înţelegem, aşadar, pe occidentali când au suspendat orice aterizare de cursă aeriană venită din Africa de Sud. Cu toate acestea, în câteva ţări europene au fost semnalate cazuri (e drept puţine) de infectări cu Omicron. Aceste cazuri s-au ivit fără ştiinţa Autorităţilor. Fie că e vorba de cetăţeni veniţi, înainte de suspendarea zborurilor, fie de cetăţeni care au ajuns pe alte căi din Africa de Sud sau din alte ţări după ce-au fost în Africa de Sud.

De precizat că măsurile de baricadare au fost luate înainte de ivirea cazurilor.

La noi, aceste măsuri au fost luate după ivirea a două cazuri.

Dacă ar fi să credem poziţiilor oficiale apariţia celor două cazuri a luat Guvernul prin surprindere. De existenţa lor s-a aflat sâmbătă, 4 decembrie 2021. Şi tot sâmbătă, de cum a aflat, premierul a convocat întâlnirea.

Care întâlnire s-a soldat cu luarea unor măsuri drastice împotriva pătrunderii Omicron din exterior.

După reuniunea de la Victoria, a avut loc o conferinţă de presă. În chip ciudat, deşi Alexandru Rafila, ministru Sănătăţii, e epidemiolog, la conferinţă a participat şi şeful DSU Raed Arafat. Deşi până mai ieri, ministrul PSD anunţa că ministerul Sănătăţii va prelua Comunicarea în chestiunea Pandemiei, duminică, Alexandru Rafila, ministru, a trebuit să împartă comunicarea cu un secretar de stat de la Interne, pe numele său Raed Arafat. Se vede limpede că umflarea în pene a lui Alexandru Rafila s-a dezumflat ca o băşică împunsă cu acul. Raed Arafat a ocupat în chip abuziv pe podiumul mediatic şi nu-l va lăsa nici mort.

Aşa s-a creat un moment jenant:

Deşi Alexandru Rafila e ministrul Sănătăţii şi astfel singurul îndreptăţit să comunice românilor măsurile de restricţie, despre ele a vorbit şi şeful Pompierilor care dau primul ajutor, Raed Arafat.

Nici intervenţiile celor doi, nici comunicatele privind întâlnirea n-au răspuns unei întrebări legitime:

Cum a pătruns Omicron în România?

Au descoperit autorităţile prin testare, după simptomele specifice infectării, cetăţeni despre care n-au ştiut că au fost în Africa de Sud?

Aşa s-ar crede judecând după tărăboiul care defineşte întâlnirea de duminică.

Cetăţenii infectaţi cu Omicon sunt doi – unul din Braşov şi unul din Vaslui.

Cum au adus ei în România periculosul virus Omicron, împotriva căruia ţările europene s-au baricadat interzicând cursele din Africa de Sud?

Foarte simplu.

Cei doi se numără printre românii aduşi pe 30 noiembrie 2021 în sunete sărbătoreşti de fanfară, din Africa de Sud cu o cursă Tarom special trimisă de Guvern.

Aşadar, în toate ţările europene, Guvernele s-au dat peste cap să nu ajungă în ţările lor, pe calea aerului, periculosul Omicron.

În România, Guvernul s-a dat peste cap să aducă în ţară periculosul Omicon.

Cei din Africa de Sud au aterizat pe 30 noiembrie 2021 pe aeroportul Otopeni.

Din partea Guvernului le-a făcut primirea sărbătorească Raed Arafat.

Cum veneau dintr-o ţară considerată ca unul dintre cele mai periculoase locuri din lume prin ivirea Omicron, ar fi fost normal ca toţi călătorii să fie ţinuţi în carantină la Bucureşti.

Abia după ce le ieşeau rezultatele negative, puteau pleca spre casă.

Guvernul României le-a dat drumul să plece acasă, în ţară. Cum să-i carantineze pe sărbătoriţi?

Şi-au descoperit că sunt purtătorii periculosului virus abia peste patru zile.

Speriat că în acest timp necarantinaţii au răspândit virusul Nicolae Ciucă a convocat o reuniune de urgenţă.

După ce cotcodăcise atâta c-a sărit în ajutorul sărmanilor din Africa de Sud, cum să-şi permită Nicolae Ciucă să-i vâre în carantină?!

Se ducea dracului tot efortul cotcodăcitului.

Nicolae Ciucă a lăsat impresia sâmbătă c-a aflat o veste la care nu se aştepta.

Drept pentru care a convocat întâlnirea de a doua zi.

De ce n-a convocat-o sâmbătă dacă, vorba lui, <nici o clipă nu trebuia pierdută>?

Pentru că a convoca o reuniune de lucru duminica în zi de odihnă, dă bine la imagine.

Un premier care, spre deosebire de Dumnezeu, nu cunoaşte odihna zilei a şaptea.

Convocarea duminică nu era suficientă pentru efectul dorit al cotcodăcitului.

Pentru ca reuniunea să devină eveniment mediatic, pe lîngă cei trei, anunţaţi sâmbătă, au mai fost convocaţi şi ministrul de Interne şi ministrul Apărării.

În cazul celui de la Interne mai avem o explicaţie.

Virusului îi trebuie administrate nişte bulane miliţieneşti pe spinare.

Dar cel de la Apărare?

Vasile Dîncu ce să facă împotriva virusului?

Cum ce să facă?

Să-l vâneze cu avioanele F-16, cumpărate pe bani grei.

Mai ales că acestea nu zboară.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro.