• După cum era de aşteptat, Biroul Naţional i-a respins lui Dacian Cioloş Programul.
  • Dezvăluit prin publicitarea şedinţei ca ameninţînd că va demisiona dacă nu i se votează Programul, Dacian Cioloş n-a avut încotro. A trebuit să demisioneze.
  • Şi-a dat seama Dacian Cioloş c-a picat în capcană?

Am scris în ediţia anterioară a rubricii Gîndurile lui Cristoiu că în cazul USR nu-i vorba de un conflict de orgolii, ci de o Lovitură de stat sau de Palat, cum vreţi, în interiorul partidului pentru debarcarea lui Dacian Cioloş. Complotiştilor conduşi de Dan Barna le-a devenit totul simplu după desecretizarea şedinţei BN de joi în care Dacian Cioloş condiţiona rămînerea în fruntea USR de votarea Programului său de reforme. Respingerea Programului de către oamenii lui Dan Barna era sigură, încă de joi, 3 februarie 2022. Rămînea însă pericolul (pentru complotişti) ca Dacian Cioloş să dea înapoi de la anunţul cu demisia, făcut în cadrul intern al partidului. Desecretizarea şedinţei, decisă de acelaşi BN dominat de Dan Barna, a avut drept scop punerea lui Dacian Cioloş în situaţia de a nu mai da înapoi. Poate că, la un moment dat, lui Dacian Cioloş îi va fi trecut prin cap să se răzgîndească. Dacă n-ar fi fost vorba de un complot, colegii săi din BN ar fi acceptat revenirea. Ei însă pariaseră tocmai pe vorba care-i scăpase lui Dacian Cioloş. Fără a şti că se pusese la cale un complot, Dacian Cioloş a încercat manevra Ceauşescu din 17 decembrie 1989, care a ameninţat cu demisia dacă nu i acceptă de către membrii CPEx demiterea celor trei vinovaţi. Pe Nicolae Ceauşescu l-au întors din drum strigătele de deznădejde ale membrilor CPEx, luaţi prin surprindere de ameninţare. Dacă membrii CPEx ar fi fost în complot, abia ar fi aşteptat momentul. Cum însă nu erau, manevra i-a reuşit lui Nicolae Ceauşescu. Nu i-a reuşit lui Dacian Cioloş. Spre stupoarea sa, cei din BN se rugau la Dumnezeu ca nu cumva să se răzgîndească. După cum era de aşteptat, Biroul Naţional i-a respins lui Dacian Cioloş Programul. Dezvăluit prin publicitarea şedinţei ca ameninţînd că va demisiona dacă nu i se votează Programul, Dacian Cioloş n-a avut încotro. A trebuit să demisioneze. Şi-a dat seama Dacian Cioloş c-a picat în capcană? Şi-a dat seama, cred, abia duminică, 6 februarie 2022, cînd a văzut că membrii BN decid publicarea anunţului său cu demisia. Nu cred c-a mirosit o clipă, înaintea şedinţei de joi, că i se întindea o capcană. Era convins că, luaţi prin surprindere, membrii BN, conştienţi de valoarea internă şi internaţională a preşedintelui, se vor grăbi să-i aprobe Programul, îngroziţi de gîndul că va demisiona.

Cum se explică această eroare de apreciere? Răspunsul ne va fi dat doar cînd Dacian Cioloş îşi va publica Memoriile. Atunci vom afla, poate, cine l-a asigurat că manevra cu ameninţarea va funcţiona.

Pînă atunci un lucru e sigur:

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Dacian Cioloş nu mai e preşedintele USR.

I-a luat locul Cătălin Drulă, ca preşedinte interimar, deoarece e vicepreşedintele care a obţinut cele mai multe voturi la Congres.

Aparent, Cătălin Drulă i-a luat locul lui Dacian Cioloş din pură întîmplare. Pînă la Congresul extraordinar de alegere a unui nou preşedinte, era nevoie de un preşedinte interimar. Să fie însă o pură întîmplare? Şi dacă Planul Complotiştilor asta a urmărit – înlocuirea lui Dacian Cioloş cu Cătălin Drulă? Un Plan care vizează instalarea lui Cătălin Drulă la Congres în fruntea USR şi avansarea candidaturii sale la prezidenţiale.

Pare o ipoteză absurdă?

Hai să vedem cîteva fapte.

