Publicistul Ion Cristoiu afirmă că admiterea României în Schengen depinde de soarta războiului din Ucraina, susținân că dacă acest conflict se va încheia până în martie 2023, nu vom mai avea nicio șansă de aderare pentru că Occidentul se va confrunta cu o problemă uriașă: un nou val migrator.

Ion Cristoiu nu crede că România merită să intre în Schengen și invocă declarațiile președintelui Iohannis care a sugerat că se aștepta o decizie favorabilă României, un cadou al marilor puteri pentru contribuția la războiul din Ucraina.

Eu cred că nu merităm să intrăm. Admiterea în Schengen, așa cum a recunoscut în chip istoric domnul Klaus Iohannis ieri, a fost un fel de premiu pe care se pregăteau să ni-l dea marile puteri pentru contribuția noastră la războiul din Ucraina.  (…) El a spus așa: având în vedere că România a fost solidară în războiul din Ucraina, ne așteptam (…) dânsul a spus că le-a zis ălora, ceea ce înseamnă o bătaie de obraz, care spune băi ne-ați promis, nu știu dacă i-a promis, poate a înțeles el greșit, că voi ne luați pe brațe, ne treceți râul, intrăm în Schengen și în timpul ăsta, noi, aici, facem ce vreți voi pentru războiul din Ucraina”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Smart Tv.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ion Cristoiu spune că vom fi admiși în Schengen dacă războiul din Ucraina nu se va încheia până în martie anul viitor când este programată o nouă ședință a Consiliului JAI.

„Tot domnul Iohannis, pe care am ajuns să-l citez ca pe Mihai Viteazul, ca să nu spun ca pe Ceaușescu, a spus înainte de ședința Consiliul European că Austria nu a avut nimic nici cu Bulgaria, nici cu România. Și vom ajunge la teza mea fundamentală și anume că vom fi admiși în Schengen dacă se încheie sau nu războiul. Dacă se încheie războiul până în martie, nici vorbă să intrăm. Această chestiune Schengen e o fereastră de oportunitate. Câtă vreme durează acel război, ei au nevoie de noi. Și probabil că dacă va continua și dacă noi știm să jucăm în perioada următoare, marile puteri vor spune ne ducem și batem Austria la ea acasă, dărâmăm Viena și până la urmă o să vă admitem. Dacă voi sunteți în continuare. Deci depinde și cum jucăm noi în perioada următoare. Dacă Iohannis le spune băi fiți atenți eu nu mai transport cereale sau nu mai întrețin așa de mult refugiații…Dar dacă războiul se încheie până în martie, nu mai intrăm în vecii vecilor pentru că nimeni nu mai are curaj. Odată ce se termină războiul va reveni problema migrației. Problema următoare a Occidentului pe un deceniu va fi a doua năvălire a barbarilor care este migrația. Este o presiune uriașă. Și dacă fac gard în jurul Occidentului tot vin”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu consideră că, după eșecul neadmiterii României în Schengen, locul boicotului și isteriilor ar fi trebuit luat de o dezbatere privind confiscarea politicii externe de către președintele Iohannis.

„Declarația lui Bogdan Aurescu, de la Digi, este ceva catastrofal și mai spun încă un lucru. Normal era ca după acest dezastru, că a fost un dezastru, în România, nici isterii, nici boicoturi, trebuia să aibă loc o dezbatere pe două chestiuni fundamentale. De ce a confiscat Klaus Iohannis politica externă a României? Dacă ați observat și acum a vorbit “eu voi face”. Politica externă și militară a unei țări nu poate fi confiscată nici de Ceaușescu. Un om nu are voie să o confiște. Normal era ca toate chestiunile cu transformarea României în bază militară să intervină și Parlamentul. Bun. Vine un ministru de Externe care este omul lui Klaus Iohannis și netam nisam spune o chestie foarte gravă pentru România. Că noi am fi de acord cu revizuirea tratatelor UE în așa fel încât să nu mai existe regula unanimității. De ce? zice ca să nu se mai opună Austria. Păi dl. Aurescu nu va mai peste un an, doi”, a punctat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că ministrul de Externe Bogdan Aurescu este un birocrat și nu are dreptul să angajeze România în demersurile privind renunțarea la regula unanimității în luarea deciziilor UE, favorabilă țărilor mai puțin influente, deci inclusiv nouă.

„Regula unanimității este favorabilă nouă, ăstora mici. Pentru că altfel, dacă noi acceptăm acum regula majorității, noi putem deveni colonie, colonie. Noi de aia ne-am ținut de regula aia. Deci n-ai voie fiindcă a folosit Austria dreptul de veto tu să spui având în vedere că a fost împotriva noastră, noi suntem de acord cu unanimitatea. Cum să fii de acord că principalele victime suntem noi. În primul rând că nu are cum să o forțeze că trebuie să modifici Tratatul european, în momentul în care umbli la Tratatul european nu știi ce iese, poate iese Europa cu două viteze, cu trei viteze, și cea mai mare întrebare: în numele cui vorbește el? În România el este un birocrat. Nu era normal ca PSD să sară acum să spună bă, stai puțin că tu, Bogdan Aurescu, trecător prin această funcție angajezi România pe 10-15 ani într-o aventură. Este o prostie. Regula unanimității ne apără pe noi”, a explicat publicistul .