• Irlanda, Spania și Norvegia au anunțat că vor recunoaște în mod oficial un stat palestinian la 28 mai.
  • Israelul și-a rechemat ambasadorii de la Dublin, Madrid și Oslo.
  • Cele trei guverne europene au făcut anunțurile mult așteptate miercuri.

Irlanda, Spania și Norvegia au anunțat că vor recunoaște în mod oficial un stat palestinian la 28 mai, ceea ce a provocat un răspuns imediat din partea Israelului, care și-a rechemat ambasadorii de la Dublin, Madrid și Oslo, scrie The Guardian.

Cele trei guverne europene au făcut anunțurile mult așteptate miercuri dimineață, în cadrul unor acțiuni coordonate, despre care au declarat că au avut ca scop susținerea unei soluții cu două state și promovarea păcii în Orientul Mijlociu.

„Vom recunoaște Palestina din mai multe motive și le putem rezuma în trei cuvinte: pace, dreptate și consecvență”, a declarat premierul spaniol, Pedro Sánchez, în fața Parlamentului de la Madrid, în aplauzele publicului. „Trebuie să ne asigurăm că soluția celor două state este respectată și că trebuie să existe garanții reciproce de securitate”.

Recomandări

LIDERII RESPING PLANUL LUI PUTIN
EXCLUSIV ALEPH NEWS - MEDIAFAX
ELVEȚIA ÎNVINGE UNGARIA LA EURO
JOE ALWYN „DĂ DIN CASĂ"
FRANCEZII PROTESTEAZĂ
ÎNCEPE EURO 2024

Taoiseach-ul Irlandei, Simon Harris, a declarat că Palestina are dreptul legitim la un stat. „Este o declarație de susținere fără echivoc a soluției celor două state, singura cale credibilă către pace și securitate pentru Israel, pentru Palestina și pentru popoarele lor”, a declarat el într-o conferință de presă la Dublin. „Sunt încrezător că și alte țări ni se vor alătura pentru a face acest pas important în următoarele săptămâni.”

La Oslo, prim-ministrul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, a declarat că nu poate exista pace în Orientul Mijlociu fără recunoaștere și că Norvegia va considera Palestina ca un stat independent „cu toate drepturile și obligațiile pe care le implică”.

Autoritatea Palestiniană – care exercită o autonomie limitată în Cisiordania ocupată de Israel – a salutat anunțul, la fel ca Hamas, care conduce Fâșia Gaza de când a alungat autoritatea în 2007.

Citește și