• Ministrul de externe Catherine Colonna recunoaște că un al cincilea cetățean a fost reținut în timpul protestelor antiguvernamentale din Iran.
  • Legăturile dintre Franța și Iran s-au deteriorat în ultimele săptămâni.
  • Parisul nu confirmase că un al cincilea cetățean a fost reținut în timpul protestelor.

Cinci cetățeni francezi sunt în prezent reținuți de Iran, a declarat marți ministrul francez de externe, Catherine Colonna, la un post de radio local, în timp ce Uniunea Europeană ia măsuri pentru a sancționa Teheranul pentru reprimarea protestelor la nivel național.

Săptămâna trecută, Franța a acuzat Iranul de practici dictatoriale și de luare de ostatici a cetățenilor săi, după difuzarea unei înregistrări video în care un cuplu francez pare să mărturisească că a spionat.

Arestările au avut loc după săptămâni de proteste de amploare în Iran în urma morții unei tinere kurdo-iraniene în custodia poliției de moralitate a țării. Aceasta ar fi fost reținută pentru presupuse încălcări ale codului vestimentar strict al femeilor din Iran.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Sper să vorbesc astăzi cu ministrul iranian de externe pentru a cere încă o dată eliberarea imediată a tuturor compatrioților noștri care sunt reținuți în Iran, a declarat Colonna pentru postul de radio France Inter. În prezent sunt cinci.

Până acum, Parisul nu confirmase că un al cincilea cetățean a fost reținut în timpul protestelor. Luna trecută, Iranul a declarat că nouă europeni au fost arestați în timpul tulburărilor.

Ulterior, Franța i-a îndemnat pe cetățenii săi să părăsească Iranul cât mai curând posibil, spunând că sunt expuși riscului de detenții arbitrare. Legăturile dintre Franța și Iran s-au deteriorat în ultimele săptămâni, în condițiile în care eforturile de relansare a discuțiilor nucleare, în care Franța este una dintre părți, s-au blocat. Niciuna dintre cele două țări nu are un ambasador în funcție.

Protestele antiguvernamentale din Iran din cauza morții lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în custodia poliției luna trecută, au determinat UE să urmeze exemplul SUA, Canadei și Marii Britanii în impunerea de sancțiuni.

UE a convenit ieri asupra aspectelor tehnice ale unui pachet de sancțiuni care îi va viza pe cei care se află în spatele represiunii. Acesta va fi validat luni, a declarat Colonna, referindu-se la o reuniune programată a miniștrilor de externe din UE.