• SUA și Iranul au reluat discuțiile nucleare în Oman.
  • Prima rundă a fost constructivă, urmează noi negocieri.
  • Ambele părți evită tensiunile și caută un acord.

Statele Unite și Iranul au încheiat prima rundă de discuții pe tema programului nuclear iranian, desfășurată în capitala Omanului, Muscat – fiind cel mai înalt nivel de dialog dintre cele două țări din 2018 încoace, scrie Reuters.

Ambele părți au descris întâlnirea ca fiind „constructivă” și au confirmat programarea unei a doua runde de negocieri pentru săptămâna viitoare. Administrația Trump a salutat „comunicarea directă” ca un pas esențial spre un posibil acord.

Discuțiile vin după ce fostul președinte Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015, în timpul primului său mandat, promițând că va negocia un acord „mai bun”. Deși inițial a fost anunțată o întâlnire directă, discuțiile s-au purtat în principal prin intermediul ministrului de externe al Omanului, Badr bin Hamad al-Busaidi, însă a existat și o scurtă interacțiune față în față între negociatorii-șefi.

Recomandări

NICĂIERI NU-I CA ACASĂ!
ATAC ÎN KIEV
CINE VINE LA VATICAN?
CU UN PICIOR ÎN DUNĂRE
CHELTUIM MAI MULT LA COAFOR
NATALITATE LA MATURITATE

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a declarat că întâlnirea a fost „pașnică și respectuoasă”, subliniind că nu s-au folosit amenințări sau un ton agresiv, ceea ce a fost interpretat drept un semn de deschidere. De cealaltă parte, Steve Witkoff, trimisul special al lui Trump, a transmis că SUA dorește rezolvarea divergențelor „prin dialog și diplomație”.

Iranul, aflat sub presiunea dură a conservatorilor interni, a fost atent să sublinieze caracterul limitat al contactului direct, fără imagini publice ale întâlnirii. Oficialii de la Teheran au reiterat că negocierile se vor axa exclusiv pe programul nuclear, excluzând orice discuție despre arsenalul militar sau rachetele balistice.

Donald Trump a transmis recent o scrisoare liderului suprem al Iranului, exprimând dorința de a ajunge la un acord care să prevină obținerea de arme nucleare și să evite o confruntare militară cu SUA sau Israelul. Totuși, Trump a avertizat că un eșec al negocierilor ar duce la „o zi foarte proastă pentru Iran”.

Oficialii americani susțin că vor ca Iranul să nu dețină niciodată arme nucleare, în timp ce liderii israelieni cer un acord similar cu cel din Libia, care presupunea dezmembrarea totală a programului nuclear – propunere respinsă categoric de Iran.

Între timp, Iranul a continuat să încalce restricțiile din acordul din 2015, ca răspuns la sancțiunile reimpuse de SUA. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Iranul a acumulat uraniu îmbogățit până la 60%, apropiindu-se de nivelul necesar pentru armament nuclear.

Deși reluarea negocierilor este un semnal pozitiv, procesul este îngreunat de tensiunile regionale tot mai mari, acumularea de forțe militare americane în zonă și lipsa încrederii reciproce.

Citește și