• Legătura militară cu palestinienii spune că politica de a ajuta civilii și de a nu permite dezvoltarea terorismului a dus la o creștere de peste 300% a mișcărilor prin graniță.
  • Fâșia Gaza a fost blocată atât de Israel, cât și de Egipt, timp de peste 15 ani.
  • Muncitorii cărora li se permite să treacă în Israel pentru a munci ar putea primi până la 115,66 dolari pe zi.

Legătura militară cu palestinienii a prezentat duminică măsurile pe care Israelul le-a luat pentru a consolida economia din Fâșia Gaza, împiedicând în același timp consolidarea militară a grupurilor teroriste din această zonă.

În cadrul unei ședințe de informare a reporterilor, generalul-maior Ghassan Alian, coordonatorul activităților guvernamentale din Teritoriile palestiniene – cunoscut sub acronimul COGAT – a declarat că Israelul folosește o politică combinată față de Gaza.

Politica constă într-un efort militar pentru a zădărnici acumularea militară și lovind în mod critic orice încercare de a afecta securitatea Israelului, alături de o politică civilă proactivă care vizează publicul larg, a declarat Alian. Duminică, omul de legătură al armatei cu palestinienii a prezentat măsurile luate de Israel pentru a consolida economia din Fâșia Gaza și, în același timp, pentru a zădărnici consolidarea militară a grupărilor teroriste de acolo.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

În datele împărtășite de COGAT, se așteaptă ca exporturile din Gaza către Cisiordania să explodeze cu 27% în acest an, continuând o tendință. În 2020, numărul total de camioane care exportau bunuri din Gaza în Cisiordania a fost de 3.397; în 2021 a fost de 4.003; iar până la sfârșitul acestui an se așteaptă să ajungă la 5.117, potrivit estimărilor.

De asemenea, se așteaptă ca exporturile din Gaza către Israel să crească cu un procent fără precedent de 93,8%, potrivit COGAT. În 2020, aproximativ 1.181 de camioane care transportau exporturi au intrat în Israel din Gaza; 2.588 în 2021; iar anul acesta se așteaptă ca numărul acestora să ajungă la 5.016.
Potrivit COGAT, trecerile între Gaza și Israel au crescut cu 311% la sută în acest an. În 2020, au fost înregistrate aproximativ 122.400 de traversări; în 2021, numărul a crescut la 163.500; iar anul acesta numărul a explodat la 672.000, potrivit datelor.

Fâșia Gaza a fost blocată atât de Israel, cât și de Egipt, timp de peste 15 ani, în încercarea de a ține sub control conducătorii Hamas din enclavă. Israelul spune că restricțiile stricte asupra bunurilor și persoanelor sunt necesare din cauza eforturilor grupului terorist de a se înarma masiv pentru atacuri împotriva statului evreu.

Criticii deplâng impactul blocadei asupra locuitorilor obișnuiți din Gaza. Ratele de sărăcie foarte ridicate fac din angajarea în Israel o opțiune foarte atractivă pentru cei suficient de norocoși să primească permise. Potrivit COGAT, rata șomajului local din Gaza a scăzut cu 5,5% în ultimul trimestru, ajungând la 44,7%, iar salariul mediu zilnic a crescut ușor la19 dolari.

Muncitorii cărora li se permite să treacă în Israel pentru a munci ar putea primi până la 115,66 dolari pe zi, potrivit unui raport al site-ului afiliat la Times of Israel, Zman Yisrael.