• Ministerul iranian de Externe a calificat drept neconstructivă” și regretabilă” o declarație comună a Germaniei, Franței și Marii Britanii, care au declarat că au îndoieli serioase” cu privire la intențiile Iranului de a relansa acordul nuclear din 2015.
  • Cele trei puteri europene își exprimaseră anterior frustrarea față de cererea Iranului ca organismul de supraveghere nucleară al ONU să închidă o anchetă privind particulele de uraniu găsite în trei situri, adăugând că aceasta pune în pericol discuțiile pentru reluarea acordului.
  • Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, Nasser Kanaani, a declarat sâmbătă că cele trei țări europene sunt sfătuite să joace un rol mai activ în furnizarea de soluții pentru a pune capăt celor câteva dezacorduri care au rămas”, a raportat presa de stat.

Ministerul iranian de Externe a calificat drept neconstructivă” și regretabilă” o declarație comună a Germaniei, Franței și Marii Britanii, care au declarat că au îndoieli serioase” cu privire la intențiile Iranului de a relansa negocierile nucleare din 2015.

Cele trei puteri europene își exprimaseră anterior frustrarea față de cererea Iranului ca organismul de supraveghere nucleară al ONU să închidă o anchetă privind particulele de uraniu găsite în trei situri, adăugând că aceasta pune în pericol discuțiile pentru reluarea acordului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, Nasser Kanaani, a declarat sâmbătă că cele trei țări europene sunt sfătuite să joace un rol mai activ în furnizarea de soluții pentru a pune capăt celor câteva dezacorduri care au rămas”, a raportat presa de stat.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

La începutul acestei luni, Iranul a trimis ultimul său răspuns la textul propus de Uniunea Europeană pentru a reactiva acordul în baza căruia Teheranul și-a restrâns programul nuclear în schimbul scutirii de sancțiuni economice din partea SUA, UE și ONU.

Diplomații au declarat că răspunsul Iranului la coordonatorul UE a fost un pas înapoi, acesta încercând să lege o relansare a acordului de încheierea investigațiilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) privind urmele de uraniu.

Această ultimă cerere ridică îndoieli serioase cu privire la intențiile și angajamentul Iranului față de un rezultat de succes al JCPoA”, au declarat cele trei țări, cunoscute sub numele de E3, într-o declarație, referindu-se la numele complet al acordului, Joint Comprehensive Plan of Action.

Poziția Iranului contrazice obligațiile sale obligatorii din punct de vedere juridic și pune în pericol perspectivele de restabilire a JCPoA”.

Președintele american de atunci, Donald Trump, a abandonat acordul în 2018 și a reimpus sancțiunile americane, determinând Iranul să înceapă să încalce restricțiile nucleare ale acordului. Aliații regionali ai Statelor Unite, în special Israelul, s-au opus acordului nuclear din cauza temerilor că Teheranul ar putea căuta o bombă atomică. Iranul afirmă că programul său nuclear este în scopuri civile.

Consiliul Guvernatorilor AIEA se va reuni luni, la trei luni după ce a adoptat deja o rezoluție prin care îndeamnă Iranul să ofere răspunsuri credibile organismului de supraveghere. Agenția ONU a declarat miercuri că nu poate garanta natura pașnică a programului nuclear iranian, afirmând că nu a existat nici un progres” în rezolvarea întrebărilor privind prezența în trecut a materialului nuclear în situri nedeclarate.

Acesta a declarat că stocul de uraniu îmbogățit al Iranului până la 60%, aproape de calitatea armelor, a crescut suficient, dacă ar fi fost îmbogățit în continuare, pentru o bombă nucleară și că Teheranul nu a reușit încă să explice originea particulelor de uraniu.

Având în vedere eșecul Iranului de a încheia acordul aflat pe masă, ne vom consulta, alături de partenerii internaționali, cu privire la cea mai bună modalitate de a aborda escaladarea nucleară continuă a Iranului și lipsa de cooperare cu AIEA în ceea ce privește acordul său de garanții din cadrul TNP (Tratatul de neproliferare)”, au declarat cei de la E3.