- Mihail Gorbaciov a destrămat Imperiul, moștenire lăsată de Stalin, realizată de acesta cu prețul a milioane de ruși morți în al Doilea Război mondial, pariind pe democratizare.
- Democratizarea – îi spune Stalin Alilluyevei – ar fi dus la destrămarea Imperiului.
- Apariția unui roman de reabilitare a lui Antonescu se anunța ca deranjantă pentru ruși.
Pregătind pastila video din seara de 31 august 2022, despre folosirea lui Gorbaciov ca idiot util de către Occident, am avut nevoie de fragmentul din Delirul, ediția mea, necenzurată, din 1991, în care Stalin îi explică nevestei de ce Rusia nu poate fi democrată. Pasajul era menit să demonstreze că modelul occidental, pe care liderii Vestului se luptă să-l impună în toate țările lumii, ca model ideal de regim, așa cum Moscova plantase în țările din Est regimul comunist, pe motiv că e un ideal de regim în Istorie, era incompatibil cu păstrarea Imperiului. Împins și de nevastă-sa, lipsit de experiența bătăliilor de pe culoarele Kremlinului, Mihail Gorbaciov a destrămat Imperiul, moștenire lăsată de Stalin, realizată de acesta cu prețul a milioane de ruși morți în al Doilea Război mondial, pariind pe democratizare. Democratizarea – îi spune Stalin Alilluyevei – ar fi dus la destrămarea Imperiului. Textul din Delirul, ediție necenzurată, sună astfel:
Advertisment
„O Rusie potolită şi democratică, cum ne-o doresc străinii, ar fi pierdut toate ieşirile la mare, ar fi pierdut Ucraina şi toate republicile din sud şi ar fi dat mari poeţi şi scriitori care ar fi stîrnit admiraţia lumii întregi prin strigătele lor de disperare, atît de adevărate şi hm! da, da, da, atît de pline de măiestrie artistică… Nu uita, Nadejdea, că marii noştri neliniştiţi, Tolstoi, Dostoievski, Cehov şi chiar Gorki al nostru, nu s-au revoltat că Rusia se întinde din Caucaz şi pînă în Suedia şi de la Marea Baltică, pînă la Vladivostok, continuă Stalin cu ironia sa necruţătoare. Blîndul Cehov nu ştiu să fi protestat contra lipsei de independenţă a Poloniei, iar lucidul ucrainean Gogol, care a scris în ruseşte, nu ne spune nimic că ar fi dorit măcar cît de cît o Ucraina ruptă de Rusia…”
Aventura manuscrisului Delirul a fost povestită de mine în prefața la ediția necenzurată din 1991. Scriam în această introducere de tip avertisment că romanul se întemeia, în concepția lui Marin Preda, pe doi stîlpi susținători:
Recomandări
Monologul lui Hitler și Monologul lui Stalin.
De aici plecînd se desfășura demonstrarea eminamente artistică a tezei despre Delirul Istoriei.
La apariție, în 1975, romanul avea doar monologul lui Hitler.
La vremea respectivă, nimeni dintre cei neinițiați nu știa că monologul lui Stalin, scris de Marin Preda, lipsea din ediția tipărită.
Nu avem date despre ce s-a întîmplat de fapt.
Succesul romanului a fost atît de mare încît nimeni nu și-a pus întrebări.
Era greu de închipuit că romanul a fost cenzurat, în condițiile în care pentru prima dată după 23 august 1944 Mareșalul Antonescu apărea în spațiul public comunist într-o lumină favorabilă.
Nu știm dacă Marin Preda n-a dat capitolul, sfătuit la nivelele înalte în care fusese pusă la cale realizarea cărții sau îl scosese cenzura.
După opinia mea, Marin Preda e cel care s-a autocenzurat.
Apariția unui roman de reabilitare a lui Antonescu se anunța ca deranjantă pentru ruși.
Un capitol despre Stalin mai ales în contextul Marelui Război pentru Apărarea Patriei ar fi încărcat primejdios nota de plată pentru noi.
Sigur e că textul exista.
În 1991, cînd am scos romanul, familia mi-a dat manuscrisul.
Astfel a apărut Delirul și cu monologul lui Stalin.
În acest monolog Stalin al lui Marin Preda se dezvăluie ca un precursor al lui Putin. Polemizînd fără s-o știe cu Mihail Gorbaciov, cel care a distrus URSS, încercînd să facă din ea o democrație, Stalin profețește prăbușirea URSS în condițiile Perestroikăi.
Perestroika a dus la ruperea Ucrainei și a republicilor din sud.
Stalin din acest monolog e însă Stalin al lui Marin Preda.
Numai că Marin Preda a scris acest monolog în care Stalin profețește destrămarea URSS prin încercarea de a face o Rusie democratică în 1975.
Ediția cu monologul a apărut în 1991.
Pentru cititor avertismentul lui Stalin a apărut ca un text scris de Marin Preda după prăbușirea URSS.
Numai că Marin Preda, scriitorul român Marin Preda, a scris acest text în 1975, cînd nimeni de pe lumea asta nu se gîndea la o destrămare a URSS, pentru că nimeni nu se gîndea la ivirea lui Gorbaciov.
În 1975, Mihail Gorbaciov era un simplu șef de partid la Stavropol.
Numirea sa ca secretar general a avut loc abia în 1985, după ce fusese promovat ca secretar cu Agricultura în 27 noiembrie 1978.
Cum de Marin Preda îi atribuie lui Stalin aserțiunea că democratizarea Rusiei ar duce la pierderea republicilor?
Foarte simplu.
Marin Preda era un excepțional cunoscător al Istoriei.
Asta fără a mai pune la socoteală intuiția geniului care era Marin Preda.
Partenerii noștri