Israelul a lovit ținte iraniene în apropierea bazelor rusești din Marea Mediterană

atac
  • Israelul a organizat sute de lovituri împotriva unor presupuse ținte iraniene în ultimii ani.
  • Loviturile au avut loc în apropierea singurei baze mediteraneene a marinei ruse din portul Tartous.
  • Dar tensiunile au crescut între Israel și Rusia din cauza condamnării de către primul a războiului din Ucraina.

Israelul a lovit duminică ținte iraniene într-o serie de lovituri în apropierea regiunii natale ancestrale a președintelui sirian Bashar al Assad și în apropierea principalelor baze siriene ale Rusiei de pe coasta mediteraneană, au declarat surse regionale de informații și militare siriene.

Armata siriană a declarat anterior că trei militari au fost uciși și alți trei au fost răniți în două atacuri israeliene simultane la sud de provincia Tartous, iar altul asupra capitalei Damasc. Ea nu a oferit detalii despre locațiile specifice. Loviturile de la periferia nord-estică a Damascului au lovit avanposturi conduse de gruparea libaneză pro-iraniană Hezbollah, au declarat doi dezertori militari sirieni familiarizați cu regiunea.

Un ofițer al armatei siriene din regiunea de coastă Tartous a declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că o bază iraniană din apropierea satului Abu Afsa, la sud de orașul-port, a fost ținta atacurilor, alături de o stație de apărare aeriană și de radar din apropiere.

Israelul a organizat sute de lovituri împotriva unor presupuse ținte iraniene în ultimii ani, dar a evitat în cea mai mare parte să lovească provinciile de coastă, unde sunt concentrate principalele active militare ale Rusiei. Cele mai recente lovituri fac parte dintr-o escaladare a ceea ce a fost un conflict de intensitate scăzută al cărui scop a fost de a încetini înrădăcinarea tot mai mare a Iranului în Siria, spun experții militari israelieni și regionali.

Loviturile au avut loc în apropierea singurei baze mediteraneene a marinei ruse din portul Tartous, unde sunt andocate nave de război rusești, în timp ce baza aeriană majoră a Moscovei, Hmeimimim, se află, de asemenea, în provincia Latakia, aflată în apropiere.

Intervenția Rusiei, alături de Iran, a ajutat la întoarcerea situației în favoarea lui Assad într-un conflict vechi de peste zece ani. Zonele de coastă sunt locuite în principal de secta minoritară alawită a lui Assad, care domină eșaloanele superioare ale puterii în cadrul forțelor de securitate și al armatei.

Forțele rusești din Siria închid în mod regulat ochii la atacurile aeriene israeliene împotriva unor presupuse desfășurări și transferuri de arme sponsorizate de Iran. Dar tensiunile au crescut între Israel și Rusia din cauza condamnării de către primul a războiului din Ucraina și a examinării de către cel de-al doilea a unei agenții de emigrare evreiești.