• Din cîte mi-am dat seama, urmărind din Anglia de Nord mica scenă a lumii româneşti, evenimentul de seamă al ultimei bucăţi de timp a fost văzut drept Nunta lui George Simion, preşedintele AUR.
  • După părerea mea, evenimentul de luat în seamă a fost ruperea Alianţei Pentru Patrie, prin disputa publică dintre Codrin Ştefănescu şi Liviu Dragnea.
  • Lectura presei din România m-a surprins prin importanţa uriaşă acordată unui Eveniment pe care eu îl consider ca rămas în hotarele mondenului.

Din cîte mi-am dat seama, urmărind din Anglia de Nord mica scenă a lumii româneşti, evenimentul de seamă al ultimei bucăţi de timp a fost văzut drept Nunta lui George Simion, preşedintele AUR. După părerea mea, evenimentul de luat în seamă a fost ruperea Alianţei Pentru Patrie, prin disputa publică dintre Codrin Ştefănescu şi Liviu Dragnea. Despre semnificaţiile acestui eveniment, voi scrie într-o altă ediţie a site-ului cristoiublog.ro. N-am încotro, trebuie să scriu acum, în acest prim comentariu dedicat scenei interne după întoarcerea din străinătate, despre Nunta lui George Simion. Istoricul clipei de aia se numeşte Istoric al Clipei şi nu Istoric. Printre altele, el nu se supune posterităţii, ci clipei prezente. Eu nu cred că Nunta lui George Simion va rămîne în posteritate ca eveniment care a marcat o perioadă de timp. Cu toate acestea, scriu despre ea, deoarece în România acestor zile, Clipa a fost dominată de Nunta lui George Simion.
Lectura presei din România m-a surprins prin importanţa uriaşă acordată unui Eveniment pe care eu îl consider ca rămas în hotarele mondenului. De fapt, succesul grozav de rating al României Tv, care a transmis de la faţa locului, îşi are explicaţia în interesul pe care-l stîrneşte la noi orice eveniment monden care implică vedete sau care îmbrăţişează aspecte mai puţin obişnuite. Sunt de acord cu Marius Oprea că pentru toţi politicienii români postdecembrişti nunta a fost şi – dacă nu doar – un moment dominat de calcule. Dacă iei lista nunţilor în care fii sau fiicele de politicieni s-au dat în spectacol, vei observa imediat că notele evenimentului monden au stat sub puterea calculelor. Politice sau de afaceri.
Pînă la nunta lui George Simion aceste evenimente mondene au fost lipsite de transparenţă. Despre invitaţi, despre diferite momente ale nunţii, despre fapte pitoreşti din timpul sindrofiei, presa a aflat doar din surse. Lipsa de transparenţă nu şi-a avut temeiul în grija organizatorilor ca evenimentul să se păstreze în hotarele intimităţii, ci în preocuparea ca nu cumva anumite amănunte să devină ulterior prilej de critică în presă sau din partea altor politicieni. Nunta lui George e din acest punct de vedere o premieră. Preşedinte de partid parlamentar, George Simion nu s-a dat în lături din a-şi face o nuntă în văzul lumii. Opinia publică a fost ţinută la curent cu pregătirile (am aflat astfel că Gigi Becali a contribuit cu două tone de brînză), cu programul Nunţii, iar în timpul Nunţii propriu-zise, cu întreaga desfăşurare.
Esenţa nunţii a constituit-o transmisia în direct pe reţelele sociale. Deoarece mirele era chiar George Simion, putem spune că George Simion a transmis în direct un moment din viaţa şi activitatea sa.
Nu e o noutate.
Cel puţin pentru George Simion.
George Simion e un politician care a pariat şi pariază pe transmisia în direct a vieţii şi activităţii sale. Beneficiind de o înzestrare deosebită în materie de naturaleţe, el a folosit enorm în campania electorală din 2020 transmisia în direct pe Facebook a acţiunilor partidului. Echipa ajungea într-o localitate, unde de regulă forţele de ordine dădeau să interzică acţiunea din simplul motiv că aceasta nu avea aprobare de la primărie. Asta şi aştepta liderul AUR. El intra în direct pe Facebook pentru ca urmăritorii să vadă cum se ia el în gură cu Puterea.
Transmisiile în direct ale acţiunilor din campanie, dar şi de după, cum ar fi, de exemplu, urmărirea lui Virgil Popescu pe aeroportul din Viena au constituit un instrument folosit de George Simion în bătălia politică. Victimele sale – Nicuşor Dan, Virgil Popescu – pot fi astfel denumite, deoarece n-au tupeul lui George Simion. Pe aeroportul din Viena, Virgil Popescu putea scăpa de transmisia în direct dacă-l înjura (fireşte pitoresc) pe agresorul mediatic. Exploatarea bunului simţ al victimei e o practică asumată şi de alţi deţinători de conturi pe Facebook.
În toate transmisiile în direct de pînă acum mesajul politic transmis de George Simion s-a întemeiat pe punerea la punct a adversarilor. De regulă reprezentanţi ai Puterii, adversarii hărţuiţi de George Simion i-au dat hărţuitorului capitalul politic al celui care ţine să exprime furia populară. Asta deoarece românul, de regulă laş cînd e vorba de scandal de stradă, urmărea cu maximă satisfacţie acţiunile agresive ale lui George Simion împotriva Duşmanilor Poporului. De aici eficienţa transmisiilor în direct.
Nunta nu se înscrie în folosirea transmisiei în direct a vieţii şi activităţii lui George Simion pentru a da un puternic mesaj politic.
Adversarii lui George Simion, suficient de orbiţi de ură pentru a nu-şi da seama că îi fac publicitate înjurîndu-i public Nunta, s-au grăbit să- denunţe un aşa-zis mesaj politic naţionalist. Principalul argument a constat într-o raportare la Nunta lui Corneliu Zelea Codreanu.
În două comentarii de pe cristoiublog.ro am dovedit că o asemenea raportare exprimă nu numai ura faţă de AUR, dar şi semidoctismul. Între cele două Nunţi nu e nici o legătură. Fie şi pentru că Nunta lui Codreanu nu s-a transmis în direct pe Facebook. O simplă privire asupra Nunţii contrazice orice încercare de a face din ea un Eveniment menit a transmite un mesaj naţionalist. Unele momente, cum ar fi impunerea iei ca ţinută pentru invitaţi se referă mai degrabă la monden decât la naţionalism. Altceva ar fi fost dacă nunta s-ar fi ţinut în Covasna – Harghita – sau în Cernăuţiul de sub ocupaţia ucraineană. Nunta lui Codreanu a avut o puternică semnificaţie naţionalistă, pentru că s-a vrut o nuntă românească într-o zonă pe care naţionaliştii o considerau ca dominată de evrei.
Fireşte, Nunta i-a sporit lui George Simion notorietatea. Zile întregi s-a discutat la televiziuni doar despre el. Din acest punct de vedere a fost un succes.
Din punct de vedere politic e însă un eşec.
George Simion s-a remarcat graţie transmisiilor în direct a acţiunilor sale ca un reprezentant al furiei populare stîrnite de netrebniciile celor de la Putere. Transmisia în direct a hărţuirii lui Virgil Popescu a fost un succes politic, deoarece George Simion exprima, prin agresivitatea sa, furia populară faţă de Ministerul Energiei. Transmisia în direct a Nunţii n-a avut nici un moment din agresivitatea pe care românii o aşteptau de la Liderul AUR. Ba mai mult, într-o perioadă cînd aşteaptă de la George Simion manifestări agresive faţă de Putere, românii s-au trezit cu o manifestare sărbătorească.
Cred că e momentul să-i reamintim lui George Simion că românii au votat AUR nu pentru a urmări Nunta în direct, ci pentru a avea un politician care să le exprime în transmisie directă furia faţă de o Putere tot mai arogantă şi tot mai coruptă.
O confruntare violentă cu forţele de ordine ar fi avut mai multă eficienţă politică decît sărbătoarea presupusă de o nuntă.
Şi dacă ne gîndim că de mult AUR nu s-a mai afirmat printr-o acţiune agresivă împotriva Puterii, Nunta a picat destul de prost din punct de vedere politic.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT