• Amnesty International a denunțat procesul colectiv inechitabil, accelerat și inechitabil” al lui Mohammad Mahdi Karami și Seyyed Mohammad Hosseini, despre care a spus că nu are nicio asemănare cu o procedură judiciară semnificativă”.
  • Ultimele spânzurări dublează numărul execuțiilor, ajungând la patru.
  • Doi bărbați au fost condamnați la moarte în decembrie.

Iranul a executat sâmbătă doi bărbați pentru uciderea unui membru al forțelor paramilitare în timpul protestelor fără precedent declanșate de moartea în arest a lui Mahsa Amini. Ultimele execuții dublează numărul execuțiilor, ajungând la patru, în timpul protestelor, care au degenerat în apeluri pentru încetarea regimului clerical iranian.

Doi bărbați au fost condamnați la moarte în decembrie, ceea ce a stârnit indignarea globală și noi sancțiuni occidentale împotriva Iranului. Agenția de știri judiciare Mizan Online a raportat sâmbătă că Mohammad Mahdi Karami și Seyyed Mohammad Hosseini, principalii autori ai crimei care a dus la martiriul lui Ruhollah Ajamian, au fost spânzurați în această dimineață”.

Tribunalul de primă instanță i-a condamnat la moarte pe cei doi bărbați la începutul lunii decembrie, a precizat acesta. Marți, Curtea Supremă a confirmat sentința de condamnare la pedeapsa capitală, acuzându-i de uciderea lui Ajamian la 3 noiembrie.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Victima făcea parte din miliția Basij – legată de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice – care a murit la Karaj, la vest de Teheran. Procurorii au declarat anterior că tânărul în vârstă de 27 de ani a fost dezbrăcat și ucis de un grup de persoane în doliu care aduceau un omagiu unui protestatar ucis, Hadis Najafi.

Spânzurările au loc în pofida unei campanii a grupurilor internaționale pentru drepturile omului, care au cerut ca viața celor doi bărbați să fie cruțată. Amnesty International a denunțat procesul colectiv inechitabil și rapid” al celor doi bărbați, despre care a spus că nu are nicio asemănare cu o procedură judiciară semnificativă”.

Tatăl lui Mohammad Mehdi Karami a declarat presei iraniene că un avocat al familiei nu a reușit să aibă acces la dosarul fiului său. Karami avea 22 de ani, potrivit grupului Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo. Vârsta lui Hosseini nu a fost clarificată imediat.

Autoritățile au arestat mii de persoane în valul de demonstrații care a început odată cu moartea în septembrie, în arest, a kurdo-iranianului Amini. Kurda iraniană în vârstă de 22 de ani fusese arestată de poliția morală pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al regimului pentru femei.

Justiția a condamnat la moarte 14 persoane din cauza manifestațiilor, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza informațiilor oficiale. Patru dintre ele au fost executate, pentru alte două sentințele au fost confirmate de Curtea Supremă, șase așteaptă un nou proces, iar alte două pot face apel.

Zeci de alți protestatari se confruntă cu acuzații care pot fi pedepsite cu moartea, a declarat IHR la sfârșitul lunii decembrie. Ultimele execuții au fost primele legate de proteste în aproape o lună.

La 12 decembrie, Majidreza Rahnavard, în vârstă de 23 de ani, a fost spânzurată în public de o macara. El fusese condamnat la moarte de un tribunal din orașul Mashhad pentru că a ucis cu un cuțit doi membri ai forțelor de securitate și a rănit alte patru persoane, a raportat Mizan. Execuția lui Rahnavard a avut loc în ciuda furiei internaționale generalizate stârnite de prima execuție anunțată cu patru zile mai devreme. Mohsen Shekari, de asemenea în vârstă de 23 de ani, a fost executat sub acuzația de rănire a unui membru al forțelor de securitate.