• Publicistul Ion Cristoiu afirmă că Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii are imaginea unui monarh iubit de supușii săi pentru ceea ce a fost, nu pentru putere, iar fiului său, Regele Charles al III-lea, îi va fi greu să urce pe tron având în spate imaginea fostei suverane.
  • Ion Cristoiu spune că, spre deosebire de Regina Elisabeta a II-a, Regele Charles al III-lea vine pe tron după ce și-a creat relații ca prinț moștenitor, inclusiv în România, relații de care își va aminti și le va păstra numai dacă va avea putere politică în raport cu Guvernul. 
  • Ion Cristoiu nu crede că Regele Charles al III-lea va asculta de Guvernul condus de Liz Truss și avertizează că noul suveran nu va mai putea face declarații favorabile României cu ușurința cu care le făcea înainte, ca prinț moștenitor.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii are imaginea unui monarh iubit de supușii săi pentru ceea ce a fost, nu pentru putere, iar fiului său, Regele Charles al III-lea, îi va fi greu să urce pe tron având în spate imaginea fostei suverane.

Regina Elisabeta a II-a a reușit să fie un simbol. A reușit să țină în mână casa regală chiar dacă au fost scandaluri, ea nu a fost implicată. Din punct de vedere politic, a fost imaginea ideală. Adică să fii iubit numai de dragul tău, nu pentru putere. Acum, sigur că întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem ca jurnaliști este dacă ar fi făcut ceva, ce ar fi ieșit? Este ca icoana. Stă acolo și nu face nimic. Dar dacă icoana coboară de pe perete și îți spune cum să faci ciorba s-ar putea să ai probleme că dă în foc. Cred că Charles va avea o mare problemă pentru că în primul rând el are povara Diana. E greu pentru el să urce pe tron pe imaginea asta, a reginei. Poți să urci pe tron și să tragi sfori. Nu exclud asta. Ori își asumă, greu de presupus, această imagine, dar nu are nicio șansă. Pe el nici nu poți să-l iubești. Ea era femeie, în vârstă, trecuse atâta timp. La el nu cred că se pot crea pasiuni din acestea și nu știu dacă la un moment dat nu va fi tentat de împins. Pentru că are două posibilități: sau se urcă pe tron și ia locul reginei și devine simbol, greu de presupus, pentru că nu are nici timp, nici talent sau începe să-și transpună în practică anumite idei, poate să tragă sfori”, a afirmat publicistul vineri seara, în emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Smart Tv.

Ion Cristoiu spune că, spre deosebire de Regina Elisabeta a II-a, Regele Charles al III-lea vine pe tron după ce și-a creat relații ca prinț moștenitor, inclusiv în România, relații de care își va aminti și le va păstra numai dacă va avea putere politică în raport cu Guvernul. 

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Regina a avut acest geniu de a rezista, pentru că anturajul, mașinăria vrea prin tine puterea. Foarte multe evenimente nefaste din istoria lumii, dar și în cea modernă s-au ivit de la niște oameni din planul doi, dar foarte apropiați, au împins pe un om, care poate inițial era altfel, să facă ceva. Până acum monarhia a fost foarte rentabilă financiar. Nu pot să-mi dau seama cum va prelua Charles imaginea anterioară, că nu are cum. În primul rând nu e femeie, e bărbat, a avut activitate până acum. Regina când a venit pe tron nu era ca el, afirmat, nu venise prin Transilvania, ca să dau un exemplu. Toate cântările că e prietenul României, deocamdată el a făcut în Transilvania. Sigur că Transilvania aparține României, dar acolo a făcut. În al doilea rând numai dacă va avea putere și-ar aminti că a fost prin România și nu în ultimul rând, dacă nu primul, când ajungi la putere, uiți tot. Își mai amintește că a fost el prin România și acolo era frumos și mi-a dat pâine și sare… Intră în joc rațiunea politică, de putere”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu a amintit în acest context de vizita lui Nicolae Ceaușescu la Londra pe care regina Elisabeta a II-a l-a primit cu onoruri la îndemnul guvernului britanic deoarece erau în joc interese politice și financiare.

Vizita lui Ceaușescu la Londra și onorurile pe care le-a primit sunt o dovadă a felului extraordinar în care regina Angliei a ascultat de guvern. Nu-mi spuneți mie că era înnebunită după Nicolae Ceaușescu. Acolo a fost un mare interes, și financiar, și cu avioanele, și politic. Și a zis bine domnule, ce să fac eu? Să faceți frumos. Bine, fac frumos. În momentul în care el ar veni aici, deja are semnificație politică. Înainte era prințul moștenitor. Nu prea cred că își va putea permite, depinde însă de relația sa cu Guvernul. Una era Churchill și una este Liz Truss, care e la început. Dacă era Churchill sau Boris Johnson, un premier care avea deja frâiele de 2-3-4 ani, și era înscăunat Charles și ar fi încercat să zică ceva, ăla îi spunea cum îi spuneau miniștrii lui Carol I “aiasta nu se poate”, e o replică celebră (…) ca să vină în România sau ca să facă declarații, acum face regele, e foarte important din punctul acesta de vedere, și, dacă vrea să fie pe cont propriu, nu ține cont de ce îi spune Guvernul”, a susținut publicistul.

Ion Cristoiu nu crede că Regele Charles al III-lea va asculta de Guvernul condus de Liz Truss și avertizează că noul suveran nu va mai putea face declarații favorabile României cu ușurința cu care le făcea înainte, ca prinț moștenitor.

Nu va asculta de Guvern. Dacă vreți, pot paria cu dvs că nu. În cazul reginei, puterea s-a exercitat tocmai prin non activitate. El are deja relații pe care și le-a făcut în calitate de prinț moștenitor. Iată are deja terenuri cumpărate într-o parte a României. Regina nu a avut și când a ajuns pe tron era pipirie față de guverne, față de puterea politică și probabil cu timpul s-a instalat o relație, ca într-una de cuplu, adică guvernul zice, eu îmi văd de treaba mea, am imagine bună. În cazul lui Charles, el este mult mai vechi decât Liz Truss, mult mai exersat, a avut activitate… Și e bărbat și nu-l văd făcând pe bunicuța, că nici bunic nu poate fi. Aici este o chestiune foarte complicată și din punctul acesta de vedere să facă declarații Iubesc România, e regele care declară și bulgarii or să zică dar pe noi de ce nu ne iubește?”, a mai spus publicistul.