Iranul, mai aproape ca niciodată de avea o armă nucleară

bomba-nucleara Sursa foto: Mediafax
  • Analiştii consideră că Teheranul ar fi putut obţine deja materialul necesar pentru a fabrica o armă nucleară.
  • Joi, Iranul a oprit camerele de supraveghere folosite de către AIEA, organismul internaţional de supraveghere nucleară, pentru a monitoriza activitatea la principalele instalaţii nucleare ale ţării.
  • Şeful AIEA, Rafael Grossi, a avertizat că această mişcare ar putea da o „lovitură fatală” negocierilor care încearcă să revigoreze acordul nuclear.

Tensiunile îndelungate legate de capacităţile nucleare ale Iranului ar fi putut atinge un punct de neîntoarcere în această săptămână, împingând Orientul Mijlociu în ape necunoscute.

Teheranul a accelerat îmbogăţirea uraniului într-un ritm nemaiîntâlnit de la semnarea în 2015 a unui acord istoric, prin care Iranul a redus îmbogăţirea uraniului în schimbul scutirii de sancţiuni, înainte ca fostul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, să se retragă din acord în 2018.

Analiştii consideră că Teheranul ar fi putut obţine deja materialul necesar pentru a fabrica o armă nucleară.

Joi, Iranul a oprit camerele de supraveghere folosite de către AIEA, organismul internaţional de supraveghere nucleară, pentru a monitoriza activitatea la principalele instalaţii nucleare ale ţării. Şeful AIEA, Rafael Grossi, a avertizat că această mişcare ar putea da o „lovitură fatală” negocierilor care încearcă să revigoreze acordul nuclear.

Absenţa filmărilor de la siturile nucleare îi privează de date pe negociatorii acordului nuclear – cunoscut în mod oficial sub numele de Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) – ceea ce face „tehnic imposibil un acord”, a declarat joi şeful AIEA, Rafael Grossi, pentru CNN.

De asemenea, Iranul a început să instaleze centrifuge avansate la o uzină subterană de îmbogăţire, potrivit Reuters, care a relatat că a văzut un raport al AIEA care descrie intensificarea activităţii nucleare din Iran.

Accelerarea programului nuclear iranian are loc pe fondul creşterii tensiunilor dintre Iran şi SUA. Discuţiile în jurul JCPOA sunt în impas din cauza presiunilor tot mai mari din partea Teheranului pentru ca Corpul Gardienilor Revoluţiei (IRGC) – ramura de elită a forţelor armate iraniene – să fie radiat de pe lista organizaţiilor teroriste. Acesta este considerat a fi ultimul punct de blocaj în aproape un an şi jumătate de negocieri între cele două ţări.

Până în prezent, ambele părţi au refuzat să cedeze în această privinţă.