- Ion Cristoiu afirmă că România va intra în Schengen pentru că e nevoie de ea din punct de vedere geopolitic, dar va fi monitorizată de UE după modelul MCV, astfel încât la cea mică abatere să fie suspendată.
- Ion Cristoiu spune că liderii europeni, în frunte cu cancelarul german Olaf Scholz, au creat pentru țările candidate la Schengen un nivel de așteptare care, în cazul unui eșec, va genera sentimente antieuropene uriașe.
- Ion Cristoiu spune că îndeplinirea condițiilor tehnice pentru aderare de către cele trei țări este o chestiune formală, fiind vorba, de fapt, de interese geopolitice, și ca atare vom fi admiși, dar monitorizați.
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că România va intra în Schengen pentru că e nevoie de ea din punct de vedere geopolitic, dar va fi monitorizată de UE după modelul MCV, astfel încât la cea mică abatere să fie suspendată.
Advertisment
Ion Cristoiu spune că liderii europeni, în frunte cu cancelarul german Olaf Scholz, au creat pentru țările candidate la Schengen un nivel de așteptare care, în cazul unui eșec, va genera sentimente antieuropene uriașe.
„S-a creat în mod primejdios pentru UE un orizont de așteptare la două popoare pe care nu trebuia să-l creeze. Ei l-au creat, nu noi. Ai noștri sigur că au intrat în vrie că au nevoie și ei. Nici acolo, nici la noi nu a fost acea minimă reticență, mă mai vedem, nu știm. Nu, gata, gata. Au fost rezoluții. Gândiți-vă că Colegiul Comisarilor a spus bine ați venit. De ce spun asta. Pentru că ai de-a face cu două state care, dacă nu intră în Schengen, antieuropenismul va fi uriaș” , a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la SMART TV.
Recomandări
În opinia sa, declarațiile ministrului austriac de interne că nu va accepta aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen pregătește terenul pentru admiterea celor trei țări, dar în anumite condiții.
„A fost și varianta să intre numai România. Dacă rămâne Bulgaria, ea e deja a Rusiei. Ori le respingi pe toate trei, în momentul ăla s-a terminat. Frustrarea e și mai mare. Bă, nu au intrat toate trei… Vor intra și dacă ceea ce a făcut ministrul de interne austriac… atenție, e foarte important cum a lansat. S-a dus la radio. Ciudat este că Austria nu a spus până acum nimic. Este pregătirea MCV-ului pentru Schengen” , a punctat publicistul.
Ion Cristoiu spune că îndeplinirea condițiilor tehnice pentru aderare de către cele trei țări este o chestiune formală, fiind vorba, de fapt, de interese geopolitice, și ca atare vom fi admiși, dar monitorizați.
„Ei au făcut însă această chestiune strict formal pentru că din punct de vedere geopolitic trebuie să intrăm neapărat. Un mecanism de monitorizare ar fi singurul lucru care i-ar liniști pe toți. Le-am dat drumul, da? Îi monitorizăm 5 ani, dar la jumătate de an sau la un an facem raport și dacă nu corespund, îi suspendăm. Ei o frăgezesc. E destul de rușinos. Din punctul meu de vedere, eu nu aș accepta. Nu m-a primit, nu m-a primit. Intrăm în Schengen cu brățară de monitorizare, da? Adică, intrăm în club, dar e unul cu noi și zice bă fii atent, dacă ai scuipat pe jos, te dau afară” , a explicat publicistul.
În opinia sa, aceasta este o soluție care va mulțumi pe toată lumea, altfel, respingerea admiterii în Schengen având un efect devastator mai ales pentru președintele Iohannis.
„E mulțumitor pentru toată lumea. Ai noștri o vor mămăligi și vor spune că până la urmă am intrat, nu contează, noi o să fim bine. Ăia de acolo, țările protectoare spun, bă, avem mâța, le-o arătăm. Altfel, te trezești cu un regim suveranist aici. Deci eu nu cred că nu intrăm. Ar fi devastator. În primul rând ar fi Stalingradul lui Klaus Iohannis”.
Ion Cristoiu mai spune că dacă reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene nu va avea loc la 8 decembrie, atunci nu vom intra în Schengen.
„Prima știre pe care trebuie să o vedem este dacă se ține sau nu reuniunea JAI. Dacă nu se ține, înseamnă că nu intrăm. Nu întâmplător a zis ministrul de interne austriac, nu a zis ministrul Educației. Înainte de a se ține se vede dacă este unanimitate. Dacă nu e unanimitate nu se ține și nu pune nici pe ordinea de zi a Consiliului European, am terminat, da? Brusca ieșire a Austriei, e ceva în neregulă. Când analizezi o declarație trebuie să vezi unde, când, cum. A fost într-un interviu, a fost statement, a fost mesaj către națiune. Interviul e una, twitter-ul a alta. Într-un interviu în care l-a întrebat ceva, el poate să dezmintă, că i s-a scos din context. Eu cred că este această frăgezire, de care știu și ai noștri pentru că ai noștri nu au zis că nu sunt de acord fără condiționări. Și probabil o să zică sunt de acord toate țările, dar cu condiția să fie un fel de MCV” , a explicat publicistul.
Partenerii noștri