• Rusia vrea să distrugă fiecare oraș din Donbas.
  • Zelenski a discutat despre livrările de arme cu Ben Wallace în timpul vizitei sale la Kiev.
  • Zelenski s-a adresat vineri studenților din Mare Britanie.

Președintele ucrainean a declarat vineri că pentru a ține piept în continuarea forțelor rusești în Donbas are nevoie ca Occidentul să nu se oprească din furnizarea de arme.

Zelenski a spus și că trupele ucrainene fac totul pentru a opri ofensiva ocupanților. Putin are scopul de a distruge fiecare oraș din Donbas.

,,Luptele foarte aprige continuă în Donbas. Repet aceste nume în fiecare zi: Severodonețk, Lîsîchansk, Artemivsk, Slaviansk, multe, multe altele. Le repet la întâlnirile cu militarii, cu diplomații, vorbind cu reprezentanții țărilor partenere. Rusia vrea să distrugă fiecare oraș din Donbas, «fiecare» nu este o exagerare. Cum ar fi Volnovaha, cum ar fi Mariupol. Toate aceste ruine în orașe cândva fericite, urme negre de incendii, cratere de la explozii – asta este tot ceea ce Rusia poate oferi vecinilor săi, Europei și lumii„, declară Zelenski.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Președintele ucrainean s-a adresat și studenților din Marea Britanie prin transmitere video. Acesta a făcut referire și la cursa de bărci dintre Oxford și Cambridge.

Aș putea compara prezentul din Ucraina cu o cursă dificilă cu barca: împotriva curentului, valurilor și furtunii, în care statul nostru «cârmește» , navigând spre libertate, opunându-se navei de război rusești. Și este important pentru noi să simțim că nu suntem singuri, că toate țările lumii libere se află într-o singură barcă și că Ucraina nu trebuie să trimită un semnal SOS tuturor în a 107-a zi de război„, spune Zelenski.

În timpul discursului său, el a menționat trei luptători străini condamnați la moarte de către separatiștii pro-ruși, inclusiv doi britanici, care luptau de partea ucraineană. De asemenea, liderul ucrainean a declarat că este ,,foarte fericit” să vadă că Finlanda și Suedia progresează în ceea ce privește aderarea la NATO.

,,Vreau să vă spun, ceea ce s-a făcut cetățenilor din Marea Britanie este un obicei tragic pentru acest popor rus. Ei o fac absolut tuturor și nu poate exista nicio scuză pentru astfel de pași și acțiuni” , conchide președintele ucrainean.