• Ion Cristoiu: Pe plan intern sunt nişte partide şi forţe care nu au interesul să intrăm în Schengen, dar nu au curajul să spună. De ce? Pentru că actuala putere, în frunte cu Klaus Iohannis, a confiscat Schengen-ul. Şi pe drept cuvânt. Şi PNL şi PSD se bat pe cine ne-a vârât în Schengen. Avem o întreagă comedie, figuraţie, jucată de politicenii noştri.
  • Ion Cristoiu: Poate Olanda ne primea, dar veneau Germania, Franţa… Franţa ne spunea nouă vai de mine, suntem de gintă latină… Aşa se rezolvă foarte multe lucruri, şi prin Erdogan, adică sunt câteva state, care aparent sunt rebele faţă de concepţia unitară, dar prin intermediul lor se rezolvă nişte probleme.
  • Ion Cristoiu: Cei care vor să câştige alegerile sunt useriştii, care nu au niciun interes să intrăm în Schengen, pentru că tema s-a confiscat pe plan intern. Nu au curaj. La început presa lor a mai spus că nu merităm, cutare, cutare… şi-au dat seama după sondaje că sunt terminaţi dacă se opun şi atunci nu am de unde să ştiu că nu-i influenţează ei pe olandezi.

Ion Cristoiu: Pe plan intern sunt nişte partide şi forţe care nu au interesul să intrăm în Schengen, dar nu au curajul să spună. De ce? Pentru că actuala putere, în frunte cu Klaus Iohannis, a confiscat Schengen-ul. Şi pe drept cuvânt. Şi PNL şi PSD se bat pe cine ne-a vârât în Schengen. Avem o întreagă comedie, figuraţie, jucată de politicenii noştri.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că anunţul privind achiziţionarea a două nave multirol de la olandezi de către Ministerul de Interne, înaintea sosirii la Bucureşti a premierului Mark Rutte, e o neghiobie, întărind astfel impresia generală şi la noi, şi la ei că am dat mită pentru ca România să fie primită în Schengen.

Problema nu e că am cumpărat, e clar că e mită, e că am făcut-o publică. Orice oaspete care vine, premier, preşedinte, în avion i se aduce un dosar despre cei cu care se întâlneşte. Ce probleme economice, ai, ce ar putea fi abordat, probleme strict personale, de genul domnule nu-i spune răvăşitoare că presa… adică lucruri mai delicate. Printre altele e şi revista presei în legătură cu vizita ta. Trebuie să ştii când ajungi acolo dacă presa e ostilă, ce spune despre tine. Gândiţi-vă că, în timp ce el venea cu avionul, revista presei făcută de Ambasada Olandei spunea aşa: presa scrie că, înainte de a veni, v-au mituit. Cât poţi să fii de neghiob să faci asta? Dacă el zicea da, care era reacţia? În primul rând la noi, aha, băiatul a luat suta de euro sau când se întorcea acasă îl luau ăia la întrebări că are şi el opoziţie”, a declarat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Smart TV.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Ion Cristoiu mai spune că sunt partide şi forţe interne care nu vor ca România să intre în Schengen deoarece actuala Putere a confiscat tema aderării şi o folosesc pentru a câştiga capital electoral.

Pe plan intern sunt nişte partide şi forţe care nu au interesul să intrăm în Schengen, dar nu au curajul să spună. De ce? Pentru că actuala putere, în frunte cu Klaus Iohannis, a confiscat Schengen-ul. Şi pe drept cuvânt. Şi PNL şi PSD se bat pe cine ne-a vârât în Schengen. Avem o întreagă comedie, figuraţie, jucată de politicenii noştri care ştiu că intrăm şi-acum fiecare vrea… Rareş Bogdan, care nu vorbea el acolo la Parlamentul European… ca să zicem noi, bă, dacă nu era Rareş, nu intram. Cred că şi Bode a folosit ideea asta, dacă Rutte zice da, românii o să zică ai văzut mă ce şmecheri am fost noi? Dar este limpede că dacă România intră, eu cred că intră, vine CIA la toţi ăia, sunt vreo 14 parlamentari acolo şi îi convinge. Eu cred, ştiu, pentru că sunt prea mari interesele şi în acelaşi timp ei au şi dreptate undeva, cei care spun mă, sunt trei ţări pe care noi le ţinem şi la un moment dat şi la ei creşte euroscepticismul”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu nu exlude ca Olanda, prin opoziţia sa, să exprime interesul unor mari puteri din UE care nu vor România în Schengen.

Problema nu era Comisia Europeană. Trebuie spus telespectatorilor că depinde de votul unanim. E de ajuns una să se opună…Olanda nu era Olanda. Marile Puteri spun bă, vrem să intraţi, dar le spune la ăia… paranteză. Foarte multe lucruri în relaţia cu Rusia sunt blocate nu că vrea Orban, îi spun ăia, nemţii, bă noi nu putem să… deci Viktor Orban e cunoscut ca omul ruşilor, da? Nişte state vor plafonarea preţului la gaze. Germania nu poate să zică nu sau da, şi-atunci îl pune pe Orban. Aşa a fost şi la Schengen. Poate Olanda ne primea, dar veneau Germania, Franţa… Franţa ne spunea nouă vai de mine, suntem de gintă latină… Aşa se rezolvă foarte multe lucruri, şi prin Erdogan, adică sunt câteva state, care aparent sunt rebele faţă de concepţia unitară, dar prin intermediul lor se rezolvă nişte probleme, şi cu duşmani de moarte, apropo de Rusia, ai nevoie să rezolvi ceva, să-l eliberezi pe unul, alea de dedesubt, democraţia de culise. Şi atunci asta a fost”, a explicat publicistul.

Pe de altă parte, Ion Cristoiu aminteşte că partidul lui Mark Rutte face parte din grupul europarlamentar Renew, alături de REPER-ul lui Dacian Cioloş, fost lider al USR. În acest context, publicistul se întreabă dacă nu cumva olandezii sunt influenţaţi de userişti, care se opun aderării României la Schengen pentru ca PNL şi PSD să nu câştige alegerile din 2024.

Mai adaug încă un lucru foarte important. Dl. Rutte face parte din grupul Renew, din gruparea lui Cioloş, la nivel europarlamentar. A şi trimis un mesaj de încurajare la alegerile din 2020 şi a zis că abia aşteaptă ca USR să guverneze. Săracu a aşteptat degeaba. (…) Dar la noi, cel puţin cei de la putere, PNL şi PSD, pariază mult pe această admitere, pe de o parte, Klaus Iohannis pariază, face şi el în sfârşit ceva, adică râmăne în istorie că am intrat în Schengen, pentru că pentru România este o mare realizare, considerând că, dacă noi suntem admişi şi scăpăm şi de MCV, câştigă fluierând la alegeri. Dar cei care vor să câştige alegerile sunt useriştii, care nu au niciun interes să intrăm în Schengen, pentru că tema s-a confiscat pe plan intern. Nu au curaj. La început presa lor a mai spus că nu merităm, cutare, cutare… şi-au dat seama după sondaje că sunt terminaţi dacă se opun şi atunci nu am de unde să ştiu că nu-i influenţează ei pe olandezi. Deci este şi pe plan intern un mare interes al USR şi al unor forţe de dreapta să nu intrăm în Schengem, ca să nu câştige ăştia”, a susţinut publicistul.