- Publicistul Ion Cristoiu afirmă că mobilizarea rezerviștilor ruși anunțată miercuri de Vladimir Putin în discursul său către națiune este de fapt o diversiune menită să distragă atenția de la referendumul în teritoriile ucrainene ocupate.
- Un alt moment considerat suspect de Ion Cristoiu este fuga rușilor de teama mobilizării, moment despre care publicistul spune că Putin nu ar fi străin, având în vedere ușurința cu care se trece granița, într-o țară cu regim dictatorial.
- Ion Cristoiu nu exclude posibilitatea ca mobilizarea rezerviștilor să fi fost gândită și ca un instrument de șantaj.
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că mobilizarea rezerviștilor ruși anunțată miercuri de Vladimir Putin în discursul său către națiune este de fapt o diversiune menită să distragă atenția de la referendumul în teritoriile ucrainene ocupate.
Advertisment
„Este al doilea mesaj către națiune de la începutul războiului. Este foarte important de precizat asta pentru că s-a vrut o comunicare către poporul rus. Esența discursului este anunțul privind referendumul, de fapt anunțul privind decizia de alipire a teritoriilor ucrainene cucerite la Rusia și nu mobilizarea parțială. După părerea mea, mobilizarea nu are cum să aibă efect acum, este în perspectiva deciziei de alipire și a fost gândită și ca o diversiune pentru a abate atenția de la referendum”, a declarant publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Smart Tv.
Un alt moment considerat suspect de Ion Cristoiu este fuga rușilor de teama mobilizării, moment despre care publicistul spune că Putin nu ar fi străin, având în vedere ușurința cu care se trece granița, într-o țară cu regim dictatorial.
Recomandări
„Toate acestea mi se par suspecte, inclusiv un lucru de care face caz presa românească, fără să se întrebe de ce, rușii care pleacă de teama mobilizării. Le-a dat drumul Putin. Niște tipi vor să fugă cu mașina, în Finlanda. Păi la granițele astea nu sunt ruși, care controlează? Ei nu au primit o dispoziție să-i oprească? Rușii joacă și au jucat foarte mult în această perioadă comedia slăbiciunii. 1. Ajută deplasarea, e ceva inimaginabil ce vrea el să facă. 2. Trimite în Occident toți spionii, pentru că în momentul în care s-a decis ca rușii să nu mai umble așa de capul lor prin Europa, unul din mijloace era verificarea lor, trebuia să ceri viză, cutare, cutare . Și acum, el trece cu ce? Și de unde știu eu ce e el?”, s-a întrebat publicistul.
În opinia sa, ca și în cazul ucrainenilor, exodul rușilor în Occident are ca scop și crearea unei diaspore puternice, care să influențeze deciziile la nivel international.
„Cred că un alt scop interesant este crearea unei diaspore foarte puternice în Occident. De exemplu diaspora turcească este foarte puternică pentru că este toată de partea lui Erdogan. Polonezii, la fel. Ei influențează politica externă a Americii, iranienii, chinezii. Și atunci se adaugă la diaspora rusească și ăștia”, a susținut publicistul.
Ion Cristoiu nu exclude posibilitatea ca mobilizarea rezerviștilor să fi fost gândită și ca un instrument de șantaj.
„Mobilizarea rezerviștilor cred că a avut și o altă misiune. Or fi gândit, acolo avem instituții serioase, KGB… cred că a gândit și ca un factor de șantaj pentru referendum bă, gata, fii atent, acum nu ne mai jucăm, nu mai e operațiune specială, facem mobilizare, adică am făcut un pas”, a mai spus publicistul.
Ion Cristoiu atrage atenția că, în discursul său, Vladimir Putin a susținut ceva de neconceput pentru secolul în care trăim și din perspectiva dreptului internațional: o țară să ia 20% din teritoriu altei țări și să o alipească.
„În discursul lui Putin avem două mari salturi. A zis că sprijină militaricește referendumul, deja a fost asumat de către ruși. A doua chestiune a fost alipirea, refendumurile nu contează, sunt un pretext pentru alipire și apariția alături de cele două republici, Donețk și Lugansk, a unor regiuni care nu sunt rusofone. Dacă Donețk și Lugansk sunt practic independente după Crimeea, ucrainenii nu au putut pătrunde, dar Hersonul și Zaporojie sunt teritoriu ucrainean. Rămâne întrebarea cu Odesa, dacă va intra și ea. Ce înseamnă? Este un salt în primul rând din punct de vedere al dreptului internațional. Nu există ca o țară, în 2022, să ia 20% din teritoriu altei țări și să o alipească”, a afirmat publicistul.
