• Iranul regretă decizia Ucrainei de a reduce legăturile cu aceasta, în urma unor rapoarte potrivit cărora republica islamică ar fi furnizat drone Rusiei în timpul invaziei acesteia în Ucraina.
  • Ucraina a declarat vineri că va reduce relațiile diplomatice cu Iranul.
  • Autoritățile militare din sudul Ucrainei au declarat sâmbătă că au doborât cel puțin șapte drone iraniene.

Iranul regretă decizia Ucrainei de a reduce legăturile cu aceasta din cauza informațiilor privind furnizarea de drone iraniene către Rusia, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

Nasser Kanaani a declarat că Ucraina ar trebui să se abțină de la a se lăsa influențată de terțe părți care încearcă să distrugă relațiile dintre cele două țări, se arată într-o declarație a ministerului.

Ucraina a declarat vineri că va reduce relațiile diplomatice cu Iranul din cauza deciziei Teheranului de a furniza drone forțelor rusești, o acțiune pe care președintele Volodimir Zelenski a numit-o o colaborare cu răul.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Kanaaniani a declarat că decizia Ucrainei se bazează pe rapoarte neconfirmate și a rezultat dintr-o exagerare mediatică a unor părți străine. Autoritățile militare din sudul Ucrainei au declarat sâmbătă că au doborât cel puțin șapte drone iraniene, inclusiv șase aparate kamikaze Shahed-136 deasupra mării, în apropierea porturilor Odesa și Pivdennyi, vineri.

Printre acestea s-a numărat – pentru prima dată în Ucraina – și o dronă iraniană Mohajer-6, o dronă iraniană mai mare, a precizat comandamentul militar din sudul țării.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat sâmbătă, într-un tweet în limba engleză, că Iranul sprijină Rusia oferind drone moderne unei țări (înapoiate) pentru uciderea ucrainenilor.