• Ministrul iranian de externe Abbas Araghchi va vizita Rusia înaintea unei noi runde de discuții între Iran și SUA privind programul nuclear.
  • Araghchi și trimisul SUA, Steve Witkoff, au purtat sâmbătă discuții indirecte în Oman, mediate de un oficial omanez.
  • Liderul suprem iranian Khamenei nu are încredere în SUA, dar presiunea economică internă îl forțează să negocieze.
  • Iranul a depășit limitele acordului nuclear din 2015, iar AIEA este îngrijorată de stocurile mari de uraniu îmbogățit și lipsa progresului în clarificarea unor probleme nerezolvate.
  • Trump a amenințat Iranul că „iadul se va dezlănțui dacă nu se ajunge la un acord”.

Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, va vizita Rusia săptămâna aceasta, înaintea celei de-a doua runde planificate de discuții între Teheran și Washington, menite să rezolve disputa nucleară de zeci de ani a Iranului cu Occidentul, scrie Reuters.

Abbas Araqchi și Steve Witkoff – trimisul lui Trump pentru Orientul Mijlociu – au purtat discuții în Oman, sâmbătă.

Ambele părți au descris discuțiile drept „pozitive”, deși un oficial iranian de rang înalt a declarat pentru Reuters că întâlnirea „a avut ca scop doar stabilirea termenilor unor posibile negocieri viitoare”.

Recomandări

COREEA AJUTĂ RUSIA
ELEVII REVIN LA ȘCOALĂ
CEDEAZĂ ZELE TERITORII?
CÂND SE ALEGE PAPA
SIGNALGATE CONTINUĂ
LOCUL ODIHNEI VEȘNICE

Agenția italiană de știri ANSA a raportat că Italia a fost de acord să găzduiască a doua rundă de discuții, iar agenția de știri de stat a Irakului a spus că Araghchi i-a spus omologului său irakian că discuțiile vor avea loc „în curând” în capitala italiană, sub medierea Omanului.

Teheranul a abordat discuțiile cu prudență, fiind sceptic cu privire la șansele unui acord și suspicios față de Trump, care a amenințat că va bombarda Iranul dacă nu se ajunge la o înțelegere.

Washingtonul urmărește să oprească activitatea sensibilă de îmbogățire a uraniului, considerată de Statele Unite, Israel și puterile europene drept „o cale către arme nucleare”. Iranul susține că programul său nuclear are doar scopuri civile, pentru producția de energie.

„Iranul se apropie din ce în ce mai mult de a deține o armă nucleară și nu putem permite asta. Dacă nu se ajunge la un acord, vom lovi instalațiile nucleare din Iran”, a reiterat luni Donald Trump.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Esmaeil Baghaei, a declarat că Araghchi va „discuta cele mai recente evoluții” cu oficialii ruși. Moscova, parte a acordului nuclear iranian din 2015, a susținut dreptul Teheranului de a avea un program nuclear civil.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în chestiunile de stat vitale, nu are încredere în Statele Unite și, în special, în Trump. Totuși, Khamenei a fost nevoit să se angajeze în discuții cu Washingtonul în căutarea unui acord nuclear, din cauza temerilor că furia publică de acasă, cauzată de dificultățile economice, ar putea izbucni în proteste de masă și ar pune în pericol existența regimului clerical, potrivit declarațiilor din martie a patru oficiali iranieni care au vorbit pentru Reuters.

Îngrijorările Teheranului au fost amplificate de reluarea rapidă de către Trump a campaniei sale de „presiune maximă” când a revenit la Casa Albă în ianuarie. În primul său mandat, Trump a renunțat la acordul nuclear cu Iranul din 2015 și a reimpus sancțiuni severe asupra Republicii Islamice.

Din 2019, Iranul a depășit cu mult limitele acordului din 2015 privind îmbogățirea uraniului, producând stocuri la un nivel care depășește mult cantitatea pe care puterile occidentale o consideră „justificată pentru un program civil de energie” – nivelul prezent fiind aproape de cel necesar pentru dezvoltarea focoaselor nucleare.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a tras un semnal de alarmă cu privire la stocul tot mai mare de uraniu îmbogățit la 60% al Iranului și a raportat lipsa unui progres real în rezolvarea problemelor de lungă durată, inclusiv prezența inexplicabilă a urmelor de uraniu la situri nedeclarate.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, va vizita Teheranul miercuri, în încercarea de a reduce diferențele dintre Teheran și AIEA privind problemele nerezolvate.

Citește și