• Olaf Scholz a prezentat un fond de 65 de miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile și companiile să treacă peste perioada de vârf de consum din timpul iernii.
  • Discuțiile de urgență au loc după ce, vineri, Rusia a anunțat că gazoductul său Nord Stream 1 către Germania va rămâne închis pe termen nelimitat pentru întreținere.
  • Aproximativ 70.000 de susținători de extremă dreapta și de extremă stânga au protestat duminică la Praga împotriva armelor UE pentru Ucraina.

Țările UE vor discuta despre impunerea unui plafon al prețului la gaze, în timp ce piețele tensionate se redeschid în această săptămână, în urma veștii că gazoductul rusesc către Germania va rămâne închis. Miniștrii energiei care se vor reuni vineri la Bruxelles vor lua în considerare plafoanele pentru gaze importate și pentru gazele utilizate pentru producția de electricitate, potrivit unui document al președinției cehe a UE, consultat de Reuters.

Aceștia vor discuta, de asemenea, despre crearea unei linii de credit paneuropene de sprijin” pentru firmele energetice din UE care se luptă să facă față volatilității pieței.

Discuțiile de urgență au loc după ce, vineri, Rusia a anunțat că gazoductul său Nord Stream 1 către Germania va rămâne închis pe termen nelimitat pentru întreținere. Firmele de tranzacționare au prezis că această măsură va duce la creșterea prețurilor, care sunt deja de patru ori mai mari decât nivelurile normale, chiar mai mult la redeschiderea piețelor luni.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE

Nu ne este teamă de deciziile președintelui rus Vladimir Putin. Îi cerem să își respecte contractele, dar dacă nu o face, suntem pregătiți să reacționăm, a declarat sâmbătă comisarul european pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni, la un târg de afaceri din Italia.

Însă tăierile de gaze ale Rusiei, considerate în general drept represalii la sancțiunile UE privind Ucraina, au deja un impact politic și financiar în Europa. Aproximativ 70.000 de susținători de extremă dreapta și de extremă stânga au protestat duminică la Praga împotriva armelor UE pentru Ucraina, în cadrul unui miting Republica Cehă în primul rând.

Aceștia au cerut un nou acord privind gazele naturale cu Rusia, iar unii purtau tricouri pro-Putin, relatează presa cehă. Este clar că propaganda rusă și campaniile de dezinformare sunt prezente pe teritoriul nostru și unii oameni pur și simplu le ascultă, a declarat premierul ceh Petr Fiala.

Rusia încearcă să atace cu sărăcie și haos politic acolo unde încă nu poate ataca cu rachete, a mai spus sâmbătă președintele ucrainean Volodomir Zelenski, referitor la războiul energetic al Rusiei.

La rândul său, președintele Consiliului UE, Charles Michel, va efectua marți o vizită în Qatar, în speranța de a stimula aprovizionarea din partea principalului exportator. Dar, în timp ce se analizează măsuri la nivelul UE, unele state membre iau măsuri unilaterale pentru a evita o potențială criză energetică.

Duminică, cancelarul german Olaf Scholz a prezentat un fond de 65 de miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile și companiile să treacă peste perioada de vârf de consum de gaze din timpul iernii. Rusia nu mai este un partener energetic de încredere, a declarat Scholz presei la Berlin.

Iar liderul socialist a promis o reprimare a profiturilor realizate de giganții producători de energie. Există profituri excesive din partea unor producători care pot profita pur și simplu de situația în care prețul foarte scump al gazului determină prețul energiei electrice și care, prin urmare, fac mulți bani, a spus el.

Suntem ferm hotărâți să schimbăm regulile pieței în așa fel încât astfel de profituri excepționale să nu mai aibă loc. Finlanda și Suedia au declarat că au alocat zeci de miliarde de euro pentru a proteja de insolvență companiile de furnizare a utilităților vulnerabile.

Dacă nu acționăm, există un risc serios de perturbări în sistemul financiar, care, în cel mai rău caz, ar putea duce la o criză financiară, a declarat sâmbătă, la Stockholm, premierul suedez Magdalena Andersson, potrivit Reuters. Grupul celor 7 națiuni industrializate – Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Japonia, Marea Britanie și SUA – a convenit, de asemenea, săptămâna trecută, un plafon pentru prețul petrolului rusesc.

Sunt sigur că țări precum Australia și Coreea de Sud ar putea fi interesate să se alăture acestei coaliții, a declarat Gentiloni de la UE.