• Washingtonul a suspendat un transport de muniții puternic explozive către Israel, în lumina evenimentelor actuale din Rafah.
  • Axios, citând o sursă: Oficialii israelieni și-au avertizat omologii americani că suspendarea unui transport de arme ar putea submina negocierile privind ostaticii.
  • Site-ul israelian Walla scrie că decizia americană include înghețarea trimiterii a 1.800 de bombe de o tonă și 1.700 de bombe de 250 kg.
  • Țări europene, inclusiv Marea Britanie, iau în considerare impunerea de restricții la exportul de arme în Israel, potrivit unor surse citate de Official Broadcasting Corporation.

Oficialii israelieni de rang înalt și-au exprimat „frustrarea profundă” față de Administrația Biden atât pentru decizia de a suspenda livrările de armament către Israel, cât și pentru că informația a fost divulgată presei, avertizând că această mișcare ar putea pune în pericol negocierile pentru eliberarea ostaticilor, potrivit a două surse informate citate de Axios.

Totodată, Șeful CIA Burns și prim-ministrul Benjamin Netanyahu au discutat miercuri despre „posibilitatea” de a suspenda operațiunile militare din Rafah, Gaza, în schimbul eliberării ostaticilor Hamas, potrivit Reuters.

Mișcarea fără precedent a Administrației Biden, raportată și de Wall Street Journal, a fost o modalitate pentru SUA de a-și exprima îngrijorarea cu privire la planurile Israelului pentru o posibilă invazie terestră a orașului Rafah, au declarat oficiali americani.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ RAISI A MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
VERSTAPPEN IA MARELE PREMIU LA IMOLA
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?

„Vom continua să facem tot ce este necesar pentru a ne asigura că Israelul are mijloacele necesare pentru a se apăra. Cu toate acestea, în prezent revizuim unele livrări de asistență în domeniul securității pe termen scurt în contextul evenimentelor din Rafah” a declarat secretarul Apărării Lloyd Austin într-o audiere în Senat miercuri.

Pauza de livrări a crescut tensiunile între Administrația Biden și guvernul Netanyahu, tensiuni care au crescut constant în ultimele luni, în contextul consecințelor interne și globale ale războiului din Gaza.

Peste un milion de palestinieni evacuați se adăpostesc în Rafah, un oraș din sudul Fâșiei Gaza pe care Israelul l-a numit „ultimul bastion militar al Hamasului”. Administrația Biden se opune oricărei operațiuni terestre majore pe care Israelul o desfășoară în Rafah „fără un plan credibil pentru protejarea civililor”.

Invazia Rafah

Luni, Israelul a capturat partea palestiniană a punctului de trecere Rafah din periferia estică a orașului. Casa Albă consideră operațiunea din Rafah „limitată” până în prezent și nu crede că Israelul a trecut „linia roșie” a președintelui Biden, care, dacă ar fi trecută, ar putea duce la o schimbare în politica SUA față de războiul din Gaza, au declarat oficiali americani pentru Axios.

Oficialii au avertizat că dacă operațiunea se extinde sau scapă de sub control – iar forțele israeliene intră în orașul Rafah însuși – va fi „un punct de rupere” pentru relațiile SUA-Israel.

În ultimele zile, după ce guvernul israelian a confirmat că SUA a suspendat livrarea în contextul invaziei din Rafah, începută după ce Hamas a acceptat o propunere de încetare a focului diferită de cea propusă de Israel, oficialii și-au mărturisit frustrarea profundă omologilor americani.

Israelienii au avertizat SUA că sunt extrem de îngrijorați că, pe măsură ce negocierile continuă la Cairo – decizia de a opri livrările va periclita eforturile de obținere a unui acord pentru eliberarea ostaticilor și un armistițiu temporar, au spus sursele.

Israelienii sunt îngrijorați că Hamasul nu va renunța la pozițiile sale, când va vedea presiunea pe care SUA o exercită asupra Israelului. Oficialii israelieni i-au spus Administrației Biden că trebuie să pună presiune pe Hamas, nu pe Israel, și au reiterat așteptarea lor ca SUA să continue să fie alături de Israel în lupta împotriva grupării teroriste Hamas.

Citește și