• Prințul Harry a servit în armata britanică timp de 10 ani.
  • El a efectuat două misiuni în Afganistan, una între 2007 și 2008, iar cealaltă între 2012 și 2013.
  • El a obținut gradul de căpitan în 2011 și s-a calificat ca și comandant de avioane Apache.

Prințul Harry a fost acuzat de crime de război de către regimul iranian după ce s-a lăudat cu numărul de luptători talibani pe care i-a ucis în Afganistan în cartea sa recent lansată. Oficialii iranieni l-au criticat pe acesta pe rețelele de socializare pe fondul unei dispute diplomatice dure cu guvernul britanic în legătură cu execuția unui cetățean britanic de către Teheran. Prințul Harry a afirmat în autobiografia sa Spare că a ucis 25 de luptători talibani în timp ce servea pentru armata britanică în Afganistan.

Harry a spus că s-a gândit la cei pe care i-a ucis ca la niște piese de șah”, mai degrabă decât ca la niște oameni, ceea ce a stârnit proteste din partea veteranilor britanici și a oficialilor talibani. Ministerul de Externe al Iranului a scris pe Twitter: Regimul britanic, al cărui membru al Familiei Regale vede uciderea a 25 de oameni nevinovați ca pe o eliminare a unor piese de șah și nu are niciun regret în legătură cu această problemă, precum și cei care închid ochii la această crimă de război, nu sunt în poziția de a predica altora despre drepturile omului.”

Comentariile prințului Harry au stârnit o reacție dură din partea membrilor comunității militare, personalități importante afirmând că acestea ar putea pune în pericol siguranța sa și ar putea da o reputație proastă armatei britanice.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Afirmațiile oficialilor iranieni vin la scurt timp după ce regimul l-a executat pe Ali Reza Akbari, un fost oficial de rang înalt al Ministerului Apărării, cu dublă cetățenie iraniană și britanică, pentru spionaj.
Execuția a escaladat și mai mult tensiunile cu Occidentul, pe fondul protestelor antiguvernamentale la nivel național care zguduie Republica Islamică.

Premierul britanic Rishi Sunak a criticat execuția acestuia. Acesta a fost un act insensibil și laș, comis de un regim barbar, care nu respectă drepturile omului pentru propriul popor”, a declarat el. Prințul Harry a servit în armata britanică timp de 10 ani. El a efectuat două misiuni în Afganistan, una între 2007 și 2008, iar cealaltă între 2012 și 2013.

El a obținut gradul de căpitan în 2011 și s-a calificat ca și comandant de avioane Apache. Căpitanul Harry Wales, așa cum era cunoscut în armată, s-a retras din serviciu în 2015.