Ion Cristoiu susține că, din această perspectivă, reiese clar că, încă de la început, rușii au atacat Ucraina nu pentru a bloca aderarea țării la NATO, ci ca să-i ia teritoriile.
„Tot ce s-a știut până acum, cel puțin oficial, și Putin a zis, a fost faptul că ei au intrat de teamă că Ucraina intră în NATO. Nu-i adevărat. Au intrat ca să ia aceste teritorii. Deci încă din februarie, poate chiar din 2014. În momentul în care ai făcut acest lucru, înseamnă că din punct de vedere juridic rusesc ele devin teritorii rusești. Referendumul trece. Nici nu contează că are loc referendumul, trebuie să faci o comedie. Poporul de acolo a decis că vrea cu Rusia, dar oricum Duma de Stat decide că acel teritoriu e rusesc, ca și Crimeea. (…) Aici vine posibilul moment al începutului celui de-al treilea Război Mondial. Pentru că în momentul în care ăla devine teritoriu rusesc, fășia aia de 1000 de km va fi granița de stat a Rusiei. În momentul în care ea este teritoriu rusesc, orice atac împotriva lui este declarație de război care dă posibilitate inclusiv a folosirii armelor nucleare limitate”, a subliniat publicistul.
Ion Cristoiu este încă circumspect în ceea ce privește reacția Occidentului și nu exclude ca Putin să amâne alipirea juridică a teritoriilor ucrainene ocupate și să folosească rezultatul referendumului ca pe o armă.
„Problema în cazul Occidentului este care e următorul pas. Deocamdată am imaginea, nu cred că e așa, de bâlbâială. Singurul lucru care cred că se discută acum este că după ce se alipește va fi un moment de criza rachetelor, adică un moment foarte dur (…) Adică, rușii au zis cine se atinge de teritoriul nostru este atac la Rusia. Nu cred că Zelenski are forțe să facă el. Probabil că acolo se va încerca ceva, în care cele două părți își vor testa clipitul. (…) Din momentul în care alipește juridic, deocamdată avem referendumul, Putin poate să joace ca la șah și să păstreze asta ca o armă. Dacă rezultul este pozitiv, nu înseamnă că alipește mâine. Poate să zică mă mai gândesc. Deci, dacă se alipește, poți să dai ucrainenilor armă lângă armă, nu mai ai ce să faci pentru că rușii te copleșesc numeric și atunci singurul moment care ar putea să aducă ceva nou în acest război (…) ar fi venirea Occidentului”, a susținut publicistul.
În opinia sa, dacă Putin va alipi teritoriile ocupate și din punct de vedere juridic, Occidentul și americanii sunt obligați să provoace Rusia.
„Dacă se hotărăște alipirea, clar că Occidentul sau americanii, depinde, dacă vor și ei să meargă până la capăt, trebuie să provoace Rusia. (…) Americanii și Occidentul sunt obligați să provoace. Pentru că, la rândul lor rușii, pentru că au alipit, au anunțat că trag. Riscul este ca Occidentul să zică ia să vedem, mă, tragi? (…) Documentele scoase la iveală arată că niciun moment cele două părți nu au fost în orb. Sunt aproape sigur că nu negociază Orban. Nu, e clar că sunt în contact tot timpul. Și pe canale neoficiale, Biden îi va spune lui Putin bă, ăla, puțin îi pasă, vom folosi rachete nucleare. Sau invers”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu nu exclude nici scenariul afganizării conflictului și nimeni să nu știe dacă războiul s-a încheiat, cine a pierdut sau cine a câștigat.
„Dacă va fi, va fi scenariul afganizării, adică niciun moment nu se va spune că s-a terminat războiul și se va ajunge la această imensă manipulare și anume o să mai cucerească un sat. Nu este exclus ca populația occidentală să fie drogată, pe ideea lasă, mă, gata, rușii sunt pe ducă, sigur că au făcut acolo, dar uite Zelenski ce succese are. Și asta poate fi. Să nu se spună că cineva a câștigat sau a pierdut”, a mai spus publicistul.
Partenerii noștri