- Protestatarii s-au adunat în fața unei închisori din Karaj pentru a opri execuția a doi bărbați care au legătură cu demonstrațiile din Iran.
- Patru persoane au fost executate până în prezent, după protestele care au cuprins Iranul de la moartea în arest, a lui Mahsa Amini în septembrie.
Protestatarii s-au adunat duminică seară în fața unei închisori din apropierea capitalei iraniene, în încercarea de a împiedica execuția iminentă, după cum se zvonește, a doi tineri deținuți găsiți vinovați de accidentarea cu mașina a unui ofițer de poliție în timpul protestelor din noiembrie, relatează mass media internațională.
Advertisment
Imagini postate pe rețelele de socializare au arătat-o pe mama unuia dintre bărbați, Mohammad Ghobadlou, în vârstă de 22 de ani, implorând pentru eliberarea fiului ei în fața închisorii Rajaei-Shahr din Karaj, un oraș situat la vest de Teheran. Aceasta a declarat că s-a stabilit că fiul ei nu a fost la locul faptei când a murit polițistul.
Activiștii pentru drepturile omului au tras un semnal de alarmă după ce Ghobadlou și colegul său de închisoare Mohammad Broghani au fost plasați la izolare, ceea ce reprezintă adesea un pas preliminar înainte de execuție. Avocații lor susțin că cei doi bărbați au nevoie de un nou proces la Curtea Supremă.
Patru persoane au fost executate până în prezent, după protestele care au cuprins Iranul de la moartea în arest, a lui Mahsa Amini în septembrie.
Ambasadorii iranieni din Europa sunt în continuare convocați în legătură cu execuția a doi bărbați sâmbătă, iar Iranul trebuie acum să decidă dacă va ignora condamnarea la nivel internațional privind lipsa unui proces echitabil, inclusiv faptul că prizonierilor li se refuză accesul la avocații pe care îi doresc.
Represiunea, văzută de autoritățile iraniene ca un răspuns adecvat la vătămările provocate ofițerilor de securitate în timpul protestelor, anulează orice șansă de a se ajunge la un nou acord nuclear, împingând o parte a regimului iranian să caute relații mai strânse cu Rusia ca alternativă la Occident.
În weekend, premierul canadian, Justin Trudeau, a participat la Toronto la ceremoniile de comemorare a celor 176 de persoane ucise în zborul 752 al companiei Ukraine International Airlines, care a fost doborât de Gărzile Revoluționare ale Iranului la 8 ianuarie 2020.
Executarea a doi bărbați, Mohammad Mehdi Karami și Mohammad Hosseini, sâmbătă, a dus la proteste în întreaga lume, dar fără sancțiuni imediate.
Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a descris execuțiile ca fiind ,,îngrozitoare” , adăugând că Franța și-a reiterat opoziția față de pedeapsa cu moartea, în orice loc și în orice circumstanțe.
Senatorii francezi au prezentat, de asemenea, o rezoluție prin care solicită UE să pună capăt negocierilor nucleare cu Iranul, să desemneze Gardienii Revoluției drept organizație teroristă, precum și alte câteva măsuri.
Ministrul canadian de externe, Mélanie Joly, a criticat, de asemenea, execuțiile, spunând: „Încă două vieți pierdute în urma unor execuții fără sens din partea regimului iranian” . Făcând apel la Iran să pună capăt unor astfel de sentințe brutale și inumane, Joly și-a exprimat solidaritatea cu iranienii cărora ar trebui să le fie respectate drepturile.
Nasrin Sotoudeh, avocat și activist pentru drepturile omului în Iran, a declarat că nu a fost permisă o procedură legală, transformând execuțiile în ,,crimă deschisă” .
Ministerul iranian de Externe a respins criticile, spunând: „Observațiile unor autointitulați apărători ai drepturilor omului sunt pline de gânduri rasiste” .
Agențiile de știri judiciare iraniene au raportat că Saleh Mirhashemi, un campion de karate, a fost condamnat la moarte, împreună cu alte două persoane. Amir Nasr Azadani, un fost jucător de fotbal, a fost condamnat la 26 de ani de închisoare.
Între timp, Consiliul Suprem al Revoluției Culturale a trântit ușa la relaxarea regulilor privind hijab-ul, afirmând într-o declarație lungă că societățile occidentale au distrus familia prin promovarea sexualității feminine.
„Acoperirea face ca o femeie să fie recunoscută în societate după gândurile și personalitatea ei, nu după corpul și frumusețea ei” , a declarat acesta. „Acesta este cel mai mare serviciu pe care religiile, în special islamul, l-au făcut femeilor, care o obligă să respecte hijab-ul pentru ca demnitatea ei să fie păstrată și să nu fie vândută sau pasată ca o marfă” , a mai adăugat.
Partenerii noștri