Publicistul Ion Cristoiu afirmă că demisia Mioarei Costin, consiliera de stat a premierului Cîțu, este o jignire adusă opiniei publice deoarece aceasta trebuia demisă și apoi sesizat Parchetul pentru infracțiunea de abuz în serviciu.
Ion Cristoiu spune că demisia Mioarei Costin, după ce un document transmis de aceasta liderilor PNL arăta folosirea resurselor guvernamentale în interes de partid, a fost un compromis al premierului Cîțu.
“În mod normal, sunt două posibilități. El nu a știut și atunci imediat cum a apărut documentul în spațiul public trebuia să o demită, să însoțească această demitere de un comunicat în care să sancționeze gestul și să facă plângere penală la Parchet. Varianta cealaltă pe care o avea la dispoziție era să o apere până la capăt. Faptul că aseară a ajuns la un compromis prin faptul că i s-a spus ei de către premier să demisioneze și ea a demisionat, e cea mai mare jignire adusă chiar și opiniei publice. Ea nu are voie să demisioneze. Nu, sacrificarea ei înseamnă darea afară. Ea nu a fost dată afară. Ea și-a dat demisia. Premierul sigur că știa, este pupila lui”, a afirmat publicistul vineri, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.
Ion Cristoiu susține că demisia Mioarei Costin nu rezolvă nimic deoarece infracțiunea de abuz în serviciu rămâne.
„Premierul a lungit-o, sperând că scapă și rămâne în continuare lângă el și până la urmă s-a ajuns la acest lucru. Deci, plecarea ei nu rezolvă în niciun caz infracțiunea. Infracțiunea s-a comis. Dacă cineva crapă capul cuiva cu toporul nu înseamnă că recunoscând fapta nu a fost infracțiune. Premierul trebuie să plătească pentru ce s-a întîmplat, însă aici avem de-a face cu absența unei mașinării într-o Românie anesteziată”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu remarcă lipsa de reacție a conducerii PNL, inclusiv a grupării reformiste din partid, care ar fi trebuit să se reunească și să discute scandalul generat de documentul emis de consiliera premierului Cîțu.
“Nu el este principalul responsabil.(…) Ludovic Orban este șeful partidului și șeful lui Cîțu. Ludovic Orban a ales și el o strategie de miș-maș. L-a criticat. Dl. Orban nu este nici jurnalist, nici lider al Opoziției. Trebuia să convoace Biroul Permanent Național și să-l pună în discuție pe Cîțu. Nu a făcut-o pentru că și el are pupile și pentru că nu are curaj. Primul care trebuia să reacționeze era președintele României. Pentru că avem de-a face în interiorul guvernului lui cu un abuz în serviciu. Nu a reacționaat. În al doilea rând, Ludovic Orban nu a făcut nimic, a bălmăjit-o. În al treilea rând, gruparea acea reformistă a celebrului Rareș Bogdan și Alinei Gorghiu. M-au înnebunit până acum că aduc un suflu nou. Păi care suflu nou că ceea ce a făcut Florin Cîțu e o chestie pe care o știm de 30 de ani. Nu trebuia să reacționeze Rareș Bogdan, Alina Gorghiu?”, s-a întrebat publicistul.
În opinia sa, ceea ce s-a întâmplat în cazul documentului distribuit de Mioara Costin, cu antetul Guvernului, prin care se stabilea cine să meargă la televiziuni și să livreze informații despre gruparea Orban, în contextul competiției pentru șefia PNL, arată mijloacele murdare prin care se poartă această bătălie.
“De ce cazul este foarte grav? Acest document este de o mizerie absolută (…) În cazul de față, documentul arată mijloace murdare de campanie în interiorul PNL. Dincolo de faptul că era ilegală, erau mijloace murdare de manipulare a presei. Spui tu, consilieră de stat, dacă aflăm niște lucruri, le dăm la presă. Nu, presa le descoperă. Ăla e un mijloc murdar. Felul românesc în care s-a rezolvat acest scandal arată că nu s-a schimbat nimic, vorbește despre o stare de spirit în România. Acest lucru, la un asemenea nivel, este un Watergate”, a conchis Ion Cristoiu.
Cristoiu: “Clotilde Armand se iluzionează că va găsi o firmă de salubritate în 30 de zile”
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că declarea stării de alertă în sectorul 1 este singura soluție în scandalul gunoaielor, dar atrage atenția că îi va fi greu primarului Clotilde Armand să găsească o nouă firmă de salubrizare deoarece nimeni nu s-ar deranja pentru 30 de zile.
“A fost nevoie de starea de alertă în Sectorul 1 în cazul gunoaielor pentru că era singura soluție într-o problemă pentru care Clotilde Armand mergea până în pânzele albe. Și eu stau în Sectorul 1 și coșurile erau pline. După mine, starea de alertă nu e împotriva lui Romprest, e o soluție de a rezolva această problemă a ei. Ea se iluzionează că o să găsească o firmă… Pentru 30 de zile nu vine nimeni pentru că trebuie să strângi gunoiul. Nu e ca la ea acasă, că îl strânge ea. Nu, trebuie să ai harta, să știi unde te duci. Romprest-ul s-a implementat într-un an, doi… unde trimiți, unde sunt coșurile… e uriaș. Păi, până vine ală de la salubritate al firmei respective și până descoperă unde sunt coșurile, trec 30 de zile.”, a declarat publicistul vineri, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.
Topul Săptămânii
În Topul Săptămânii realizat de publicistul Ion cristoiu, primul loc este ocupat de premierul Florin Cîțu, iar locul 5 de jurnalistul Ion spânu, autorul cărții 2.
Locul 5- Ion Spânu, jurnalist și publicist
“A publicat o carte, vă și recomand să o citiți, Asasinarea lui Eminescu. O ipoteză foarte int00eresantă, anume internarea cu forța a lui Mihai Eminescu la 28 iunie 1883, la nebuni, dar el nu era nebun. Tocmai pentru că era directorul celui mai mare ziar al vremii, Timpul. Am înregistrat un interviu care va fi difuzat sâmbătă, 24 iulie, de la ora 20.00 la 21.00, pe Aleph News. E interesant, cum sunt analizate documentele. E o ipoteză care circulă în România, care contravine imaginii clasice, din manuale. Am citit și eu cartea. Se bazează pe multe documente. El a folosit metoda mea de a pune întrebări. El ia, cum am luat și eu despre Revoluție, niște documente și își pune întrebări, pe care nu și le-a pus nimeni pentru că toată lumea a considerat că nu trebuie să fie întrebări”.
Locul 4 – Ion Ștefan, președintele PNL Vrancea
„Ion Ștefan, zis Grindă. Porecla vine de la faptul că el a zis că are o casă declarată la Fisc nu știu de câți metri pătrați, dar de fapt era un palat și a zis că din cauza unei grinzi. Este liderul PNL Vrancea, unde iar e o dovadă a României anesteziate. Dl. Vasile Soare, fostul ambasador al României la Moscova, trebuia să fie declarat cetățean de onoare al Focșaniului și i s-a respins propunerea de către consilierii conduși de dl. Grindă pe motivul, pe care l-a prezentat o consilieră care zice că e doctor în filologie, că dl. Soare a fost ambasador în Est. Dacă era în Vest, merita să fie. Pentru că, a zis ea, Focșaniul e cu fața către Vest”.
Locul 3 – Ion Caramitru, președintele UNITER
„Eternul șef al UNITER. Cred că e dinainte de Ceaușescu. E genul de om care e eternizat într-o funcție. Și a fost o gală UNITER și au avut niște sponsori. Și a simțit nevoia în mod actoricesc să facă niște plecăciuni acestor sponsori. Unii au scris despre acest moment, care era penibil. La personalitatea lui nu cred că trebuie să mai faci așa plecăciuni lui Nicușor Dan, care a spus că, sigur, el a dat Premiul pentru regie, dar nu dă bani actorilor”.
Locul 2 – Klaus Iohannis, președintele României
„Este autorul unei chestiuni unice în lume. România, alături de 11 state și SUA, s-a retras cu coada între picioare din Afganistan. A fost un eșec, dovadă că talibanii recuceresc. A fost singura țară din lume care a făcut o paradă militară pentru retragerea cu coada între picioare. Ba mai mult, a și trecut pe sub Arcul de Triumf. Trecerea pe sub Arcul de Triumf a fost folosită la cucerirea Odesei. Noi ce… am plecat alături de americani, aproape că am fugit. A fost o paradă militară frumoasă pentru că dlui Klaus Iohannis îi plac chestiile astea ținute, galoane, muzici. Îi plac foarte mult. Cred că trebuia să se facă general. Îi plac ceremoniile, decorațiile”.
Locul 1 – Florin Cîțu, premierul României
„Despre ce am vorbit înainte. Pupila lui. Este o chestie tipic românească. Nu e nepotism. Nepotismul înseamnă că unchiul pune nepotul. Aici avem de-a face cu lideri politici, bărbat sau femeie, care își pun în funcții niște persoane mediocre și le protejează tocmai pentru că le-a intrat pe sub piele. Directoarea de la TVR e pupilica lui Orban. Cîțu este pupiloiul lui Klaus Iohannis. E un fenomen. Fiecare are un protector. O nuanță. Nu are legătură cu relația bărbat-femeie. Este vorba despre o femeie sau un bărbat mediocru care reușește să se vâre pe sub pielea șefului, să-i intre în grații, fără să fie neam, fără să fie amantă. E plină România de pupiloi”.