- Majoritatea magazinelor, frizeriile și saloanele de înfrumusețare vor fi închise
- Lockdown-ul va fi impus de guvernul irlandez începând de miercuri noapte
- Incidența cazurilor pe 14 zile este de 2,61 la mia de locuitori
Irlanda este prima țară din Uniunea Europeană care va institui restricții pentru toți cetățenii, odată cu al doilea val de coronavirus. Carantina se va aplica din noaptea de miercuri spre joi, scriu jurnaliștii de la The Guardian.
Magazinele „neesențiale” se vor închide și oamenii vor fi rugați să rămână acasă. Va fi permisă ieșirea pe o rază de cel mult 5 kilometri persoanelor care vor să facă mișcare.
Miercuri de la miezul nopții, țara va intra în lockdown, timp de șase săptămâni. Vizitele la domiciliu nu vor fi permise și nu trebuie să existe adunări publice, cu excepția nunților și a înmormântărilor strict controlate.
Cuantumul amenzilor aplicate celor care încalcă regulile va fi anunțat la sfârșitul acestei săptămâni.
Transportul public va funcționa la o capacitate de 25%
Pe lângă magazinele care nu vând produse esențiale, se vor închide și frizeriile, saloanele de înfrumusețare, sălile de sport sau centrele de agrement. Pub-urilor, cafenelelor și restaurantelor li se va permite să vândă doar în sistem take away.
Măsurile restrictive au fost anunțate de premierul Micheal Martin, care a precizat că știe că vor exista dezamăgiri, singurătate și disperare, dar că există speranță.
„Dacă ne unim eforturile pentru următoarele şase săptămâni, vom putea să sărbătorim Crăciunul în mod corespunzător”, a spus Martin.
Școlile și creșele vor rămâne deschise. Construcțiile și fabricile de producție pot continua să funcționeze. Hotelurile și pensiunile pot rămâne deschise pentru a furniza servicii esențiale.
Șomajul tehnic urmează să fie restabilit la 350 EUR, pe săptămână, pentru cei cu venituri anterioare de 400 EUR pe săptămână și peste.
Oficialii din domeniul sănătății au raportat luni 1.031 de noi infecții, numărul total al persoanelor diagnosticate cu COVID-19, în Irlanda, ajungând, de la debutul pandemiei, la 50.993. Numărul morților a rămas neschimbat, la 1.852.
Rata de incidență pe 14 zile la 100.000 de locuitori este de 261, mai mică decât cea a Marii Britanii, a Franței și a Spaniei. Sistemul de sănătate al Irlandei are, însă, o capacitate redusă, în special pentru terapie intensivă.