- Primul ministru al Irlandei de Nord a acuzat UE de „un act ostil și agresiv”
- Menținerea unei frontiere deschise între cele două țări de pe insula Irlanda a fost un punct cheie în cadrul negocierilor Brexit
- UE vrea să controleze exporturile de vaccinuri COVID-19, pe fondul reducerii semnificative a numărului de doze
Primul ministru al Irlandei de Nord a acuzat UE de „un act ostil și agresiv”, după ce blocul a restricționat exporturile de vaccinuri COVID-19 către Irlanda de Nord, relatează EuroNews.
Acest lucru ar însemna verificări ale exporturilor de vaccinuri la frontiera irlandeză, despre care Arlene Foster a spus că ar fi asemănătoare cu punerea unei frontiere dure între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, membră a UE.
Menținerea unei frontiere deschise între cele două țări a fost un punct cheie în cadrul negocierilor Brexit timp de mai mult de patru ani și este o parte crucială a acordului de pace de la Belfast, încă din 1998.
UE a încărcat un regulament pe site-ul web vineri seară, declarând că declanșează articolul 16 din Protocolul Irlandei de Nord, care permite UE să anuleze partea din acordul Brexit care asigură trecerea liberă a mărfurilor între frontiera irlandeză.
Cu toate acestea, există confuzie cu privire la faptul că articolul 16 a fost declanșat, acesta fiind șters de pe site-ul UE.
Astfel, UE vrea să controleze exporturile de vaccinuri COVID-19, pe fondul reducerii semnificative a numărului de doze de vaccin AstraZeneca care urmează să ajungă în UE.
„Încearcă să oprească furnizarea unui vaccin în Marea Britanie. Ani de zile ni s-a spus după votul referendumului UE că nu ar putea exista o graniță dură pe insula Irlanda. Și într-o singură lovitură au pus acea graniță în loc”, a spus Arlene Foster.
Primul ministru nord-irlandez a cerut guvernului britanic să ia „măsuri solide” pentru a rezolva problema. Prima reacție a guvernului britanic a fost: „Bruxelles trebuie să explice urgent ce se întâmplă”.
În cadrul acordului Brexit, toate produsele ar trebui exportate din UE în Irlanda de Nord fără verificări. Declanșarea articolului 16 se află în acordul Brexit, dar ar fi o mișcare extremă. UE a înăsprit normele privind exportul de vaccinuri, iar declanșarea articolului 16 este văzută ca o încercare de a împiedica utilizarea Irlandei de Nord ca „portiță” în Marea Britanie.