• Prințul Harry a servit în armata britanică timp de 10 ani.
  • El a efectuat două misiuni în Afganistan, una între 2007 și 2008, iar cealaltă între 2012 și 2013.
  • El a obținut gradul de căpitan în 2011 și s-a calificat ca și comandant de avioane Apache.

Prințul Harry a fost acuzat de crime de război de către regimul iranian după ce s-a lăudat cu numărul de luptători talibani pe care i-a ucis în Afganistan în cartea sa recent lansată. Oficialii iranieni l-au criticat pe acesta pe rețelele de socializare pe fondul unei dispute diplomatice dure cu guvernul britanic în legătură cu execuția unui cetățean britanic de către Teheran. Prințul Harry a afirmat în autobiografia sa Spare că a ucis 25 de luptători talibani în timp ce servea pentru armata britanică în Afganistan.

Harry a spus că s-a gândit la cei pe care i-a ucis ca la niște piese de șah”, mai degrabă decât ca la niște oameni, ceea ce a stârnit proteste din partea veteranilor britanici și a oficialilor talibani. Ministerul de Externe al Iranului a scris pe Twitter: Regimul britanic, al cărui membru al Familiei Regale vede uciderea a 25 de oameni nevinovați ca pe o eliminare a unor piese de șah și nu are niciun regret în legătură cu această problemă, precum și cei care închid ochii la această crimă de război, nu sunt în poziția de a predica altora despre drepturile omului.”

Comentariile prințului Harry au stârnit o reacție dură din partea membrilor comunității militare, personalități importante afirmând că acestea ar putea pune în pericol siguranța sa și ar putea da o reputație proastă armatei britanice.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Afirmațiile oficialilor iranieni vin la scurt timp după ce regimul l-a executat pe Ali Reza Akbari, un fost oficial de rang înalt al Ministerului Apărării, cu dublă cetățenie iraniană și britanică, pentru spionaj.
Execuția a escaladat și mai mult tensiunile cu Occidentul, pe fondul protestelor antiguvernamentale la nivel național care zguduie Republica Islamică.

Premierul britanic Rishi Sunak a criticat execuția acestuia. Acesta a fost un act insensibil și laș, comis de un regim barbar, care nu respectă drepturile omului pentru propriul popor”, a declarat el. Prințul Harry a servit în armata britanică timp de 10 ani. El a efectuat două misiuni în Afganistan, una între 2007 și 2008, iar cealaltă între 2012 și 2013.

El a obținut gradul de căpitan în 2011 și s-a calificat ca și comandant de avioane Apache. Căpitanul Harry Wales, așa cum era cunoscut în armată, s-a retras din serviciu în 2015.