• După retragerea din 2013, sportiva a suferit de depresie, impulsivitate și lipsă de somn.
  • Simptomele de care suferă Julie aparțin encefalopatiei traumatice cronice (CTE).
  • Bogdan Ovidiu Popescu, medic primar neurolog: „Nu poți să faci atât de ușor biopsie de creier și nu este atât de relevant”.

Fosta luptătoare UFC, Julie Kedzie a decis să își doneze post-mortem creierul pentru cercetare. După retragerea din activitate în 2013, sportiva de arte marțiale mixte a suferit de depresie, anxietate, hiperactivitate, impulsivitate sau lipsă de somn. Toate sunt simptome ale encefalopatiei traumatice cronice, o afecțiune care are legătură cu loviturile repetate la cap și cu comoția cerebrală. Agravată treptat în timp, aceasta poate duce la demență și poate fi diagnosticată doar post-mortem.

„În general, pentru bolile neurologice vorbind despre creier, sigur, nu avem acces la acest țesut nobil în timpul vieții. Nu avem acces de a examina țesuturile, așa cum se întâmplă cu alte organe, să poți să faci biopsie empatică sau biospie de mușchi. Nu poți să faci atât de ușor biopsie de creier și nu este atât de relevant”, a declarat Bogdan Ovidiu Popescu, medic primar neurolog, pentru Aleph News.

„De aceea, de ceva vreme, în lume a venit această idee a băncilor de creier. Cu alte cuvinte, după decesul persoanelor este posibil a conserva țesutul cerebral și în funcție de patologia, de bolile pe care aceste persoane le-au avut, te poți uita ce s-a întâmplat în creier și asta este fundamental pentru noi, cei care facem cercetare în neuroștiințe, în bolile creierului”, a adăugat Popescu.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Citește și