  1. Imediat după şedinţa de joi, din care a transpirat ameninţarea lui Dacian Cioloş cu demisia, Cătălin Drulă merge la un post de televiziune şi în loc să pledeze pentru evitarea Crizei apelînd la cele două tabere să se împace, de dragul partidului, anunţă solemn că e pregătit să preia şefia.
  2. USR beneficiază de o puternică reţea de presă. La izbucnirea Crizei, te-ai fi aşteptat ca presa USR-istă să deplîngă conflictul şi să ceară BN să aprobe Planul lui Dacian Cioloş. Nu de altceva, dar era singurul mijloc de evitare a unei Crize păgubitoare pentru partid. Contrar aşteptărilor, Presa USR-istă îl face pulbere pe Dacian Cioloş şi-l ridică în slăvi pe Cătălin Drulă. Atenţie! Nu pe Dan Barna, ci pe interimarul Cătălin Drulă.
  3. Ca ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a beneficiat de o campanie de imagine ieşită din comun, campanie care a cuprins momentul cu folosirea răngii.
  4.  Momentul denunţării la DNA a colegilor de Guvern prin purtarea de tehnică a fost şi este prezentat de presa USR-istă ca dovada unui politician intransigent cînd vine vorba de corupţie.

Cel puţin în Planul Complotiştilor şi, de ce nu?, în Planul forţelor obscure care pariază pe Cătălin Drulă, colaboratorul de nădejde al DNA, cel care a fost suficient de împuţit moral încît să ceară să i se pună tehnică în chiloţi pentru a-şi denunţa colegii de Guvern, lovitura de palat din USR a vizat înlocuirea lui Dacian Cioloş cu Cătălin Drulă. Dacă e aşa, Dan Barna a primit ordin să se dea deoparte. Cătălin Drulă va beneficia în perioada următoare de o campanie politico-mediatică menită a-l prezenta drept Salvatorul USR, Omul providenţial al partidului, ba chiar şi al naţiunii. Cînd ne vom da seama că Lovitura de stat a fost în favoarea lui Cătălin Drulă şi nu a lui Dan Barna? În perioada următoare, cînd vom vedea mai întîi ce va face Dacian Cioloş.

La conferinţa de presă de luni, 7 februarie 2022, după ce-a demisionat, Dacian Cioloş a anunţat că va rămîne în partid. Mai mult, că va pleca la Bruxelles, unde se va consacra activităţii de europarlamentar. Ar fi fost de aşteptat ca Dacian Cioloş să anunţe ruperea USR, fie şi în planul Grupurilor parlamentare. N-a făcut-o.

Ar fi fost de aşteptat ca parlamentarii şi europarlamentarii PLUS, oameni de-ai lui Dacian Cioloş, să se burzuluiască şi să ceară ruperea PLUS de USR, astfel încît să existe două partide. Pentru supravieţuirea politică a lui Dacian Cioloş asta ar fi trebuit să se întîmple după demisia lui Dacian Cioloş. Şi Dacian Cioloş şi susţinătorii din PLUS au părut însă a se resemna cu succesul Loviturii de stat. Deşi calitatea de simplu membru al USR îl scoate pe Dacian Cioloş din orice plan de viitor, inclusiv cel de a candida la prezidenţiale, fostul Comisar UE, fostul premier al României, fostul şef al Grupului Macron, pare să se fi resemnat cu situaţia. Nici o indignare, nici o revoltă. Să fie, oare, doar o comedie a resemnării? Să aibă un plan Dacian Cioloş de rupere a USR? Prestaţia sa din aceste zile, inclusiv după ce-a fost debarcat, nu lasă impresia c-ar avea vreun plan. Dacă ar fi avut un plan conferinţa de presă de luni ar fi fost momentul ideal pentru a începe punerea sa în aplicare. Chiar dacă Scandalul George Simion – Virgil Popescu din Parlament a pus în umbră nu numai iniţiativa USR de a depune o Moţiune simplă, dar şi Criza din USR, luni, după reuşita Loviturii de stat, era cel mai bun prilej pentru ca Dacian Cioloş să-şi dezvăluie Planul de viitor. Pentru că luni, 7 februarie 2022, un anunţ făcut de Dacian Cioloş privind ruperea PLUS de USR ar fi avut un impact mediatic.

Întreaga prestaţie a lui Dacian Cioloş a stupefiat prin resemnare, împăcare cu soarta, blegoşenie. Să fie acesta adevăratul Dacian Cioloş? Nu cred. Cred mai degrabă că schimbarea din USR s-a făcut şi cu acordul lui Dacian Cioloş. Ceva în genul înlocuirii lui Teodor Stolojan cu Traian Băsescu în campania din 2014.

Repet.

E o simplă ipoteză, ivită însă din strania resemnare a lui Dacian Cioloş după debarcarea din fruntea USR printr-o Lovitură de Palat. Dacă în zilele următoare, Dacian Cioloş se angajează într-un proces de rupere a PLUS de USR pe motiv de nereuşită a fuziunii, înseamnă că împăcarea cu soarta a fost un teatru. Dacă nu se întîmplă nimic, înseamnă că în USR n-a fost o Lovitură de stat, ci pur şi simplu îndeplinirea unui Ordin de predare a ştafetei de către Dacian Cioloş lui Cătălin Drulă.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro