• Ion Cristoiu: Anul acesta vom avea la Bucureşti alegeri deosebite. Nu va mai funcţiona criteriul politic pentru că Nicuşor Dan nu-i identificat politic. (…) El, ca imagine, până acum, faţă de ceilalţi primari, nu s-a ocupat de politică.
  • Ion Cristoiu: Cele două partide trebuie să găsească un tip care să nu fie identificat cu unul din PSD sau PNL. Dacă o pui pe Gabi Firea, e clar că pesediştii vor vota cu Nicuşor Dan, daca îl pui pe Burduja, jumătate din pesedişti îl resping. După părerea mea, trebuie să pui un om de afaceri.
  • Ion Cristoiu: În momentul în care Piedone intră în joc, PSD trebuie să-şi retragă propriul candidat pentru că alegătorii sunt aceiaşi.(…) asta este o lovitură dată Gabrielei Firea. Ea nu ar trebui să se înscrie în cursă chiar dacă o îndeamnă Ciolacu.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că PSD şi PNL ar trebui să propună pentru Primăria Capitalei un om de afaceri şi susţine că pe 9 iunie, în ciuda comasării, vor conta alegerile locale din Bucureşti, nu cele europarlamentare.

“Chiar dacă au comasat europarlamentarele cu localele, alegerile din 9 iunie sunt politice. La europarlamentare oamenii vor vota un partid pentru că propune ceva pentru Bruxelles, nu pentru listă. (…) E totuşi important cel care conduce lista, ar putea să mai tragă partidul în sus. În cazul de faţă e important pe cine pui. Nu poţi să pui nici de la PSD, nici de la PNL. (…) pe 9 iunie seara nu vor conta europarlamentarele, vor conta alegerile din Bucureşti. Bucureştiul şi sectoarele”, a afirmat publicistul luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu spune că anul acesta, noutatea scrutinului din Bucureşti va fi că nu va mai funcţiona alegerea primarului pe criterii politice, precum în anii precedenţi, ci va fi un vot acordat celui care convinge că se va ocupa de gospodărirea oraşului.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

“Din 1992, votul la Bucureşti (…) a fost cu precădere politic.(…) Anul acesta vom avea la Bucureşti alegeri deosebite. Nu va mai funcţiona criteriul politic pentru că Nicuşor Dan nu-i identificat politic. (…) El, ca imagine, până acum, faţă de ceilalţi primari, nu s-a ocupat de politică. Deci, votul pe Bucureşti nu va fi: hai să votăm împotriva partidului reprezentat de Nicuşor Dan. Şi atunci la Bucureşti votul va fi pe gospodărirea oraşului”, a susţinut Ion Cristoiu.

În opinia sa, PNL şi PSD ar trebui să găsească un om de afaceri, gen Dan Şucu, fraţii Pavăl sau Dorinel Umbrărescu, pe care să-l susţină la Primăria Capitalei.

“Cele două partide trebuie să găsească un tip care să nu fie identificat cu unul din PSD sau PNL. Dacă o pui pe Gabi Firea, e clar că pesediştii vor vota cu Nicuşor Dan, daca îl pui pe Burduja, jumătate din pesedişti îl resping. După părerea mea, trebuie să pui un om de afaceri, dar nu de genul lui Daniel Ostahie care nu m-a convins cu nimic. În România, trebuie să vină unul care să aibă faima să fi făcut ceva. Eu am dat exemplul lui Dan Şucu, cu Rapidul.  Fraţii Pavăl, de la Dedeman, care au făcut lanţul de magazine, gen Umbrărescu. Trebuie să vină un om cu renume de manager şi discuţia pe care trebuie să o aibe cu Nicuşor Dan să fie pe administrare. (…) de aia e greu de găsit”, a explicat publicistul.

Conflict intern în PSD. O lovitură pentru Gabriela Firea

Ion Cristoiu atrage atenţia că în PSD există un conflict intern privind candidatul la Primăria Capitalei, devoalat de un sondaj CURS, în care Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, este băgat în sondaj şi cotat cu 10%, deşi el nu se afla pe o listă închisă de candidaţi prezentată respondenţilor, precum şi de anunţul lui Piedone că va candida la Primăria Generală.

“Manevra cu Piedone este fundamentală pentru că aleargă pe culoarul Gabrielei Firea. Este clar. Piedone şi-a anunţat candidatura şi are trustul Antenei de partea lui. Electoratul pe care îl ia el este electoratul pesedist. În aceste condiţii, dacă Firea ar candida fie unic, fie din partea PSD pierde pentru că Piedone îi ia din voturi (…) Manevra cu sondajul CURS (nr. în care Piedone este băgat pe o listă închisă de candidaţi şi are 10% din opţiuni) şi anunţul lui Piedone privind candidatura înseamnă un plan. În momentul în care Piedone intră în joc, PSD trebuie să-şi retragă propriul candidat pentru că alegătorii sunt aceiaşi.(…) asta este o lovitură dată Gabrielei Firea. Ea nu ar trebui să se înscrie în cursă chiar dacă o îndeamnă Ciolacu pentru că Piedone ia oameni de acolo, de la PSD”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu spune însă că orgoliile sunt mari şi în PSD, şi în PNL şi, în aceste condiţii, ambele partide au interesul să câştige Nicuşor Dan.

“Problema e că în ambele partide sunt ambiţii. Pe de o parte, vrea să fie dl. Burduja, pe de altă parte vrea să fie Gabi Firea. (…) Şi, în aceste condiţii, ambele partide au interesul să câştige Nicuşor Dan. (…) pentru că cel care ar câştiga din PNL sau PSD devine puternic în partid”, a susţinut publicistul.

PNL şi PSD nu au interesul să clarifice administrativ comasarea alegerilor

Ion Cristoiu atrage totodată atenţia că, deşi politic s-a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, Guvernul nu a emis nicio hotărâre privind calendarul alegerilor şi modificările legislative necesare comasării.

“Comasarea are două planuri. Deocamdată, noi ştim numai în plan politic. Adică, cele două partide de guvernământ au ajuns la o decizie privind comasarea alegerilor şi listele comune. Acesta a fost şi subiectul unei conferinţe de presă. Când e un singur partid la putere, se adună forul partidului respectiv şi forul propune premierului un anumit calendar al alegerilor. În cazul de faţă, nu avem partea executivă. De fapt, nu s-a decis nimic la ora actuală pentru că nu există o hotărâre a Guvernului (…) care vizează calendarul alegerilor (…), iar în cazul comasării trebuia să înceapă deja o serie de modificări legislative care trebuie făcute într-un anumit timp”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că PNL şi PSD s-au înţeles pe comasarea alegerilor, dar nu au interesul să o clarifice administrativ.

“Oamenii, pe baza unei hotărâri de guvern, trebuie să ştie deja când au loc alegerile şi cum au loc, să te pregăteşti. Nu e bine din punct de vedere democratic să o tot lungeşti. Şi aşa s-a scurtat partea de campanie. Una era să ştii ca primar, ca partid că alegerile locale vor avea loc în septembrie şi una e să ştii că sunt acum. Foarte important este calendarul întregului an pentru care, deocamdată, nu s-a luat nicio decizie. (…) Ei sunt înţeleşi, dar nu au interesul să clarifice administrativ. Ei o lungesc. Deci, eu sunt un partid, AUR. Trebuie să ştiu au loc comasate sau nu. Trebuie să ştiu când vor avea loc prezidenţialele pentru că, în funcţie de asta, una e să pun un membru de partid şi una e să pun un independent”, a susţinut publicistul.

Citește și