• Oficialii iranieni susțin că au dezvoltat o rachetă hipersonică care este de neoprit” de toate sistemele actuale de apărare antiaeriană.
  • Vorbind joi despre noua armă, generalul Hajizadeh a declarat că capabilitățile rachetei o vor face de neoprit”.
  • Până acum, Iranul nu a recunoscut în mod public că lucrează la o astfel de armă, doar Rusia fiind cunoscută ca posesoare de tehnologie hipersonică.

Oficialii iranieni susțin că au dezvoltat o rachetă hipersonică care este de neoprit” de toate sistemele actuale de apărare antiaeriană. Potrivit generalului Amir Ali Hajizadeh, comandantul aerospațial al Gardienilor Revoluției, Teheranul se află acum în posesia unei rachete balistice care se deplasează cu mare viteză și poate manevra în și în afara atmosferei”.

Vorbind joi despre noua armă, generalul Hajizadeh a declarat că capabilitățile rachetei o vor face de neoprit”. El a adăugat: Această rachetă are o viteză mare și poate manevra în și în afara atmosferei. Va viza sistemele antirachetă avansate ale inamicului și reprezintă un mare salt generațional în domeniul rachetelor”, a spus el.

Racheta este concepută pentru a ținti sistemele antiaeriene ale inamicului și a fost descrisă ca un salt generațional” în ceea ce privește tehnologia militară a Teheranului. Până acum, Iranul nu a recunoscut în mod public că lucrează la o astfel de armă, doar Rusia fiind cunoscută ca posesoare de tehnologie hipersonică.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ

Se crede că, China a testat o armă similară anul trecut, iar SUA se află, de asemenea, într-o fază de testare.
În timp ce Coreea de Nord a prezentat la paradele militare ceea ce pare a fi rachete hipersonice, nu era clar dacă tehnologia sa era funcțională. În timp ce termenul hipersonic” este definit în mod vag, rachetele hipersonice sunt clasificate în linii mari ca având capacitatea de a zbura de cel puțin cinci ori mai repede decât viteza sunetului.

De asemenea, acestea au, de obicei, o traiectorie complexă, ceea ce le face dificil de interceptat. În ciuda afirmațiilor Iranului, nu au existat rapoarte privind testarea unei astfel de rachete. În plus, în timp ce Republica Islamică a dezvoltat o mare industrie internă de armament în fața sancțiunilor și embargourilor internaționale, analiștii militari occidentali au declarat anterior că Iranul își exagerează uneori capacitățile de armament.

Îngrijorările legate de rachetele balistice ale Iranului au contribuit la decizia SUA, în 2018, sub președinția lui Donald Trump, de a se retrage dintr-un pact nuclear pe care Teheranul l-a semnat cu puterile mondiale în 2015. Săptămâna trecută, Iranul a testat Ghaem 100, primul său vehicul de lansare spațială cu trei trepte, care ar putea plasa sateliți pe o orbită la 500 km de suprafața Pământului, potrivit presei de stat.

Această acțiune a fost criticată de Statele Unite ca fiind destabilizatoare”, deoarece consideră că vehiculele de lansare spațială ar putea fi folosite pentru a transporta un focos nuclear. Iranul a negat că dorește să dezvolte o armă nucleară.