• Teheranul vrea un acord de durată, dar nu este convins că ar avea de câștigat din punct de vedere economic din revenirea la JCPOA.
  • Biden trebuie să demonstreze că este diferită de guvernul Trump, a subliniat principalul diplomat al Iranului în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.
  • Teheranul a prezentat noi inițiative recent, dar Casa Albă a arătat doar inacțiune de atunci, a menționat el.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, trebuie să ia o decizie dacă Washingtonul dorește să revină la Planul de acțiune cuprinzător comun (JCPOA sau acordul nuclear cu Iranul) sau nu, a subliniat joi ministrul de externe al Iranului Hossein Amir-Abdollahian, scrie baha.com.

Teheranul vrea un acord de durată, dar nu este convins că ar avea de câștigat din punct de vedere economic din revenirea la JCPOA, iar administrația Biden trebuie să demonstreze că este diferită de guvernul Trump, a subliniat principalul diplomat al Iranului în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Teheranul a prezentat noi inițiative recent, dar Casa Albă a arătat doar inacțiune de atunci, a menționat el.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Amir-Abdollahian a continuat acuzând Washingtonul de „mania sancțiunilor” împotriva Republicii Islamice și a subliniat că sancțiunile trebuie „ridicate într-un mod eficient”. El a mai susținut că politica externă a SUA este un „ostatic” al Israelului.

Comentariile au venit la o zi după ce un oficial de rang înalt american a declarat că timpul era scurt pentru a reînvia pactul.

Conform Bloomberg, Hossein Amirabdollahian a spus, joi, la Davos că o fereastră pentru diplomație cu SUA a rămas deschisă și că Iranul este serios să ajungă la un acord durabil cu Washington.

Discuțiile pentru relansarea acordului, care a eliminat multe sancțiuni împotriva Iranului în schimbul limitelor activităților sale nucleare până când administrația Trump a părăsit pactul în 2018 și a reimpus sancțiuni, rămân blocate.

Iranul dorește ca SUA să anuleze decizia administrației Trump din 2019 de a enumera Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran ca organizație teroristă, o decizie dificilă din punct de vedere politic pentru Biden.

Diplomații nu au reușit să rezolve impasul și să negocieze încetarea sancțiunilor americane care au restricționat puternic exporturile de petrol ale Iranului, membru OPEC.

Miercuri, într-o mărturie în fața Comisiei de Relații Externe a Senatului, trimisul special al SUA în Iran, Robert Malley, a spus că o revenire la Planul de acțiune cuprinzător comun multinațional, așa cum este cunoscut și acordul din 2015, ar ajuta la menținerea unui capac asupra activității nucleare iraniene care a accelerat, după decizia președintelui Donald Trump de a se retrage.

SUA, totuși, insistă că listarea nu este legată de programul atomic al Iranului și, prin urmare, nu intră în domeniul de aplicare inițial al pactului nuclear. Eliminarea desemnării este foarte nepopulară în rândul parlamentarilor americani.