- Ion Cristoiu spune că prioritățile guvernării acum, după pandemie, și în timpul războiului trebuie să fie cheltuielile.
- Cât privește achizițiile din pandemie, Ion Cristoiu spune că DNA ar trebui să iasă din adormire și să facă dosare pentru a nu crește sentimentul de corupție în România.
- Ion Cristoiu subliniază că, spre deosebire de cetățeanul care face o investiție personală, statul român nu-și administrează judicios bugetul deoarece știe că are la dispoziție împrumutul extern.
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că pandemia a fost în România un exemplu de aruncat banii pe fereastră, iar acest lucru s-a întâmplat din cauza nepăsării față de banul public, lipsei de transparență și a corupției.
„România, în postdecembrism, suferă de cheltuieli nesăbuite. „Pandemia a fost un exemplu de aruncat bani pe fereastră. Nu mă refer la partea penală. A fost o temă. Putea să fie război, putea să fie o catastrofă, acum a fost o catastrofă sanitară. Cei care administrează sau au administrat situația pandemiei nu s-au preocupat un moment că banii ăștia nu-i putem arunca totuși pe fereastră și atunci s-a cheltuit nesăbuit, fără nici cea mai mică grijă. A te întreba apropo de vaccinuri, de izolete, de măști sau testele alea pentru nas, bă, noi comandăm atâtea, e nevoie de atâtea? Doi. Trebuie să comanzi cu prețul cel mai mic. Toată lumea vorbește de partea penală. Sigur că pe acest fond au existat afaceri de corupție cumplite, dar până atunci noi am avut de-a face cu o lipsă de minimă economie și transparență. Și-atunci eu am cerut să vină premierul și să spună pe fiecare domeniu. Spitalele mobile, da? Câte sunt, unde sunt, cât au costat și ce facem cu ele”, a afirmat publicistul la emisiunea Gândurile lui Cristoiu.
Ion Cristoiu spune că risipa financiară pe achizițiile din pandemie a apărut pe fondul lipsei de preocupare privind sursa finanțării, care, de cele mai multe ori, vine din împrumuturi, motiv pentru care propune limitarea prin Constituție a datoriei externe a României.
„Această risipă de oameni inconștienți se înscrie pe fondul unei totale lipse de preocupare de a răspunde la întrebarea de unde luăm banii? Noi ne împrumutăm aproape în fiecare zi. Nu știu, poate se găsește o soluție să modificăm Constituția și să punem un barem de datorie externă. Aici avem slăbiciunea fundamentală, a statului de drept românesc, și anume că e de paradă. Normal era să existe ONG-uri care să se ocupe cu asta. Normal era să fie petiții, normal era ca presa să se ocupe și să ceară mereu transparență. După ce a ieșit Marcel Ciolacu (n.r. liderul PSD a declarat că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de români) nu am văzut niciun ziar ocupându-se”, a remarcat publicistul.
Ion Cristoiu subliniază că, spre deosebire de cetățeanul care face o investiție personală, statul român nu-și administrează judicios bugetul deoarece știe că are la dispoziție împrumutul extern, risipind practic banii.
„Și a doua problemă foarte importantă este această risipă. În momentul în care un cetățean își face o casă nu zice bă, dau cât o costa. Nu, te uiți, administrezi un buget. Nu o să iau acum ciment cel mai scump. Păi de ce face asta cetățeanul și nu statul român? Pentru că cetățeanul nu are credit nelimitat cum are statul român care se împrumută. De aia propun să fie modificată Constituția ca să pui o barieră la datoria externă. Anul ăsta nu avem voie să depășim atât. Nu mai spun că a intervenit asta cu deficitul bugetar, care ne-a dat voie în pandemie să facem orice și acum… înainte ne mai țineau nemții”, a amintit publicistul.
Cât privește achizițiile din pandemie, Ion Cristoiu spune că DNA ar trebui să iasă din adormire și să facă dosare pentru a nu crește sentimentul de corupție în România, și susține că fostul premier liberal Florin Cîțu va fi unul din țapii ispășitor în cazul acestor achiziții.
