• Ion Cristoiu: Pentru sîmbătă, 11 iunie 2022, ora 18, două ONG-uri au chemat societatea civilă la un miting de protest împotriva Legilor Securităţii Naţionale sub titlul Libertate! Nu Cenzură şi Securitate!
  • Ion Cristoiu: E primul miting TeFeList împotriva lui Klaus Iohannis de cînd acesta deţine Preşedinţia. Mitinguri împotriva lui Klaus Iohannis a mai fost şi nu puţine după instalarea acestuia la Cotroceni. Toate au fost însă iniţiative ale unor organizaţii apropiate de PSD sau, mai nou, de AUR.
  • Ion Cristoiu: Şi acest protest, în fine autentic, al societăţii civile a fost un dezastru. Concluzia concluziilor: Deşi numărul ONG-urilor e de peste o sută de mii, România n-are o societate civilă autentică. Are o aşa-zisă societate civilă creată de Sistem şi folosită de Sistem pentru a se implica în politica ţării pe post de societate civilă.

Pentru sîmbătă, 11 iunie 2022, ora 18, două ONG-uri au chemat societatea civilă la un miting de protest împotriva Legilor Securităţii Naţionale sub titlul Libertate! Nu Cenzură şi Securitate!

Iniţiativa acestui protest s-a constituit într-o dublă premieră.

1. E primul miting TeFeList împotriva lui Klaus Iohannis de cînd acesta deţine Preşedinţia. Mitinguri împotriva lui Klaus Iohannis a mai fost şi nu puţine după instalarea acestuia la Cotroceni. Toate au fost însă iniţiative ale unor organizaţii apropiate de PSD sau, mai nou, de AUR. Între Klaus Iohannis şi ceea ce se numeşte societatea civilă a funcţionat pînă nu demult un parteneriat. Pe de o parte, societatea civilă l-a sprijin pe Klaus Iohannis în războiul cu majoritatea PSD-istă a lui Liviu Dragnea. Societatea civilă a organizat şi susţinut protestele din Piaţa Victoriei împotriva posibilităţii (niciodată devenite realitate) de adoptare a unei OUG pe Justiţie. Societatea civilă a creat momentul 10 august 2018, momentul de început al căderii PSD în sondaje şi de rupere a Coaliţiei de guvernare astfel încât să se creeze premisele venirii la putere a Guvernului Ludovic Orban. Societatea civilă a fost instrumentul de ţinere în şah a Puterii PSD-iste pe vremea lui Liviu Dragnea. Orice părea a fi tentativă de a deraia de la normele UE era rapid luată în colimator de o amplă reţea alcătuită din peste o sută de mii de ONG-uri, majoritatea lor alcătuite din câteva persoane, deseori soţ şi soţie sau amant şi amantă, fără altă dovadă că există decît participarea la cîte o petiţie on line în legătură cu un fapt asupra căruia ONG-ul fusese avertizat să facă gălăgie. Din această reţea au făcut parte cei ce s-au pretins a fi influenceri ai societăţii civile. E vorba de actori, cîntăreţi, publicişti, scriitori ale căror postări de facebook deveneau, ca printr-un miracol, virale, preluate rapid de postul regimului, Digi 24.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

La rîndul ei reţeaua din societate civilă a beneficiat de sprijinul lui Klaus Iohannis prin intermediul Sistemului. Sistemul a asigurat viralizarea postărilor anti PSD şi mai ales postura de influenceri acordată unor persoane care nu toate erau personalităţi ale domeniului. La protestele anti Dragnea, a participat cu legendara se geacă roşie şi Klaus Iohannis, deşi Constituţia nu-i permitea o asemenea aventură. În cîteva împrejurări Societatea civilă a fost convocată la Cotroceni ca sfătuitor de taină al lui Klaus Iohannis.

Acum însă, aşa cum se vede din îndemnurile unor influenceri, dar şi din presa societăţii civile, TeFeLiştii au organizat un miting antiIohannis punîndu-l sub acuzare pentru Legile Securităţi Naţionale.

2. Mult mai important, protestul, aşa cum a fost anunţat de cele două ONG-uri, aducea Societatea civilă în postura sa de esenţă. De apărătoare a democraţiei, a drepturilor individuale, de luptătoare împotriva oricărei tentative a Puterii, indiferent de culoarea politică a acesteia, de a derapa de la statul de drept, tentată de militarizare, de autoritate dictatorială.

Semnificaţiile deosebite fac din iniţiativa celor două ONG-uri, sprijinite de site-ul G4 Media, prima acţiune autentică a societăţii civile, scutită de suspiciunea de punere la cale de către Sistem, cum s-a întîmplat cu alte proteste din Piaţa Victoriei, mai precis cele împotriva politicii PSD în domeniul Justiţiei. Avînd drept temă tendinţele de militarizare şi sereizare a ţării venite din partea Puterii de Dreapta, a lui Klaus Iohannis îndeosebi, mitingul a primit semnificaţia unei demonstraţii că societatea civilă e autentică, independentă în acţiunile sale, principială cînd vine vorba de deraierea de la statul de drept.

Iniţiativa urma să fie supusă examenul realităţii. O realitate constînd în numărul de participanţi, în prezenţa unor personalităţi ale societăţii civile şi mai ales în atmosfera creată în jurul iniţiativei.

Mitingul a fost însă un dezastru.

Participare redusă la cîteva zeci de persoane, absenţa personalităţilor de marcă ale mişcărilor de stradă, (cu excepţia lui Tudor Chirilă şi a Oanei Gheorgiu), tăcerea televiziunilor de ştiri, evident, ordonată.

Să ne reamintim de miile de participanţi la protestele împotriva amestecului în Justiţie al Puterii PSD, de campaniile duse înainte oricărui miting de influencerii societăţii civile, la transmisiile de la faţa locului de către site-uri , televiziuni de ştiri, bloguri.

 S-a spus la vremea respectivă că succesul protestelor îşi avea drept temei intervenţia Sistemului:

De la impunerea obiectivelor pînă la asigurarea unei prezenţe uriaşe, trecînd prin viralizarea postărilor pro miting.

Protestul de sîmbătă 11 iunie 2022 avea toate datele pentru a fi ocolit de asemenea suspiciuni. A fost un protest împotriva Sistemului. Dacă nu l-a boicotat, Sistemul nu s-a implicat în organizarea lui.

Şi acest protest, în fine autentic, al societăţii civile a fost un dezastru.

Concluzia concluziilor:

 Deşi numărul ONG-urilor e de peste o sută de mii, România n-are o societate civilă autentică.

Are o aşa-zisă societate civilă creată de Sistem şi folosită de Sistem pentru a se implica în politica ţării pe post de societate civilă .

E concluzia neliniştitoare a eşecului dezastruos al acţiunii de protest de sîmbătă, 11 iunie 2022.

După presă, un alt stîlp al democraţiei – societatea civilă – se dovedeşte a fi din gumilastic şi nu din beton.

Una cu semnificaţii uriaşe atît pentru regimul Klaus Iohannis, cît şi pentru starea societăţii româneşti din prezent.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro