• Ionel Arsene: Înainte de a fi oameni politici, trebuie să fim oameni
  • Ionel Arsene: Nu aveam voie să refuzăm pe nimeni, țineam pacienții afară
  • Ionel Arsene: Dacă azi aș fi prim-ministru, aș multiplica Lețcaniul în 40 de județe

Ediție incendiară la Marius Tucă Show. Invitatul Ionel Arsene, președinte al Consiliului Județean Piatra Neamț, spune că totul ar fi minunat în România, dacă am putea multiplica exemplul “Lețcani”.

Invitatul lui Marius Tucă la Aleph News de miercuri, 19 noiembrie, a fost președintele Consiliului Județean Piatra Neamț. Cei doi au vorbit despre tragedia de la spitalul județean, despre ce ar fi putut să oprească această tragedie și despre posibile soluții.

Unde si cum a avut loc tragedia” a fost începutul discuției. La această întrebare, Ionel Arsene a răspuns: „Tragedia s-a întâmplat la etajul doi. Aici avem trei saloane de Terapie Intensivă și o rezervă. Într-unul dintre saloane s-a întâmplat. Incendiul s-a întâmplat unde erau pacienți în stare gravă, intubați. Celelalte victime au fost transferate, ulterior, către alte unități spitalicești”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ionel Arsene a continuat spunând că spitalul e cel care suportă acuzațiile, deși Consiliul Județean doar îl finanțează și că Ministerul Sănătății e cel care coordonează totul.

Acuzațiile se aduc spitalului. Acolo, prefectul spune că s-au făcut modificări și au fost transferași pacienți fără ca DSP să știe. Noi, Consiliul Județean, doar finanțăm spitalele. Coordonarea spitalelor se face de către Ministerul Sănătății prin DSP. Noi doar finanțăm spitalele. Mai ales dacă e spital suport Covid, 100% s-a ocupat Ministerul Sănătății. Managerul nu intervine”, a spus Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Piatra Neamț.

Arsene: „Suntem buni doar să dăm bani”

Întrebat de ziaristul Marius Tucă dacă au fost făcute modificări în spital, Ionel Arsene a răspuns:

Pentru că trebuia să mute responsabilitatea de la Ministerul Sănătății la administrația locală. Ăsta a fost motivul pentru care au făcut asta. Ei spuneau încă din 4 noiembrie că mută pacienții de la 3 la 2. Ei se ocupau de această chestiune. DSP făcea asta. Eu doar finanțez spitalul județean. Spitalul este în subordinea Ministerului Sănătății”.

În privința autorizațiilor DSP, Arsene a spus:

Nu există modificări în salonul care a aras. Acel paravan a fost făcut la indicațiile DSP. Peretele despărțitor a fost făcut cu acordul DSP, pentru că erau pacienți non-Covid care necesitau îngrijire de tip Terapie Intensivă. Peretele nu era de mult timp”.

Arsene a insistat pe ideea că oamenii politici trebuie să-și dea mâna atunci când e o cauză comună:

„Înainte de a fi oameni politici, trebuie să fim oameni. În aceste momente, oamenii politici trebuie să-și dea mâna și să găseasă soluții, nu să arunce responsabilitatea. Asta este, din punctul meu de vedere, o ticăloșie. În momentul ăsta are loc o anchetă”.

Spitalul din Piatra Neamț a avut 8 manageri în toate aceste luni ale lui 2020. Explicația lui Arsene:

Domnul Mocanu a stat până a fost numit nebunia cu COVID. Și-a dat demisia pentru că avea diabet. Imediat, l-am numit pe dr. Apostoaie, care era directorul spitalului de la Tg. Neamț, un medic foarte bun și un foarte bun manager. La 4 zile după ce l-am numit, unitățile sanitare au trecut la Ministerul Sănătății. A venit ministrul Tătaru la Piatra Neamț, l-a demis fără niciun motiv. L-au demis pe Apostoaie. L-a demis fără nicio explicație. L-a demis pe Apostoaie și l-a pus pe Margoci. Margoci a demisionat după puțin timp. Un foarte bun medic și manager. Și-a dat demisia pentru că nu mai suporta presiunile politice”.

Despre investițiile făcute la Spitalul Județean Piatra Neamț, Ionel Arsene a comentat:

Am făcut investiții de 20 de mil. de lei. Am cumpărat aparatură nou-nouță. Pot să spun că azi, spitalul din Piatra Neamț are tehnologie de ultimă generație. Tot ce mi-au cerut medicii am cumpărat”.

În același timp, președintele Consiliului Județean Piatra Neamț a spus că lupta lui cu sistemul a fost prea mică, în momentul în care Ministerul Sănătății a numit un patron de pompe funebre drept manager al spitalului:

„PNL i-a propus lui Tătaru să-l pună pe un patron de pompe funebre manager la spital. L-am întrebat pe Tătaru: „Cum să numim un patron de pompe funebre manager de spital? Suntem în plină pandemie de Covid”. Tătaru nu mi-a răspuns”

Ionel Arsene: „Pot să spun că azi, spitalul din Piatra Neamț are tehnologie de ultimă generație. Tot ce mi-au cerut medicii am cumpărat”

Ideea lui Arsene a pornit de la pandemie: „În tot acest timp, există spital modular la Lețcani. Ideea a pornit când a început pandemia. Avem spital de luni de zile. A fost nchis pentru că Ministerul Sănătății l-a ținut închis pe considerente politice. Sunt două luni de zile de când urlu la toate televiziunile. Dacă am vreo vină, este că nu m-am legat cu lanțuri în fața Guvernului. Dacă aveam deschis acel spital modular, noi n-am fi avut acea tragedie la Piatra Neamț. Din seara în care s-a întâmplat tragedia, acel spital a devenit funcțional. Are 250 de paturi, din care 103 pe ATI. Este cea mai mare unitatea spitaclicească cu paturi ATI”.

Ionel Arsene a continuat spunând că ar reproduce modelul “Lețcani” în toată țara:

Dacă azi aș fi prim-ministru, aș multiplica Lețcaniul în 40 de județe. Avem bolnavi cronici care nu pot fi tratați din cazua Covid. Toți oamenii politici ar trebui să vadă gestionarea pandemiei prioritate zero. Prim-ministrul a dat 500 și ceva de milioane pe măști dar, de banii ăștia, ar fi putut să facă spitale modulare. Domnului președinte îi transmit: haideți să facem prioritate zero gestionarea pandemiei. Medicul român din Belgia e un om exceptional”.