„Pe Florin Cîțu îl va scoate țap ispășitor DNA. Totuși DNA stă cam demult în adormire. Dacă există un domeniu unde românii sunt conștiență că s-au făcut afaceri este acesta cu achizițiile din pandemie. Dacă nu se fac dosare, se termină și DNA și orice luptă anticorupție, sentimentul de corupție va crește în România. Dar în primă fază ar trebui făcut un raport, că poate au cheltuit nesăbuit. Și această idee, cheltuim așa de mult pentru că ne împrumutăm. Pentru că, pe de o parte nu avem deficitul acela minim obligatoriu, se împrumută pentru viitor. Normal ar fi să faci o lege, în Constituție, să te imprumuți un procent minim din bugetul național pe un an”, a insistat publicistul.
Ion Cristoiu mai spune că prioritățile guvernării acum, după pandemie, și în timpul războiului trebuie să fie cheltuielile, iar una din concluziile comisiei parlamentare de anchetă privind achiziţiile publice în timpul stării de urgență ar trebui să arate care a fost motivul cheltuielilor nesăbuite.
Ion Cristoiu: Războiul mondial economic are ca principal efect apusul consumerismului
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că o consecință a războiului din Ucraina este stoparea consumerismului, o problemă ecologică, dar și filosofică.
„Acest război mondial economic și loviturile primite de economie au ca principal efect o schimbare fundamentală, și anume apusul consumerismului. S-a terminat. Ce înseamnă consumerism? Înseamnă consumul de dragul consumului. Ai un telefon, îl vrei pe al doilea. Ai cumpărat 10 pâini, 9 le arunci. Problema consumului de dragul consumului este și o problemă filosofică, etică. Este o problemă ecologică pentru că pământul nu are resurse nelimitate. (…) Un subiect care văd că nu e abordat și o realitate care este consecința războiului din Ucraina este stoparea consumerismului”, a susținut publicistul.
În acest context, Ion Cristoiu amintește de volumul filosofului Herbert Marcuse, Omul unidimensional, care este o carte împotriva consumerismului.
„Demonstrațiile studențești din 1968 care au fost foarte puternice l-au avut drept idol pe filosoful Herbert Marcuse care a scris o carte, Omul unidimensional. Era o carte împotriva consumerismului. El spunea așa: omul occidental are o singură dimensiune, consumul. Publicitatea îi provoacă nevoi artificiale. Am un telefon, am o mașină, la 2-3 ani o schimb. Păi de ce să o schimb? Adică anumite nevoi de consum sunt create artificial. Și din cauza asta, spunea el, omul occidental este un om ghiftuit, el este robul publicității”, a afirmat publicistul.
Ion Cristoiu spune că războiul din Ucraina, prin criza materiilor prime, a adus în prim plan ceea ce ecologiștii au susținut mereu, și anume combaterea risipei, și a dat exemplu Italia care a introdus noi reguli pentru ca instituțiile publice să facă economie la energie.
„Războiul din Ucraina, prin criza materiilor prime, a atras atenția. Nu spun că asta e o soluție în bătălie, indiferent că se termină sau nu se termină războiul, culmea, ceea ce ecologiștii au atras mereu atenția, începe să fie la nivelul administrației publice. În Italia, s-a dat acum o ordonanță de urgență numai pentru instituțiile publice. În timpul verii nu mai funcționează la maxim aerul condiționat, se reduce iluminatul stradal. Probabil, în prima fază, am înțeles că și la francezi este așa, un fel de să fii cool, se dă mereu la televizor economisește, închide ușa. Să nu mai consumi în sine. Nu e vorba de a reduce nivelul de trai nici măcar un milimetru, ci să nu consumi de dragul consumului”, a punctat publicistul.
În opinia sa, consumerismul afectează nu numai planeta, ci și spiritul, și susține că actuala coaliție ar trebui să facă o analiză a risipei în toate domeniile publice.
„Afectează și planeta, dar afectează spiritul. Omul consumerist este omul unidimensional, ghiftuit. El nu are timp. Până la urmă ar trebui să începem să învățăm și generațiile tinere un pic cu austeritatea. Nu aia pe care am trăit-o noi. Ar fi o lecție bună. I-ar face pe oameni mai deștepți și mai atenți la politică. Omul nu se mai preocupă, aleargă după cât mai multe obiecte și uită de creier. Mai degrabă citește o carte decât să umble după o nouă mașină. Dar la noi, pe lângă această nevoie economică și filosofică de a reduce consumul, cred că, dacă tot avem această coaliție, să înceapă cu această analiză a risipei și continuată cu o analiză a risipei în toate domeniile din stat”, a mai spus publicistul.
Ion Cristoiu: Ciucă lasă impresia că este executantul măsurilor luate de PSD
Publicistul Ion Cristoiu spune că era de așteptat rezultatul recentului sondaj Avangarde conform cărora 32% dintre români cred că autorul măsurilor guvernamentale pentru combaterea creșterii prețurilor este PSD, în timp ce doar 7% cred că PNL.
„Era de așteptat ca PSD să pară partidul care e șef la coaliție. Nu știu dacă e rodul PNL sau al PSD rezultatul acestor măsuri, dar dacă vă uitați în spațiul public, PSD care are politicieni buni, îl are pe Marcel Ciolacu, un hîrșâit în materie de presă, deci poate să vândă bine orice ar vrea, și dincolo sunt politicieni, demnitari cu știință a aparițiilor mediatice. Normal ar fi ca Marcel Ciolacu să fie depășit de Ciucă, pentru că e premier și șeful PNL. (…) Dar nu e depășit pentru că nu e om politic. poate că mai bună era formula să rămână el premier tehnocrat, nici măcar să nu fie în PNL, chiar să plece de la PNL, și la PNL să fie șef un om politic mai mediatic, gen Rareș Bogdan. Ciucă lasă impresia unui executant. Executantul cui? Al măsurilor luate de PSD”, a comentat publicistul.
Ion Cristoiu, despre alegerile din Franța: Învinge Macron, dar va fi un învingător obosit
Publicistul Ion Cristoiu spune că dezbaterea televizată de miercuri, dintre Emmanuel Macron și Marine Le Pen, finaliști pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța, a fost lipsită de spectacol.
„Principala caracteristică a dezbaterii a fost absența spectacolului. Aceasta la favorizat pe Emmanuel Macron pentru că s-a transformat într-o dezbatere între doi economiști din care nu am înțeles nimic. Ținerea sub control a dezbaterii care a devenit de o plicticoșenie uluitoare a fost favorabilă lui Macron. Dacă era spectacol hollywoodian, dacă era spectacolul hai să vedem cine greșește… niciunul din ei nu a venit cu o surpriză, a fost plicticos”, a susținut publicistul.
Ion Cristoiu crede că transformarea dezbaterii într-o discuție pe cifre și schimb de politețuri reprezintă un eșec al presei franceze și a organizatorilor confruntării între cei doi prezidențiabili.
„A fost o discuție cu cifre. Pentru marele public, formatul, ținerea sub control, paralizia jurnaliștilor care nu au avut curajul să rupă, mai degrabă puneau niște holograme, au eliminat spectacolul. La spectacol câștiga Marine Le Pen. Ea umplea mai mult ecranul. Dar în momentul în care confruntarea nu a mai fost confruntare, ci a rămas pe cifre, politețuri în care Macron s-a preocupat mult să nu pară arogant, deși a părut arogant, a fost o dezbatere în favoarea lui. Marine Le Pen e bună pe spectacol. A fost un eșec al presei franceze, un eșec al organizatorilor pentru că în momentul în care faci o dezbatere te gândești să faci rating, să fie ceva interesant, să-i dea peste cap”, a afirmat publicistul.
Profeția lui Cristoiu este că Emmanuel Macron va învinge duminică și va câștiga un nou mandat la Elysee, dar va fi un învingător obosit, iar la alegerile parlamentare partidul său ar putea fi înfrânt de radicalii lui Jean-Luc Mélenchon.
„Învinge Macron, dar va fi un învingător obosit. Din mai multe motive. 1. Se repetă șmecheria din 2017. Este votul contra lui Le Pen, ceea ce este grav pentru că nu e votul pentru el. Pe plan intern va avea în continuare probleme, chiar și mai mari, iar în plan extern va consolida Europa. El era paralizat de alegeri. În momentul în care ai alegeri și ai câștigat, cinci ani de acum zburzi. Poate să aibă chiar inițiative care să contrazică și opinia publică. Acum nu putea, era paralizat. Ălălalt, Scholz e paralizat, că el e Dan Barna, paralizat în general. E foarte important să câștigi prin tine. Și s-ar putea să avem o mare surpriză la parlamentare și anume să câștige Melenchon. Acum se vorbește în Franța de un al treilea tur. Melenchon are 20% cărora le-a indicat să nu o voteze pe Le Pen. De regulă, prezidențialele trag după ele parlamentarele. De data aceasta, după părerea mea, Macron nu mai are suflu”, a mai spus publicistul.