- Ion Cristoiu: Va începe acum ideea cât de proastă e ordonanţa. Va pierde PSD pentru că PNL nu a vrut şi totuşi acum a fost brusc de acord? O fi zis Iohannis şi băieţii, da, mă le dăm. Dacă e vorba de administrarea ţării mai avem posibilitatea să o corectăm, dar până o corectăm i-am călcat în picioare pe pesedişti.
- Ion Cristoiu: Ce face PNL e o prostie pentru că partidul care are imaginea de om de treabă cu pensionarii e PSD, şi dacă le taie toată pensia. Poate să dea PNL 80% că pensionarul zice bă tot PSD-ul mi-a dat.
- Ion Cristoiu: Puterea pe care o au PNL şi PSD e folosită pentru a se bate electoral. Şi în loc să am decizii comune clare, pe care le-ar lua şi un guvern minoritar, vom avea decizii din ăstea în care nu ştii cine a influenţat, fiecare dintre ei va încerca să ia decizii electorale.
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că liberalii au cedat prea ușor când au acceptat ordonanța de urgență privind reglementarea pieței de energie până în martie 2025 și suspectează o capcană întinsă pesediștilor pentru a-i demoniza ulterior.
Advertisment
„S-a adoptat ordonanta de reglementare a pieței energiei, da? După ce se adoptă ordonanța ea trebuie să treacă prin Parlament. După părerea mea e o capcană uriașă întinsă PSD. Pentru că va începe acum ideea cât de proastă e ordonanța. Va pierde PSD pentru că PNL nu a vrut și totuși acum a fost brusc de acord? O fi zis Iohannis și băieții, da, mă le dăm. Dacă e vorba de administrarea țării mai avem posibilitatea să o corectăm, dar până o corectăm i-am călcat în picioare pe pesediști. Este din start o prostie”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la SMART TV.
Ion Cristoiu spune că PSD va avea de pierdut de pe urma acestei ordonanțe și nu crede că ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, susținător și promotorul liberalizării pieței de energie, va fi debarcat ca urmare a adoptării actului normativ.
Recomandări
„În calitatea mea de comunist sunt un mare adversar al plafonării, al stabilirii prețurilor la nivel național. Uitați-vă la lemnele de foc. Poți să faci așa ceva în economia de piață dacă ai făcut un studiu, dar serios, cât e lemnul și care e profitul mediu. Și zicea profitul e 30%. Opa! Îți lăsăm numai 10%. Dacă nu studiezi asta omori economia de piață. Ce poți să contracarezi cu asta? Posibilitatea de a specula absența de pe piață pentru a crește profitul. Dacă energia costă atâta, nu ai cum să reglementezi. Sunt nebuni? Cine vrea să piardă? Nici la o editură nu-ți permiți să pierzi lucrezi în pierdere că vii cu bani de acasă. PSD va avea de pierdut de pe urma ordonanței pentru că vor fi nemulțumiri peste tot, se va crea și o atmosferă așa… nu va fi debarcat Virgil Popescu. E omul americanilor, s-a dus și ăla la nuntă. Nu, nu-l debarcă. Prea repede au cedat. Este o temă ușor de făcut PSD-ul comunist. Și în electoratul PSD sunt foarte mulți care sunt oameni de afaceri. PSD-ul nu e numai al pensionarilor”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu mai spune că la rândul lor liberalii au făcut o mare prostie când au susținut majorarea pensiilor cu 15%, în timp ce PSD a propus 10%.
„Ce face PNL e o prostie pentru că partidul care are imaginea de om de treabă cu pensionarii e PSD, și dacă le taie toată pensia. Poate să dea PNL 80% că pensionarul zice bă tot PSD-ul mi-a dat. Deci din punctul acesta de vedere e o prostie”, a afirmat publicistul.
În opinia sa, PNL și PSD vor folosi puterea pentru a se război electoral, iar tensiunile dintre cele dou[ partide se vor transmite și la instituțiile și autoritățile pe care le domină, punând astfel în paranteză administrarea țării.
„Puterea pe care o au PNL și PSD e folosită pentru a se bate electoral. Și în loc să am decizii comune clare, pe care le-ar lua și un guvern minoritar, vom avea decizii din ăstea în care nu știi cine a influențat, fiecare dintre ei va încerca să ia decizii electorale. Și de ce este cea mai proastă din perioada postdecembristă, că au mai fost momente din astea, pentru că nu-i o coaliție din 10 partide, în principal din două și astea două domină tot. Domină toate instituțiile. Autoritățile, parlamentul sunt dominate de cele două partide și când cele două partide nu se înțeleg se transmite mai departe și tot ce se întîmplă acum nu are legătură cu administrarea țării. Nu pleacă de la putere pentru că e platformă pentru alegeri”, a mai spus publicistul.