• 50 de femei și copii, răpiți de Hamas pe 7 octombrie, vor fi eliberați.
  • 150 de palestinieni reținuți în închisorile din Israel vor fi eliberați.
  • Urmează 4 zile de încetare a focului, iar sute de camioane cu ajutoare vor intra în Gaza.

După zile de negocieri complicate, guvernul israelian a acceptat o încetare a focului în Fâșia Gaza pentru cel puțin patru zile, în schimbul eliberării a zeci de ostatici israelieni. În schimbul eliberării a cel puțin 50 de femei și copii care au fost răpiți în Fâșia Gaza, Israelul eliberează un număr încă nedeterminat de palestinieni din închisorile israeliene.

„Știm că de mai bine de o lună și jumătate de zile, în toată această criză de securitate cu care se confruntă Israelul, peste 200 de civili, cetățeni israelieni, dar și cetățeni străini sunt în mâinile acestei grupări teroriste și faptul că avem promisiunea că următoarele zile vor fi eliberați o parte dintre ei nu poate decât să ne bucure”, a declarat Miroslav Tașcu Stavre, analist de politică externă, pentru Aleph News.

„Ceea ce a făcut Hamas n-a fost altceva decât de a încerca să tragă de timp, pentru că, ne audem aminte, în urmă cu mai bine de 3 săptămâni începuseră să apară primii ostatici eliberați, după care a fost o pauză lungă în care Hamas spunea răspicat să înceteze bombardamentele în Fâșia Gaza. Bombardamentele n-aveau cum să înceteze atâta vreme cât Israelul a continuat să fie atacat cu rachete de pe teritoriul Fâșiei Gaza. În Israel, în fiecare zi sunau zeci de alarme și acum, Israelul este într-o poziție bună. Începând ofensiva la sol, încercuind, practic, aproape în totalitate locurile de unde au venit atacurile, de unde aveau informații că se află ostaticii, a pus presiune suplimentare pe organizația Hamas, care, încolțită, a început să dea înapoi”, a adăugat Miroslav Tașcu Stavre.

Recomandări

CUM TE ADRESEZI TINERILOR
1.700 DE UCRAINENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
CE PREVIZIUNI FACE MUSK
ALTMAN ARUNCĂ MĂNUȘA CĂTRE GOOGLE
ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
TAYLOR ÎȘI SCHIMBĂ GARDEROBA

„Inițial cereau 600 de palestinieni ținuți în închisorile israeliene, palestinieni care sunt acolo pentru că erau asociați și chiar făcuseră atentate teroriste sau lucruri împotriva statului Israel”.

„Asta nu înseamnă că criza israeliană s-a terminat. Israelul are datoria față de proprii cetățeni ca ce s-a întâmplat pe 7 octombrie să nu se mai repete niciodată și sunt convins că-și vor atinge toate obiectivele acelea de a elimina Hamas”.

Citește și